DOÇ. DR. MAHMUT AKPINAR | YORUM
2 Mart akşamı Uluslararası Gazeteciler Derneği (İJA) tarafından organize edilen program heyecan oluşturdu. Programı baştan sona izledim, geleceğe dair umudum arttı. Türkiye dahil, pek çok ülkeden programa katılan arkadaşta fevkalade pozitif etkiler oluşturduğunu gördüm.
Gazeteciler bu sürecin en verimli çalışan, adeta dozer gibi yollar açan meslek grubu oldu. Yurt dışına çıkabilenler mütevazı imkanlarla mesleklerini sürdürmeye başladılar ve olağanüstü mesafeler aldılar. Artık, düzenli yayınlar yapan yüzlerce bireysel YouTube kanalına ilave, onlarca medya platformundan bahsediyoruz. Bağımsız ve özgür gazetecilik bitirildiğinden dolayı, diaspora gazetecileri Türkiye için denizfeneri, objektif ve doğru haber kaynağı oldular.
Pek çok arkadaşım gibi ben de yazmaya, konuşmaya devam ettim. Bunları yapmayı insanımıza vefa borcu, vicdani görev gördüm. Temelde gazeteci değilim, o formasyonum ve eğitimim yok. Ama yıllardır yazıyor, yorumlar yapıyorum. O nedenle pek çok kimse beni yarı akademisyen, yarı gazeteci kabul ediyor.
IJA üyesiyim. Bazı gelişmeleri önceden bildiğim halde ortaya çıkan sinerji beni de etkiledi. Paylaşılanlar her meslekten insanımızda, “Acaba biz neler yapabiliriz?” heyecanı oluşturdu. Bazı akademisyenlerin, “Bizler neden bir şeyler yapamıyoruz?” demesiyle karmaşık duygular yaşadım. Gazeteci tarafımda öğünç hissederken, akademisyen tarafım biraz buruk kaldı.
Yaşanan bütün olumsuzluklara, kıyıma, yıkıma rağmen Hizmet’in yetişmiş insan potansiyeli büyük oranda yerinde duruyor. Tam da meyve verecek çağlarda, yaşlarda muazzam bir insan gücü, tecrübe var. Ama yaşadığımız travmadan dolayı potansiyel oldukça atıl, aktive edilmeye muhtaç.
Evet Hizmet, kurumlarını kaybetti, müesseselerine çöküldü, okulları yağmalandı, üniversiteleri pay edildi. Ama kurumlar, okullar sonuç itibariyle insansız kuru beton yığınlarından ibarettir. Zulüm düzeni Hizmet’in binalarını aldı, mülklerine el koydu ama kadroları hala hayatta ve ayakta. Bunların bir kısmı hapiste, bir kısmı işini, imkanlarını yitirdi, bir kısmı güven erozyonu yaşıyor, kimisi üzgün, kimisi kırgın. Pek çoğu eğitimi ve uzmanlık alanı dışında maişetini temine uğraşıyor.
Kimisi yurtdışında sıfırdan hayata tutunma telaşında. Daha önce Hizmet aynı insan potansiyeli ile koordine ve bir hedef doğrultusunda çalışıp çok etkili sonuçlar alabiliyordu. 15 Temmuz organizasyonları dağıttı, kurumsal yapıları kapattı. Ama insanlar birikimleriyle, tecrübeleriyle, ufuklarıyla, uzmanlıklarıyla hayattalar. Hizmet’in yapması gereken bu potansiyeli tekrar harekete geçirmektir.
Peki potansiyel nasıl harekete geçirilecek?
Yaşadıklarımız nedeniyle dikey hiyerarşik yapılara güven hasar aldı. Hizmet insanlarının önemli kısmı farklı düzeylerde güven erozyonu yaşıyor. Yaşanan acılar, çekilen sıkıntılar nedeniyle bazı insanlar bir organizasyon içinde yer almaktan kaçınıyor. Ama insanımızın çok büyük kısmı Hizmet’in genel ve temel ilkelerine, amaçlarına karşı değil. Daha ziyade işleyişe dair bazı çekincelere sahipler. Eleştirel duruşu olan pek çok arkadaşın bile Hizmet’in deklare edilmiş ilke ve hedefleri noktasında sorgulamaları yok.
Yukarıdaki sebeplerle, mevcut insan potansiyelini verimli kullanmak, aktive etmek için yeni Hizmet platformları ve yöntemleri geliştirmemiz gerekiyor. Bunu dikey ve hiyerarşik yapıları tekrar kurarak, aynıyla eskiye dönerek yapamayız. Aksine yatay, katılımcı, açık ve heterarşik (hiyerarşik olmayan, ast-üst ilişkisinin asgaride olduğu) alanı güçlendirmeliyiz.
Hizmet’in organizasyonel yapıları, yetkili kurulları katılımcılığı, gönüllülüğü artırmalı, rızaya dayalı kolektif faaliyetleri desteklemeli, sivil toplum çabalarını güçlendirmeli, yeni projelerin, teşebbüslerin önünü açmalıdır. Bunun için farklı alanlarda uzmanlığı olan insanları projeler üretmeye teşvik etmelidir. Hizmet, talimat veren, hesap soran değil, cesaretlendiren, teşvik eden, alan açan, insanları ve imkanları biraraya getirmeye matuf zemin hazırlayan olabilir.
Bu yazıya doğal tedavi yöntemleriyle ilgili bir arkadaşım ilham kaynağı oldu. Geçen yıl taslak halinde yazıp kenara koymuştum, IJA gecesi ile birleştirip yayınlamaya karar verdim. İnsan vücudundaki kan akışkanlığını yitirir ve durağanlaşırsa kan hücreleri vücudun hastalanmasına, organların verimsizliğine, zamanla bünyede ödemler oluşmasına sebep olurmuş. Uzmanlar pekçok ağrının, sancının, hastalığın kan akışının yeterli olmamasından kaynaklandığını söylüyor.
