BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724
Hollanda Temsilciler Meclisi Araştırma Komisyonu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Hizmet Hareketine yönelik fişlemeler yapan ve bunları Türkiye’ye yollayan Hollanda Diyanet Vakfını sorguladı.
Hollanda’da 148 camilerin bulunduğu çatı kuruluşunda sekreterlik yapan Hollanda Diyanet Vakfı (HDV) Genel Sekreteri Murat Türkmen, komisyonun sorularına bir buçuk saat boyunca cevap verdi.
Komisyon huzurunda yemin ederek sözlerine başlayan Murat Türkmen, 15 Temmuz’dan sonra Hollanda Diyanet Vakfının yöneticilerinin Hizmet Hareketine mensup insanların isimlerinin fişlendiğini kabul etti.
HDV Genel Sekreteri Murat Türkmen, “Hizmet Hareketi sempatizanlarının isimlerinin Türkiye’ye iletilmemesi gerekirdi. Bunu yapan şahıs eski başkan (Müşavir) Yusuf Acar Türkiye’ye gönderildi. Bu kesinlikle kabul edilemez. Artık herhangi bir cami imamımız böyle bir ispiyonculuk yaparsa anında Türkiye’ye gönderiyoruz. Camilerimiz her türlü insana açıktır ayrımcılık yapılamaz. Camilerimiz Gülen sempatizanlarına açık.” dedi.
CAMİLERDE KİMSEYE YASAK GETİRİLMEDİ
15 Temmuz darbe girişiminden sonra Hizmet Hareketi mensuplarının camilere sokulmadığını ve çok sayıda ismin Hollanda Diyanet Vakfı eski Başkanı Yusuf Acar tarafından bir liste halinde Ankara’ya bildirildiğini hatırlatan Hollanda Temsilciler Meclisi Komisyonu CU Birlik Milletvekili Dışişleri Komisyonu Üyesi Gert-Jan Segers sorusuna HDV Genel Sekreteri Murat Türkmen, şöyle cevap verdi: ” Camilere girişte hiç kimseye yasak getirilmedi. Gülen sempatizanlarının isimlerini veren Yusuf Acar, bu işlemi Diyanet Vakfı adına değil, Lahey Büyükelçiliği Deventer Din İşleri Müşaviri olarak yaptı.Yusuf Acar’ın yaptığını doğru bulmuyorum. Hatta casusluk sayılır. Hizmet Hareketi sempatizanlarının isimlerinin Türkiye’ye iletilmemesi gerekirdi. Casusluk kabul edilemez.”
TÜRKMEN: AYRIMCI İMAMLAR GÖNDERİLDİ
Hoorn şehrindeki Abdulkadir Teoman Geylani Camii imamının fetva verdiğini kabul eden Hollanda Diyanet Vakfı Genel Sekreteri Murat Türkmen, Harderwijk’de de iki imamın ‘Hizmet Hareketi mensuplarını ihbar edin’ çağrısını hatırlatan komisyon üyelerine, şu bilgileri aktardı: “Bunlar bireysel hatalardı. Hoorn’daki cami imamı derhal geri gönderildi. Zira fetvalar Diyanet tarafından yazılıyor.”
KOMİSYON : CAMİLER ANKARA HÜKÜMETİNİN UZANTISI
Hollanda Temsilciler Meclisi Araştırma Komisyonu üyeleri, Hollanda Diyanet Vakfının sık sık Ankara’da hükümetin bir uzantısı olarak çalıştığını, bu durumun Hollanda’da yaşayan Türkleri etkilediğini vurguladı. Komisyon üyeleri, Türkmen’e Hollanda’daki bir Türk imamının Hollanda’ya mı yoksa Türkiye’ye mi sadık kalacağı yönünde sorular yöneltti. Hollanda Diyanet Vakfı Genel Sekreteri Murat Türkmen, buraya sadık kalacaklarını, camilerin herkese açık olduğunu, kimsenin camilerden kovulmayacağını söylemekle yetindi. Türkmen, Erdoğan hükümeti adına siyaset yapmadıklarını ileri sürdü. “Camilerde siyaset yapmıyor ve siyasi hükümet adına siyasi mesajlar yayınlamıyor. Fişlemeler olmamalıydı. Burada hiç yaşamamamız gerekenleri yaşıyoruz. Bundan sonra böyle bu gibi durumlar burada yaşamayacak.” dedi.
NE OLMUŞTU ?
Hollanda ile Türkiye arasında ‘Diyanet muhbiri’ krizi yaşanmıştı. Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçiliği Din İşleri Müşavirliği’nin istihbari faaliyette bulunduğu tespit edilmiş ve bunun iki ülke arasında krize yol açmıştı.
Gelişme üzerine Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Türk Büyükelçisini bakanlığa çağırmıştı. Büyükelçi’den medyada yer alan “Hollanda Diyanet Vakfı, Gülen sempatizanları hakkında istihbarat topladı” şeklindeki haberler hakkında izahat istenmişti. Dönemin Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders Temsilciler Meclisi’nde gelişmeleri “endişe verici” olarak nitelendirmişti. Koenders “Böylesi bir şeyi kabul edemeyiz.” demişti.
FİŞLEME İTİRAFI
Türkiye’ye gönderilen listelerinde Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) üyesi isimlerin de olduğu ve bunların bile “Gülen sempatizanı” olarak fişlendiği ortaya çıkmıştı. Özellikle CDA lideri Sybrand Buma, Bakan Koenders’dan Büyükelçiyi bakanlığa çağırıp hesap sormasını istemişti. Tartışmanın odağındaki Deventer Başkonsolosluğu’nda Din hizmetleri Ataşesi olarak çalışan Dr. Yusuf Acar ise, Telegraaf gazetesine yaptığı açıklamada bu iddiaları zımmen kabul etmişti. Acar, Türk yetkililere sadece internette isimleri belli olan bazı bilgileri ilettiğini savundu ve “istihbarı” bir faaliyetin söz konusu olmadığını ileri sürdü. Konsolosluk da Telegraaf gazetesine, Acar’ın böyle bir çalışmayı “kendi başına” yaptığını ve konsolosun bundan haberinin olmadığını söylemişti.
CDA LİDERİNDEN SERT TEPKİ
Fişleme raporlarında da Gülen Hareketi’nin kalesi olarak itham edilen CDA lideri Sybrand Buma, “Söz konusu iftiralar gülünç ve gerçek dışı. Ankara’nın propaganda konusunda ne kadar aşırı gittiğini gösteriyor. Türkiye hükümetinin, Hollanda’nın iç işlerine karıştığının yeni bir kanıtı. Bu müdahale şaşırtıcı ve kabul edilemez. Kabine, büyükelçinin dikkatini çekmeli.” şeklinde tepki göstermişti.