İnsan Hakları İzleme örgütünün (HRW) 2020 Dünya Raporu’nda “Son dört yılda Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve demokrasinin zedelenmesi ile giderek derin bir insan hakları krizi” yaşandığı vurgulandı.
HRW’nin New York’ta açıkladığı 652 sayfalık raporunda, 100’e yakın ülkede insan haklarına ilişkin uygulamalar incelendi. Türkiye ile ilgili kısımda ise “keyfi tutuklamalar” ve kayyum atamaları “muhalefetin susturulması” olarak ifade edildi.
Raporda, “Gazetecilerin, insan hakları savunucularının ve siyasetçilerin uzun süreli ve keyfi tutukluluklarının Türkiye’nin insan hakları ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterildiği iddialarına gölge düşürdüğü” belirtildi.
Rapora göre, 2018 yılı Temmuz ayında sona eren olağanüstü hal, Türkiye’nin insan hakları sicilini geriletti. Terör suçları suistimali, darbe girişimi sonrasındaki üçüncü yılda da devam etti. Raporda, “Adalet Bakanlığı verilerine göre 2019 yılı Temmuz ayı itibarıyla Gülen hareketiyle ilişkili oldukları gerekçesiyle haklarında dava açılanların sayısı 69 bin 259, kriminal soruşturma altında olanların sayısıysa 155 bin 560,” denildi.
“Kürtler, solcular ve Hizmet Hareketi üyelerine gözaltında işkence ve kötü muamele”
Rapor, “gözaltına alınanların ve hapishanelerdeki mahkumların kötü muamele ve işkenceye maruz kalmasıyla” ilgili iddiaların Türkiye’nin bu alanda kaydettiği kazanımları geri çevirdiğini yazıyor. Rapor bu tür muamelelere en çok maruz kalanların “Kürtler, solcular ve Hizmet hareketi üyeleri olduğunu belirtiyor.
Rapor, 2018 yılı Temmuz ayında valilere güvenlik ve kamu düzenini gözetme gerekçesiyle daha fazla yetki tanınmasıyla birlikte toplanma hakkına ciddi kısıtlamalar getirildiğini, uygulamanın Güneydoğu’daki Kürt nüfusu ve ülke genelindeki LGBT toplumunu orantısız ölçüde hedef aldığını kaydediyor.
Türkiye’de 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini kazanmasına ve hükümetin adayının İstanbul’da seçimi kaybetmesine rağmen, “yetkililerin sonucu değiştirme çabalarının başarısız” olduğu kaydedildi. Güneydoğu Anadolu bölgesinde HDP’li 32 belediye başkanının görevden alındığı ve 23’ünün “terörizm” suçlamalarıyla tutuklandığı kaydedildi ve bu belediye başkanlarının “görevden alınması ve tutuklanmalarıyla seçim sonuçlarının” yok sayıldığı belirtildi.
Raporda, “insan hakları savunucusu Osman Kavala, yazar Ahmet Altan, Diyarbakır’ın seçilmiş belediye başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, HDP’nin eski eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ gibi hükümeti eleştiren muhalif isimlerin uzun süredir ve keyfi olarak tutuklu bulunduğu” belirtildi.
“Bazı mülteciler şiddet ve sözlü tehdide maruz kalıyor”
Türkiye’nin dünyada en büyük mülteci nüfusa ev sahipliği yaptığına dikkat çeken rapor, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteci sayısını 3 milyon 700 bin olarak veriyor, Türkiye’de Afganistan, Irak ve diğer ülkelerden de çok sayıda mülteci bulunduğunu kaydediyor.
Türk yetkililerin İstanbul ve diğer bazı kentlerdeki Suriyeli mültecileri sınır dışı ederek hukuksuz şekilde Suriye’ye gönderdiği, hatta bazı mültecilere karşı şiddet ve sözlü tehdit kullandığı iddiaları da raporun ayrıntıları arasında.
Rapor ayrıca Suriye sınırının yeni sığınmacılara kapalı olduğu hatırlatması yapıyor.
İnsan Hakları İzleme örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, Türkiye’deki bu gelişmeleri, “Hükümeti eleştirenlerin hapsedilmesi ve muhalefet partilerinin kazandığı yerel seçimlerin sonuçlarının iptal edilmesi Erdoğan yönetiminin Türkiye’de insan hakları ve demokrasiyi zedeleme yönünde ne kadar ileriye gidebileceğini gösteriyor” sözleriyle değerlendirdi. Williamson, “Türkiye muhalefeti susturdu, Kürt seçmenleri yine seçtikleri temsilcilerden mahrum bıraktı” dedi.