Uzun süre araba sürerseniz kan hareketliliği yeterince olmaz, bu nedenle 2-3 saatte bir araçtan inip hareket etmek önerilir. Sürekli bir masa başında çalışanlara arada bazı egzersizler yapmaları söylenir. Uzun süre yatmış hastaların kasları ve fiziksel aktiviteleri zayıflar, kan hareketliliği azalır. Bu nedenle fizyoterapi uygulanır.
Yaşadıklarımızdan sonra Hizmet’in geniş kesimlerinde böyle bir eylemsizlik, hedefsizlik, durağanlık oluştu. Tepkisellik, şikayet etmek, güven kaybı, hayatın anlamını yitirmesi, üretken olamamak pek çoğumuzda nisbi olarak öne çıktı. Oysa Hizmet’i verimli kılan reaksiyoner değil aksiyoner olmaktır, müspet harekettir. Bir eylemin, projenin içinde yer almaktır. Bir odada ders vermekle başlayan süreç binlere baliğ dershaneler zincirine ulaşmıştı. Bozyaka Yurdu ile başlayan öğrenciye toptan hitap etme yaklaşımı dünya çapında binlerce yurda, koleje dönüştü.
Bu arkadaşım bana vücuttaki kan hareketliliğini artırmaya yardımcı olacak bir tür çarşaf tavsiye etti. Siz gece uyurken çarşaf içine yerleştirilmiş manyetik etkiye sahip ince metaller alyuvarları harekete geçirip kan akışını hızlandırıyor, vücudun her yerine kan gitmesine vesile oluyormuş. Bu tez ne kadar doğrudur bilmiyorum ama bu ürün yazıya vesile oldu. Hizmet tam da bu ürünün yaptığı gibi kan akışını hızlandıran, alyuvarları harekete geçiren, kanın vücuda dengeli ve yeterli dağılımını sağlayan hızlandırıcı olmalı, bir atmosfer sunmalıdır. Hizmet’ten yeni dönemde beklenen kabiliyetlerin, uzmanlıkların önünü açmak, koordine olabilecekleri zeminler hazırlamak, ilgili kişileri biraraya getirmek, işleri “facilitate” etmek, kolaylaştırmak olmalıdır. Münhasıran demokratik dünyada buna ihtiyaç var.
Görebildiğim kadarıyla IJA’nın yaptığı tam da buydu.
Guzel gunler onumuzde inshallah… Allah ona guzel katkilar yapmayi nasip eylesin
IJA´nin bunu yaptigini sanmiyorum. O degil de su carsafi bulmak lazim.
Herşey iyi ama Çarşaf olayı saçma ve gereksiz hocam o kısma sakın girmeyin. Uykunun amacını bozup vücudu yıpratırsınız aman ha. Arabayı park edip motoru çalışır halde bırakmak gibi bir saçmalıktır o. Para için sağlığınızla oynar yarım akıllılar.
Peki, bunu yapacak ya da yapmasini istediginiz ‘Hizmet’ kim veya kimlerden olusuyor?
IJA tam da bunu yapıyor. Görebilene aşikar.
Belki de yeni bir başlangıç yapmadan önce hizmetin bazı şeyleri netleştirmesi lazım.
Hizmet, dini bir hareket midir, yoksa sosyal bir hareket mi? Amacı İslam´ı dünyaya yaymak, bir nevi misyonerlik yaparak İslam´ın yayılmasına katkı sağlamaya çalışmak mıdır, yoksa dinden ilham alarak faydalı ve hayır işler yapan, bunun için farklı dinlerden ve hatta inançsız insanlarla da işbirliği yapabilen bir sosyal hareket midir?
Hizmet, Türkiye odaklı bir hareket midir, amacı Türk bayrağını dünyanın her bir tarafında dalgalandırmak mıdır, yoksa evrensel değerleri öne çıkaran, her ülkenin bayrağı kendine güzeldir, objektif anlamda güzellikte birinin öbürüne üstünlüğü yoktur anlayışının savunucusu mudur?
Hizmetin amacı necip millet denilen Türk milletinin ününü artırmak, seçici bir tarihi okuması ile geçmiş hayranlığı uyandırmaya çalışan bir anlayışı savunmak mıdır, yoksa tarihi başkasının gözüyle ve başkalarının da tarihini objektif bir şekilde okumaya çalışarak günümüzü daha iyi anlamaya çalışan bir hareket olmak mıdır?
Hizmetin anlayışı biz yüzde 99´u Müslüman bir milletiz diyerek Türk milletinin değerlerini dini değerler ile sınırlı gören ve günümüz toplumunu da bu değerlerin rengine boyamaya çalışan bir anlayış mıdır, yoksa dini değerleri de ülkemizin zenginliğinin bir unsuru gören, ama çoğulcu bir anlayışla din dışı değerlere de hakkını veren ve yücelten bir anlayış mıdır?
Hizmet, „iyilik yap denize at, balık bilmese de halık bilir“ mantığı ile iyilik yapmak ve iyilikleri artımak mıdır, yoksa gönüllülerini her kuruma yerleştirerek ve aradaki bağı sıkı tutarak yaşamı organize bir şekilde dönüştürmeye çalışmak mıdır?
programı izlemedim, haberim yoktu, asım yıldırım davet edilmemiş, buna canım sıkıldı, Osman Şimşek le program yaptığı için mi? affetmeye hazır olun deyip, kendi içinde bunu yapmamak
hizmet; önce Bizden-Bizden değil ayırım oluğundan vazgeçmeli.Bunu yaparsa arkası doğru gelir.