Dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ (106), Türkiye’nin Yahudi eğitimcileri nasıl koruduğunu ayrıntılarıyla anlattı. Birinci Dünya Savaşı’ndan Kurtuluş Savaşı’na kadar tarihi olaylara şahitlik eden Çığ, Hitler’in Türkiye’ye sığınan Yahudi profesörleri istediğini ancak Atatürk’ün bu teklifi kabul etmediğini söyledi.
15 Şubat 1936 tarihinde Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Hititoloji bölümüne kaydolan Muazzez İlmiye Çığ, Alman bilim insanları Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock ve Prof. Dr. Benno Landsberger’den ders aldı. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin ilk mezunlarından biri olan Muazzez İlmiye Çığ, Deutsche Welle Türkçe’ye o zor günleri anlattı. Üniversite yılarında Nazi Almanya’sından kaçan Yahudi eğitimcilerden dersler aldığını belirten Çığ, “Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi çok önemli. İşte bu fakülte kurulduktan sonra oradan gelen hocalar Almanya’dan sürülen, yani Almanya’da Yahudi oldukları için kabul edilmeyen hocaları biz kabul ettik.” dedi.
TÜRKİYE YAHUDİLERE KAPILARINI AÇTI
Muazzez İlmiye Çığ, zor durumdaki Yahudi bilim insanları çoğu ülkeden ret cevabı alırken desteğin Türkiye’den geldiğini ifade etti. Yahudi bilim insanlarının gidebilecekleri her yere mücacaat ettiğini, ABD’den bile “Hitler korkusu” ile kabul alamadıklarını kaydetti. Şunları söyledi:
DAHA 10 YILLIK BİR DEVLET!
“Onlarla 1933’te bir antlaşma yapılıyor. Ben onu okuduğum zaman ağladım. 10 yıllık bir devletiz daha. Herkes Hitler’den korkuyor. Burada yazıyor, bu şahıslar ister sokakta, ister hapiste olsun, bunlar artık Türk hükümetinin memurudurlar. Yahu 10 yıllık bir devlet bu. Ve işte o zaman gelmeye başladılar.”
HİTLER, ‘GÖNDERİN’ DİYOR
“Bir sene sonra aklı başına geliyor Hitler’in. Diyor ki, gönderin onları, ben size daha iyisini göndereceğim. Göndermedi. İnanın son ana kadar uğraştılar. Gestapo gönderdiler. 1940’larda Gestapolar geldi. Onlar da gönderin dediler yine göndermedik. Hakikaten hükümetimiz çok güzel dayandı bunlara.”