Ana Sayfa Dünya Hollanda’da sokağa çıkma yasağı protestoları nedeniyle 15 kentte acil durum ilan edildi

Hollanda’da sokağa çıkma yasağı protestoları nedeniyle 15 kentte acil durum ilan edildi

Hollanda genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamalarını protesto edenler sokaklara döküldü. Protestoların şiddet eylemlerine dönüşmesi nedeniyle yaklaşık 200 kişi gözaltına alınırken 15 kentte acil durum ilan edildi.

Hollanda’da koronavirüs önlemleri kapsamında Cumartesi akşamı yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağına yönelik protestolar giderek büyüyor. Aşırı sağcı partilerin başını çektiği protestolar nedeniyle 15 kentte acil durum ilan edildi. Bu kentler; Urk, Amsterdam, Eindhoven, Apeldoorn, Arnhem, Tilburg, Breda, Oosterhout, Almelo, Enschede, Helmond, Roermond, Lahey, Venlo, Stein.

Ülkenin doğusundaki Enschede kentindeki protestocular bir hastaneye saldırdı. Ülke genelindeki protestolarda yüzlerce gösterici gözaltına alındı.

Olaylar nedeniyle, günlerdir taraftarlarına sokağa çıkma yasağını protesto etmeleri çağrısında bulunan aşırı sağcı partiler suçlanıyor.

IRKÇI PEGİDA ÖRGÜTÜ BAŞLATTI

Hollanda’nın en muhafazakâr kentlerinden biri olan Urk’te Cumartesi akşamı başlayan ve Kovid-19 test merkezinin ateşe verildiği sokağa çıkma yasağı protestoları, Pazar günü diğer kentlere de yayıldı.

Gündüz saatlerinde en şiddetli olaylar başkent Amsterdam ve Eindhoven kentinde yaşandı.

KUR’AN-I KERİM’İN YAKILMASINI BELEDİYE ENGELLEDİ

Eindhoven’de, Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Örgütü (Pegida) üyelerinin “Kur’an-ı Kerim yakmayı planladığı” gösteri, belediye tarafından yasaklandı. Aşırı sağcı örgüt üyelerine, organizasyondan bağımsız olarak, açık havada kahve içme bahanesiyle Eindhoven kent merkezine gelebilecekleri çağrısı yaptı.

“Hollanda Direniyor” adlı koronavirüs önlemleri karşıtı grup da Pegida’ya katılarak, sokağa çıkma yasağını protesto etmek için kent merkezinde toplandı. Polisin göstericilere izin vermemesi nedeniyle olay çıktı. Polis tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanırken göstericiler de bir TOMA’nın lastiğini patlatarak polisle çatıştı.

Polisten kaçan göstericiler, merkez tren istasyonu civarındaki bisikletleri ve otomobilleri ateşe verdi. Güvenlik kameralarını tahrip eden protestocular, kaldırım taşlarını sökerek polise attı. Polis atının, göstericilerin attığı havai fişekten ürkmesi nedeniyle, üstündeki memur yere düşerek yaralandı.

Civardaki işyerlerinin camlarını kıran göstericiler, bazı dükkanları yağmaladı. Olaylar gece yarısında kadar devam etti. Eindhoven Belediyesi acil durum ilan ederek tren ve otobüs seferlerini durdurdu.

‘İÇ SAVAŞ YOLUNDAYIZ’

Kente çok sayıda polis takviyesi gönderilirken 55 kişinin gözaltında alındığı belirtildi. Eindhoven Belediye Başkanı John Joritsma “Korkarım böyle devam ederse, bu yol iç savaşa gider” dedi.

Eindhoven sakinleri, olayların ardından taş yığınları ve yangın izleriyle dolu kent meydanını temizlemek için gönüllü oldu. Kent halkı, temizlik işçilerine yardım etti.

Amsterdam’da da, Hollanda Direniyor adlı grubun çağrısıyla başlayan izinsiz gösteriye müdahale sonrası 190 kişi gözaltına alındı.

Belediye Başkanı Femke Halsema’nın konutu etrafında güvenlik çemberi oluşturuldu.

HASTANEYE SALDIRI

BBC Türkçe’nin haberinde de pazar akşamı saat 21:00’de gösteriler diğer kentlere yayıldığı belirtildi. Tilburg, Venlo, Arnhem, Breda ve Enschede’nin de aralarında bulunduğu en az 12 kentte olaylar çıktı.

Lahey’de yabancı kökenlilerin yoğun olduğu Schilderwijk semtinde de gençler polisle çatışıp sokağı ateşe verdi. Birçok kentte işyerlerinin camları kırıldı. Roermond kentinde göstericiler, bir alışveriş merkezini ateşe verdi. Olaylarda biri bıçakla olmak üzere çok sayıda polis yaralandı.

Protestocular ülkenin doğusundaki Enschede kentindeki bir hastaneye saldırdı. Hastanenin camlarını kıran göstericilere, özel kuvvet müdahale etti.

Birçok bölgede acil durum ilan edilerek sokağa çıkma yasağı uygulanırken, çevik kuvvet ve kraliyet özel birliklerinden yardım istendi.

Gösterilerde protestocular polisin yanı sıra gazetecileri de hedef aldı. Çok sayıda gazeteci saldırıya uğradı ve işlerini yapmaları engellendi.

‘OLAYLAR GÜNLERCE SÜREBİLİR’

Başbakan Mark Rutte ise çıkan olayların özgürlük mücadelesiyle ilgisi olmadığını belirterek, “Özgürlüğümüzü yeniden kazanmak için virüse karşı savaşıyoruz. Bu önlemleri eğlence için almıyoruz.” diye konuştu.

Rutte yaşanan şiddet olaylarını “kabul edilemez” olarak değerlendirdi. Hollanda Polis Sendikası Başkanı Koen Simmers de, olayların günler ya da haftalar boyu sürmesinden endişe ettiklerini söyledi.

Ülkenin birçok bölgesinde, sokağa çıkma yasağı saatinde çıkabilecek aylara karşı çok sayıda güvenlik gücü takviyesi yapıldı.

 

 

HENÜZ YORUM YOK