Tr724 OTOMOBİL | HAZIRLAYAN – YUSUF DERELİ
Dolar kurunun yükselmesiyle sıfır araba fiyatlarının tavan yapması ikinci elde satışların artmasına neden oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Noterler Birliği’nin verilerine göre, 2018 yılı ocak-ekim döneminde her sıfır otomobile karşılık 10 adet ikinci el otomobil satıldı. Yine aynı dönemde 2. el otomobil satışları yüzde 7’den fazla artarak 4 milyon 581 bine yaklaştı.
Sıfır araba fiyatlarında son bir yılda yaşanan ve yüzde 50’lere varan inanılmaz artış ikinci el piyasasının hareketlenmesine neden oldu. Özellikle son dönemde ikinci el satışlarında gözle görülür bir artış yaşanması dikkat çekti. C segment ortalama bir sıfır otomobile 140-150 bin lira vermek istemeyen vatandaşlar çareyi ikinci el pazarlarında aradı. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Noterler Birliği’nin rakamları da ikinci eldeki hareketliliği doğruluyor. 2018 yılı ocak-ekim dönemi resmi verilerine göre, Türkiye’de sıfır otomobil satışları 10 ayda yaklaşık yüzde 27 düşüşle 437 bin 506 adet olarak gerçekleşti. Buna karşılık aynı dönemde ikinci el otomobil satışları yaklaşık yüzde 8 artarak 4 milyon 581 bine dayandı. Bu rakamlara göre yılın ilk on ayında satılan her sıfır otomobile karşılık 10 adet ikinci el araba satılmış.
İKİNCİ EL SATIŞLARININ YARISI 10 YAŞ VE ÜZERİ
EBS Danışmanlık şirketi, Türkiye’de hem sıfır hem 2. el otomotiv pazarının Türkiye geneli ve iller bazında analizlerini yapıyor. Onun verilerine göre 10 ayda satılan ikinci el otomobillerin yüzde 54’ü yani yaklaşık 2 milyon 475 bini 10 yaş ve üzeri araçlardan oluştu. Bu arada, Türkiye’deki otomobil kullanıcılarının ikinci el satın alma alışkanlıklarına yönelik önemli bir araştırmaya imza atan LeasePlan Türkiye, CarNext.com Araştırması Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, Türkiye’deki kullanıcıların ikinci el araç satın alma nedenleri arasında yüzde 68 ile tanıdığı birinin aracını satışa çıkarması başta geliyor. Katılımcıların yüzde 36’sı uygun fiyat nedeniyle ikinci ele yönelirken, ikinci el araçtan istenilen en temel beklentiler arasında yüzde 21 ile aracın hasarsız olması öne çıkıyor.
Yeni Swift, Türkiye’de satışa sunuldu
Suzuki’nin B segmentindeki 4. nesil temsilcisi olan yeni Swift, Türkiye’de geçtiğimiz aylarda satışa sunuldu. Sportif bir görünüme sahip olan araç, yüksek teknoloji donanımlarıyla fark yaratmayı amaçlıyor. Türkiye’de satılan üç modelde de 1.2 litrelik dualjet benzinli motor görev yapıyor. 90 beygir güç üreten motorun yakıt tüketimi ise fabrika verilerine göre 5.8 olarak görülüyor. Aracın fiyatı ise 90 bin liradan başlıyor. Full donanımlı, CVT şanzımanlı GLX AT modelinin fiyatı ise 108 bin lirayı buluyor. Oldukça yüksek bir rakam!
Japon üretici Suzuki, yeni Swift’in görüntüsünü baştan aşağı yeniledi. Yeni kakasıyla Swift artık daha dinamik ve spor bir görünüm kazandı. Model, yüksek teknoloji donanımlarıyla fark yaratmayı amaçlıyor. Swift’in stop grubunda da LED teknolojisi kullanılıyor. Modern tasarımlı kokpitte, 9 inç büyüklüğündeki dokunmatik multi medya ekibi dikkat çekiyor. Multimedia USB, AUX ile Bluetooth bağlantısına da imkân tanıyor. Aracın bagaj hacmi 242 litre. Koltuklar katlandığında ise 556 litreye kadar çıkıyor.
