YORUM | YÜKSEL DURGUT
“Üçüncü Reich” dönemi, Adolf Hitler tarafından 1933’de kurulan, resmi olarak Alman İmparatorluğu olarak adlandırılan ve 1943’te sınırlarının genişlemesi ile Büyük Alman İmparatorluğu ismi ile yaşanmış oniki yıllık bir dönemdir. Bu dönemin hafızalara yansıyan resmi Alman erkek ve kız çocukları olmuştur. 12 yaşından küçük çocukların Nazi ilkelerinde eğitmek ve Büyük Alman İmparatorluğu’nun gelecek nesillerde uzun ömürlü olmasını sağlamak için tasarlanmış gençlik grupları oluşturulmuş ve bu çocuklar İkinci Dünya Savaşı sırasında, Almanya’nın yedek orduları haline gelerek cephedeki Sovyet güçleriyle savaşmak için gönderilmişlerdir.
Adolf Hitler, 14 Eylül 1935’te Nürnberg şehrinde Hitler Gençlik üyelerinin de bulunduğu ve 50 bin kişinin katıldığı mitingde öfkeli ses tonuyla kafasında ki ideal “Hitler Gençliğini”nin nasıl olması gerektiğini şöyle anlatıyor: “Tazı kadar hızlı, deri kadar sağlam ve çelik kadar sert”.
DÜNYANIN EN BÜYÜK GENÇLİK ÖRGÜTÜ
Gençler, Nazi rejiminin hayatta kalabilmesi için kullanılabilecek en sağlam direklerdi. Güçlü bir ülke için hayati önem taşıyorlardı. Alman erkeklerin yaklaşık yüzde 60’ı Nürnberg mitinginde ‘Hitler Gençliğine’ katılmıştı. Buraya katılmayan gençler ise dışlanmaya başlamış ve ellerindeki tüm imkanlar kısıtlanıyordu. Diğer tüm gençlik grupları birer birer dağılmaya başladı. Yaz kampları ve spor tesisleri gibi fırsatlar artık sadece Hitler’in üyelerine açıktı.
Alman İmparatorluğu’nda ki erkek çocukların yüzde seksen ikisi 1939’un başlarında ‘Hitler Gençliğine’ katılmıştı bile ve bu da örgütü dünyanın en büyüğü haline getirdi. 25 Mart 1939’da üyelik yasası 10-18 yaş arasındaki tüm Almanların katılmasını zorunlu hale getirdi. Bu yasaya uymayanlar, ebeveynler de dahil olmak üzere cezai kovuşturma ile tehdit edildiler.
KURTADAM KIZLAR
Nazi rejiminin amacı dünyaya hükmetmek ve onu sürdürmekti. Bu arada kız çocukları, farklı bir örgüt çatısı altında birleştirildiler. 10-18 yaş arası kız çocuklarına yemek pişirme, dikiş ve ilk yardım; ayrıca iyi evlilik ile annelik rolleri öğretiliyordu. Kızlar için spor yapmak özellikle de jimnastik beraber çalışmanın ve birlik olmanın değeri olarak görülüyordu. Almanya’nın geleceğini ve bin yıllık geleneği sürdürecek yeni nesillleri yetiştirmek amaçlanmıştı.
Çocukların kamplarda yaptığı savaş çığlıkları 1943 yılına kadar kimliklerinin önemli bir parçası haline aldı. Genç kızlar ve erkekler ordunun birer yedek birimi olarak kullanıldı. 1945’te Alman ordusunun ‘Volkssturm’ (Halk Fırtınası) olarak adlandırılan öncü birliklerinde 12 yaşında ki çocuklar yer aldılar. Hatta ordunun gerilla birimi olarak adlandırılan “Kurtadam” tamamen kız çocuklarından oluşmuştu. Bu genç askerler Almanya için cephede yer aldılar ve propaganda makinesi olarak her zaman kullanıldılar.
FİLMLERDE Kİ GENÇLER
Hitler’in Gençleri birçok filme de konu oldu. Jojo Rabbit adlı bir filmde Nazi Almanyasında yaşayan bir çocuğun nasıl bir asker olması gerektiği anlatılıyor. Filmin çocuk kahramanı Jojo, Hitler Gençlik kampında bir tavşanı öldürmesi istenerek istedikleri gençlik profilini çiziyor ve şu şekilde sesleniyor: “Biz öldürme ve bu arzu ile dolu sert savaşçılar istiyoruz.”
Hitler’in kendini öldürdüğü barakanın önünde savaşın son zamanlarında sinemalarda da probaganda aracı olarak gösterilen; 10-14 yaşları arasındaki erkek çocukları ile diyaloğu yer alır. Bu sahnede Hitler sonunun geldiğini anlayarak babacan bir ses tonu ile çocuklara; “Bu savaştan kesinlikle- Almanya’nın gençleri için- zaferle ayrılacağımıza ikna oldum” diye sesleniyor.
Bu konuşmaya şahit olan oradaki çocuklardan birisi olan ve köyünde ki Alman askerlerini saldıradan kurtardığı için madalya ile ödüllerinden Alfred Czech, 2005 yılında ki bir röportajda: “Küçük bir çocuk olarak çok fazla düşünemiyordum, sadece halkım için bir şeyler yapmak istedim. Çocukları savaşa göndermenin kötü bir şey olduğunu düşünememiştim” diyerek “vatan” fikrinin Alman gençliğine nasıl aşılandığını ortaya koyuyor.
ÖLMEK KIRMIZI OLMAKTAN İYİDİR
Yenilmek üzere olan Almanya gözünü iyice karartmış ve çocukları tehlikeli durumlara zorlamaya başlamıştı. Savaşın sıcak anlarında çocuklar ön cephelere gönderilmişler, hatta kendi boylarından büyük tank ve uçaksavar silahlarını kullanmak zorunda kalmışlardı. Sovyet Ordusunun Berlin’i 1945’te ki işgalini durdurmak için daha eğitimlerini bile tamamlamamış erkekler ve kızlar ön cephedeydi. Hatta bir radyo istasyonu, çocukları “Ölmek, kırmızı olmaktan iyidir-Besser tot als rot-” sloganı ile cesaretlendirmek için yayınlar yapıyordu.
Hitler Almanyası son haftalarında, Sovyetlere karşı cephe hattına okullardan daha fazla çocuk toplatıp gönderdiler. O dönemde henüz 15 yaşında olan Heinz Shuetze, kendisine bir SS üniforması giydirildiğini ve yarım günlük eğitim ile eline tutuşturdukları tanksavar ile ön cephede Sovyetlere karşı savaşmaya gönderildiğini yıllar sonra anlatıyor. Savaş süresi boyunca, Almanya’nın gençlik grupları, erkek ve kız kulüpleri şeklinde önce küçük bir asker, sonra da eli silahlı yedek ordulara dönüştüler.