Ana Sayfa Ekonomi İktisatçı Prof. Dr. Esfender Korkmaz: Artık faizi artırmak da çözüm değil, ekonomik...

İktisatçı Prof. Dr. Esfender Korkmaz: Artık faizi artırmak da çözüm değil, ekonomik alt yapı bozuk

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 45’te sabit tuttu. MB’nın karar metninde yer alan, “Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.” ifadeleri dikkat çekti.

Politika faizini sabit tutma kararı  sürpriz değildi ancak ekonomistlere göre istikrar için öncelikle ‘güven’ sorununun çözülmesi gerekiyor. Cumhuryet TV’ye konuşan ekonomist Prof. Dr. Esfender Korkmaz, da böyle düşünenlerden. Esfender Korkmaz, şunları söylüyor:

  • Faizin sabit tutulacağını yabancı fonlar ve bankalar tahmin etmişti. Merkez Bankası onların beklentilerine uyuyor çünkü Türkiye onlardan kredi alıyor. Bu şartlarda eksi reel faiz devam edecektir çünkü haziran ayında TÜFE oranı en iyimser bakışla yüzde 60 olacak.
  • 2010 ile 2021 arasında Merkez Bankası faiz oranıyla TÜFE oranı birbirine paraleldi. 2018’de Türkiye bir kur şoku yaşadı. TÜFE yüzde 25 oldu, Merkez Bankası da faizi yüzde 24’e çıkarınca enflasyon bir yıl içinde yüzde 9’a geriledi. Bu doğru bir önlemdi.
  • Ancak 2021’de enflasyonla faiz farkı çok açıldı. Faiz tek başına istikrarı bozar ancak istikrarı sağlayamaz. Faizlerin enflasyonun üzerine çıkacak kadar arttırmak lazım ancak bugünkü şartlarda faiz arttırmak da başarılı olamaz. Çünkü ekonomik altyapı bozuk.
  • Bu hükümet bu altyapıyı oluşturamaz, istikrar sorunu sürecektir. Faiz politikası diğer iktisat politikaları araçlarıyla birlikte kullanılmalıdır. Eğer enflasyon beklentileri kötüleşirse fiyat belirleme davranışlarında terslik olursa yeniden sıkı para politikasına devam edileceği söyleniyor. Bu Türkiye’nin gerçekleriyle uyuşmuyor. Fiyat belirleme davranışlarının pozitife dönmesi için güven oluşturmak lazım. Tüketici güven endeksi devamlı geriliyor
  • Sayın bakan (Mehmet Şimşek) ‘mali istikrar’ diyor ancak bunu hükümete söylemeli. Kamu kaynakları popülizm için kullanılıyor. Seçimler nedeniyle kobilere ve esnafa kredi dağıtılıyor. Kamu malları imkanları seçim için kullanılacak. Devlette şatafat var. Kamu özel işbirliği yoluyla atıl yatırımlar yapılıyor. Bir ekonomide atıl yatırım olursa orada istikrar sağlanamaz. Bakan Şimşek iyi niyetli olabilir ama siyasi iktidar popülizmden vazgeçmez.

HENÜZ YORUM YOK