Uykusuzluğu hafife almayın, zira sağlığınız açısından ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Vücudunuzun uykusuzlukla ilgili verdiği sinyalleri bilmeniz ve buna göre uyku alışkanlığını düzenlemeniz gerekiyor. Aksi halde önemli ve gereksiz bilgiler arasındaki farkı idrak etmede zorlanırsınız. Konsantre olamıyorsanız, uykunuzu iyice almaya ve beyninizi dinlendirmeye özen gösterin.
Çalışmalar, kronik uykusuzluğun kan şekeri seviyesini bozduğunu ve vücut tarafından daha az leptin üretilmesine yol açtığını gösteriyor. Leptin hormonu ise açlığı durduruyor. Uykusuz kalırsanız, açlık duygunuz da engellenemiyor ve daha çok yemek tüketirsiniz.
Uykusu yetersiz gelen insanlar enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olur. Sağlıklı katılımcılara soğuk algınlığı virüsü enjekte eden araştırmacılar, bir önceki hafta gecede 7 saatten daha az uyuyanlarda soğuk algınlığı belirtilerinin görülme ihtimalinin, 8 saat ve daha fazla uyuyanlardan 3 kat fazla olduğu belirledi. Başka bir çalışmada ise, birkaç gün boyunca gecede sadece 4 saat uyuyanların grip aşısına karşı immün cevabının daha zayıf olduğu tespit edildi.
Uykusuzluk beyin sağlığını da olumsuz etkiliyor. Uykusuz kalırsanız, duygularınız daha fazla geçici olur. Beyin taramasını içeren bir çalışmada, gece uykusuzluk çekenlerin beyninin amigdal bölgesinde (korku ve endişeyi içeren) yüzde 60 daha fazla hareketlilik olduğu belirlendi. Uykusuz kaldığınızda, kendinizi üzgün hissedersiniz. Çünkü yorgun bir beyin negatif hatıraları daha fazla depolar. Kronik olarak uykusuzluğunuz varsa, kendinizi depresyonda gibi hissedersiniz. Araştırmalar, uykusuzluk çeken insanların hareketlerinin daha yavaş olduğunu gösteriyorlar. Ayrıca uykusuzluk dengeyi ya da derinlik algısını da etkiliyor.
Boston Üniversitesi’nde yapılan araştırmada ise şu çarpıcı sonuçlara ulaşıldı: Çalışma kapsamına alınan ve tüp bebek tedavisi gören 695 çiftte erkek ve kadınların yaş aralığı 21- 45 arasındaydı. Erkeklerin gecelik uyku süresi düzenli olarak takip edildi. Bu sırada 12 aya kadar her 8 haftada bir çiftlerde gebelik olup olmadığı kontrol edildi.
Yeterli uyumayan erkeklerde üreme kapasitesinin azaldığı ortaya çıktı. Gecede 7-9 saat arası uykunun erkekler için (üreme kapasitesi açısından) en ideal süre olduğu belirlendi.