Helikopter kazasında ölen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir?

İran Cumhurbaşkanı Reisi, geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybetmişti.

İran devlet televizyonu, Doğu Azerbaycan eyaletinde dağlık arazide düşen helikopterde bulunan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın yanı sıra Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Hamaney’in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim’in de aralarında yer aldığı 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960’ta Meşhed’de doğdu. Hukukçu olan Reisi, 1979’daki devrimin ardından kariyerine 1981’de Kereç savcısı olarak başladı. Görevinde hızla yükselen Reisi, kısa sürede Tahran Başsavcı Vekilliği makamına oturdu.

MUHALİFLER TARAFINDAN “KATLİAM AYETULLAHI” OLARAK ADLANDIRILIYOR

İbrahim Reisi, İran devrim lideri Humeyni’nin talimatıyla 1988 yılında hapisteki rejim muhaliflerinin idam kararını veren komitede yer aldı.

Rejim muhalifleri tarafından “ölüm komitesi” olarak adlandırılan 4 kişilik heyette yer alan Reisi, muhaliflerce “katliam Ayetullahı” olarak adlandırılıyor. O dönem yaklaşık 3 bin kişinin idam edildiği öne sürülüyor.

Humeyni’nin ölümü sonrası Hamaney döneminde devlet makamlarında hızla yükselen Reisi, 1989-1994 yıllarında Tahran Başsavcılığı görevinde bulundu. 1994 yılında Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığına atanan Reisi, 10 yıl boyunca bu görevde kaldı.

Reisi, daha sonra 2004’te Yargı Erki Başkanı Birinci Yardımcılığı görevine atandı. 2014 yılında İran Genel Başsavcılığı görevine atanan Reisi, 2016 yılında yine Hamaney tarafından Meşhed kentindeki İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı Başkanlığına getirildi.

19 Mayıs 2017’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhurbaşkanı aday olan Reisi, dönemin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye karşı seçimleri kaybetti.

Reisi, kendisinden önceki Yargı Erki Başkanı Ayetullah Amuli Sadık Laricani’nin, Hamaney tarafından görevden alınarak Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi başkanlığına atanmasının ardından Mart 2019’da boşalan Yargı Erki Başkanlığı’na getirildi.

Laricani’nin görev yaptığı dönemle ilgili üst düzey yargı yetkililerine yönelik “yargıda yolsuzluk” soruşturmalarını başlatan Reisi, görev yaptığı süre boyunca sık sık ülkenin en büyük sorunlarından sayılan yolsuzlukların üzerine gitme vurgusu yaptı.

İDAM CEZALARININ BAŞ SORUMLUSU

Yargı Erki Başkanlığı sürecinde, uyuşturucu bağlantılı suçlara idam cezası verilmesi ve bu cezaların infaz edilmesi konusunda reformlar yaparak öldürülen mahkum sayısını azalttı. Ancak özellikle de Kürt kadın Jîna Mahsa Amini’nin 16 Eylül 2022’de ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınması sonrası öldürülmesi üzerine patlak veren protestolarda eylemcilere verilen idam cezalarının baş sorumlularından biri olarak görüldü.

2021’DEN BERİ CUMHURBAŞKANI GÖREVİNDE

2021’de gerçekleştirilen seçimlerde ise İran Cumhurbaşkanı oldu. ABD’nin eski başkanı Donald Trump, siyasi tutukluların idam edilmesinde ve 2009’daki seçimlerden sonra protestoların bastırılmasında oynadığı rol gerekçesiyle Kasım 2019’da, Reisi’yi yaptırım listesine aldı.

Reisi’nin özel hayatıyla ilgili ise çok fazla şey bilinmiyor. Eşi Cemile Reisi, Tahran’daki Şehit Beheşti Üniversitesi’nde ders veriyor. Çiftin iki yetişkin kızı var. Aynı zamanda, Reisi’nin kayınpederinin Meşhed’de sertlik yanlısı tavrı ile tanınan din görevlisi Ayetullah Ahmed Alamolhoda olduğu biliniyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin