Ana Sayfa Manşet İktidar yine Ayasofya’ya sarıldı!

İktidar yine Ayasofya’ya sarıldı!

HABER ANALİZ | İLKER DOĞAN

Ayasofya’nın statüsü ile ilgili tartışmalar yine alevlendi. İktidar ve küçük ortağı MHP, Ayasofya’nın ibadete açılması gerektiğini düşünüyor. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Fethin sembolü Ayasofya, kendi topraklarımızda artık mahzun kalmamalı!” diyerek Danıştay’ın ‘milletin hassasiyetleri doğrultusunda’ karar vereceğine inandığını söylüyor. MHP lideri Devlet Bahçeli de tartışmalara “Ayasofya’dan çan sesi değil, Allah’ın izniyle ezan sesi yükselecektir.” sözleriyle katıldı. Bahçeli’nin ne demek istediği tam olarak anlaşılamadı zira 1453 yılından bu yana Ayasofya’da çan sesi zaten yok! Muhalefet ise Ayasofya gibi tarihi bir mirasın siyasete alet edilmesine tepkili. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki açıklamalarına atıfta bulundu. “İktidar sıkışınca yeniden kutsal değerlere sarılıyor.” dedi. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak ise net konuştu: “18 yıldır iktidardasınız, tek adamın kararına bakar iş. Bunu istismar etmeyin, bunun üzerinden siyaset yapmayın, açacaksanız açın!”

Ayasofya’nın statüsüyle ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Son günlerde ibadete açılması tartışılan Ayasofya için gözler Danıştay 10. Dairesi’ne çevrildi. Danıştay, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu Kararının iptali için açılan davada karar vermek üzere 2 Temmuz’da duruşma yapacak. Daire, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararını hukuka aykırı bulur ve söz konusu kararı iptal ederse 86 yıldır müze olarak kullanılan Ayasofya’nın tekrar cami yapılmasının önü açılmış olacak.

ERDOĞAN: SİZ ÖNCE SULTAN AHMET’İ DOLDURUN

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl Ayasofya’yla ilgili tartışmaların alevlendiği günlerde Tekirdağ’da halka sesleniyordu. Kalabalıktan ‘Ayasofya ibadete açılsın’ sesleri yükselince tepki göstermişti. Erdoğan’a göre ‘Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması’ konusundaki tartışmalar ‘tezgahtı’. Şöyle demişti: “Siz önce Sultanahmet’i bir doldurun, ondan sonra ona bakarız. Çamlıca Camii’ni yaptık, 4-5 tane Ayasofya eder. Mesele o değil, bu işin bir siyasi boyutu var. Yan tarafta Sultan Ahmet’i dolduramayacaksın, Ayasofya’yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgah. Biz ne zaman, neyin nasıl yapılacağını çok iyi biliyoruz. Bu namussuzlar böyle dedi diye biz böyle bir adım atmayız.”

KÜÇÜK ORTAKTAN GARİP ‘ÇAN’ ÇIKIŞI
Ayasofya tartışmalarına dün MHP lideri Bahçeli de katıldı. Yazılı açıklamasında Bahçeli, “Zulmün perdesi 567 yıl önce kapanmıştır. Ayasofya, Müslüman Türk milletinin fetih camisidir. Ayasofya’dan çan sesi değil, Allah’ın izniyle ezan sesi yükselecektir.” ifadelerini kullandı. Bahçeli’nin ne demek istediği anlaşılamadı zira 1453’te fetihten sonra camiye çevrilmişti Ayasofya ve o tarihten bu yana çan sesi zaten duyulmuyordu.
AKP’Lİ TURAN: AYASOFYA MAHZUN KALMAMALI
AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise açıklamasında Danıştay’ın 2 Temmuz’da alacağı karara işaret etti. Ayasofya’ya ilişkin milletin hassasiyeti ve beklentisi doğrultusunda, gönüllerde karşılık bulan hukuki bir karar verilmesini ümit ettiğini söyledi. Turan, “Fethin sembolü Ayasofya, kendi topraklarımızda artık mahzun kalmamalı, aslına rücu etmeli ve bu tartışmalar da bitmeli.” ifadesini kullandı.
ÇELİK: CUMHURBAŞKANIMIZ AÇIKLAYACAKTIR
Konu dün AKP Sözcüsü Ömer Çelik’e de soruldu. Çelik, “Türk siyasetinde 1934’ten beri bu konuda pek çok tartışma yapıldı. Hem insanlık için son derece önemlidir hem de Ayasofya Camii olarak her zaman kalplerde, gönüllerde özel bir yere sahiptir. Çalışmalar belli bir karar noktasına vardığı zaman Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından tabi ki açıklanacaktır.” diye konuştu.
DAVUTOĞLU: TEK AMAÇLARI İKTİDARDA KALMAK
Konu muhalefetin de gündemindeydi. Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu, iktidara sert sözlerle yüklendi. Erdoğan’ın eski sözlerini hatırlatan Davutoğlu, “Bu iktidarın iktidarda kalmaktan başka hiçbir amacı, vizyonu bulunmamaktadır. İktidarda kalmasına yarayacak her şeyi hiç utanmadan kullanabilmektedir. Şimdi de tarihimizin en değerli sembolü Ayasofya siyasi istismara alet edilmek istenmektedir.” ifadelerini kullandı.
ÖZTRAK: BİR KARARNAMEYE BAKAR, BUYRUN AÇIN!

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak ise şöyle konuştu: “18 yıldır iktidardalar. Şu anda tek adam parti devletini de kurdunuz. Tek adamın kararnamesine bakar bu iş. Bunu daha fazla istismar etmeyin, bunun üzerinden siyaset yapmayın. Açacaksanız açın!”


Gözler Danıştay’ın kararında!


Ayasofya, İstanbul’un fethinin ardından cami olarak hizmet vermeye başladı. 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştü. Ayasofya’nın tekrar cami olarak hizmet vermesi konusu bugüne kadar hep gündemde kaldı. Gözler şimdi Danıştay’ın 2 Temmuz’da vereceği kararda.
Davanın geçmişi 2005’e dayanıyor. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, kararın iptali istemiyle Danıştay 10. Dairesi’ne 2005’te dava açtı. Daire, 31 Mart 2008’de Ayasofya’nın müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek, davanın reddine karar verdi. Davacının söz konusu karara itiraz etmesi üzerine konu, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı. Kurul, 10 Aralık 2012’de Dairenin kararını onadı. Davacının karar düzeltme talebi de Kurul tarafından 06 Nisan 2015’de reddedildi. Böylece Ayasofya müze olarak kullanılmaya devam edildi.
İKİNCİ KEZ DAVA AÇILDI
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, 2016 yılında ikinci kez Danıştay 10. Dairesi’ne dava açtı. Davacı vakıf, Ayasofya Camii’nin müzeye çevrilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararın iptalinin yanı sıra kararın üzerindeki Atatürk imzasının kriminoloji laboratuvarında incelenmesini de istedi. Ayasofya’nın müze olmasına ilişkin karardaki Atatürk imzasının sahte olduğu ileri sürülüyordu. Dosyayı ve davacı vakfın iddialarını inceleyen Daire, önemli bir adım attı. Daire, 2 Temmuz gününe Ayasofya’yı görüşmek üzere duruşma açtı. Yapılacak duruşmada, Ayasofya ile ilgili kararın çıkması bekleniyor.

HENÜZ YORUM YOK