0’DAN YÜZE 11,9 SANİYEDE ÇIKIYOR
Yeni Swift’te, 1,2 litre hacimli, 90 beygir güç ve 120 Nm tork üreten 4 silindirli benzinli motor görev alıyor. Bu motor, 5 ileri vitesli manuel şanzıman ya da değişken oranlı CVT şanzımanla gücü ön aksa aktarıyor. 0’dan 100 km/s hıza 11,9 saniyede ulaşan (CVT’de 11,0 saniye) Swift, maksimum 180 km/s hıza ulaşabiliyor. Manuel vitesli versiyon, 100 km’de ortalama 4,7 litrelik yakıt tüketimiyle ekonomi vaat ediyor.
GLX DONANIMLI MODELİ 106 BİN LİRA
GL donanım seçeneği ve 5 ileri manuel vitesli şanzımanla 90.000 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. GLX donanım seçeneği ve değişken oranlı tam otomatik CVT şanzımanla da 108.000 TL’den başlayan fiyatlarla satın alınabiliyor.
Sınıfının lideri Passat, 45 yaşına girdi
Volkswagen’in efsane modellerinden Passat’ın üretimine 1973 yılında başlanmıştı. Aradan 45 yıl geçti. Passat, geçen sürede dünyadaki en önemli otomobil modellerinden biri haline geldi. Bugüne kadar toplam 29 milyondan fazla Passat üretildi. Passat, Beetle ve Golf’le beraber en başarılı üç Volkswagen modeli arasında. Bu arada 2019’da passat, D segmentinde 30 milyon satış adedini aşan ilk otomobil olmaya yakın.
1973’te yollara çıkan Passat, İtalyan tasarımcı Giorgetto Giugiaro tarafından tasarlanmış ve Almanya’nın Emden kentinde yer alan fabrikada üretilmişti. Büyük bagaj kapağı ile dikkat çeken 2 ve 4 kapılı Sedan, 3 ve 5 kapılı Hatchback son olarak 5 kapılı Station Wagon kasa olarak piyasaya sürülen Passat, 1976 yılında Wheels Magazine tarafından yılın arabası seçilmeyi başardı.
FİYATI 178 BİN LİRADAN BAŞLIYOR
Son nesliyle ise Passat adeta otomobil mühendisliğinde ilerlemenin sembolü haline geldi. D segment sınıfın lideri olan Passat, hem aile, hem profesyonel hayatın ihtiyaçlarını karşılayan bir model. 45. yaşını kutlayan Passat bugün Sedan ve Variant olmak üzere iki farklı gövde tipi ve dizel / benzinli geniş motor ve donanım seçenekleriyle satışa sunuluyor. Passat’ın 1.4 TSİ 125 PS Trendline tiptronik modeli bugün 178 bin liradan satılıyor. Passat’ın 1.6 TDI 120 PS Highline Tiptronik vitesli modelinin fiyatı ise 342 bin lira.
Land Rover’dan engelli sürücüler için otomatik kapı
İngiliz otomobil şirketi Jaguar Land Rover, engelli kullanıcılar için otomotik kapı geliştirdi. Şirketten yapılan açıklamada, sistemin sensörler aracılığıyla anahtarsız girişe de olanak sağladığı aktarıldı. Tek bir tuş ile kapıların kapatılabileceği kaydedilen açıklamada, böylelikle sürücünün kapı kapatmakla uğraşmayacağı ifade edildi. Yeni sistem, elinde büyük eşya taşıyan kişilerin de işine yaracak. Sistem, ilk olarak Range Rover Sport modelinde test edilmeye başlandı. Sistemdeki tüm sıkıntılar giderildikten sonra tüm Land Rover markalı araçlarda kullanılacak.
Sistemin bir diğer özelliği ile kapının açılıp açılamayacağını kontrol etmesi. Kapının önünde bir engel var ise kapı açılmayacak ve sürücü uyarılacak. Araç engeli geçtikten sonra kapılarını yeniden otomatik olarak açabiliyor.