Hekimlik mesleği itibarsızlaştırıldı, maaşlar mum gibi eridi!

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN  

Türkiye’deki hekimlerin sorunları, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklamasıyla yeniden gündem oldu. Hekimlerin en önemli şikayetleri mesleğin itibarsızlaştırılması, ağır çalışma koşulları, özlük haklarının iyileştirilmemesi ve maaşların yetersizliği. Rakamlar da doktorları doğruluyor.

AKP iktidara geldiğinde bir uzman doktorun maaşı 4,5 asgari ücrete denk geliyordu. Söz konusu maaşla doktorlar 35 çeyrek altın alabiliyordu. Bugün uzman doktorlar 13 bin 312 TL maaş alıyor. Söz konusu maaş 3,1 asgari ücrete, 8,6 çeyrek altına tekabül ediyor. Pratisyen hekimlerin durumu ise içler acısı. Pratisyen hekimler 6 bin 920 lira maaş alan bekçilerden yaklaşık 2 bin TL fazla kazanıyor!

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün yaptığı ve doktorları hedef aldığı konuşma, sağlık camiasında büyük yankı uyandırdı. Doktorlar kırgın ve öfkeli. Zira Erdoğan, pandemide gece gündüz çalışan hekimleri, “Bu doktorları okutan, yetiştiren bu devlet değil mi? Bu devlet sizi okuttu, yetiştirdi. Ama şimdi az para veriyormuşuz. En az alan 8-9 bin en yüksek alan 25 bin. Özel sektör daha çok para verdikleri için kaçıp gidiyorlarmış. Açık konuşuyorum; varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Gerekirse yurtdışından ülkemize dönmek isteyenleri davet eder, istihdam ederiz. Buralar boş kalmaz. Asistan doktorlarımızla devam ederiz.” diyerek bir kalemde silip attı.

TEMEL SORUN; HEKİMLİĞİN İTİBARSIZLAŞTIRILMASI

Erdoğan’ın bu sözleri sonrası sosyal medyada binlerce doktor paylaşım yaptı. Bu paylaşımlara göre, doktorların temel sorunu maaş değil. Hekimler ülkeyi terk etmek istiyor zira gelecek kaygıları çok fazla.

Peki sağlık çalışanlarının ve doktorların temel sorunları neler?

Öncelikle bir liyakat sorununa dikkat çekiliyor. Mesleğin bizzat iktidar temsilcileri tarafından itibarsızlaştırılması bir diğer konu. Sağlıkta şiddetin önü alınamıyor. Doktorların can güvenliği yok. Özlük haklarının iyileştirilememesi yıllardır kanayan yaralardan. İki yıldır Covid 19’u meslek hastalığı olarak bile kabul ettiremediler…

Bütün bunlara ağır çalışma şartları ve mobing eklenince doktorlar için yurt dışına gitmek bir çıkış yolu olarak görülüyor.

Asistan hekim Rümeysa Berin Şen, geçtiğimiz ekim ayında 36 saatlik nöbet çıkışı geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmişti.

36 SAAT NÖBET TUTULUR MU?

Almanya’da çalışan bir Türk doktor anlatıyor DW Türkçe’nin haberinde: “Türkiye’de 1 günde baktığım hastaya, burada bir haftada bakıyorum.”

Resmi rakamlar da bu söylemi doğruluyor. OECD ülkelerinde 100.000 kişiye 348 hekim hizmet veriyor. Sayı birinci konumdaki Yunanistan’da 607, Türkiye’nin hemen üzerindeki Güney Kore’de 234. Türkiye’de ise 187. Sonuncu sırada!

Acil servislerde günde 300-350 hasta bakan doktorlar var…

Asistan Dr. Rümeysa Berin Şen, 36 saatlik nöbetin ardından otomobiliyle geçirdiği trafik kazasında can vermişti. Şen o kadar yorgundu ki, direksiyon başında uyuya kalmış ve bir kamyona arkadan çarpmıştı.

EN NİTELİKLİ OLANLAR YURT DIŞINA GİDİYOR

Son dört yılda 7 bini uzman hekim, 13 Bin 500 doktor, asistan kamudan istifa edip, özel sektöre geçti. Bunların bir kısmı tıp fakültelerinde doktor yetiştiren nitelikli hekimlerdi.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, ocak ayında 197 doktorun yurt dışına gittiğini anlatıyor. Bulut, Euronews’e verdiği demeçte, “En nitelikli olanlar, yabancı dil bilenler gidiyor. Geçtiğimiz yılın tamamında bu sayı bin 405’ti. 12 ay böyle devam ederse 2 bin 500 doktor Türkiye’den ayrılmış olacak. Gidenler diğer arkadaşlarına yol gösterdiği için sayı katlanarak artıyor. Bu politikalarla Türkiye’de kimseyi tutamayacaklar.” diyor.

MAAŞLAR MUM GİBİ ERİDİ

Doktorların maaşları da yıllar içerisinde eriyip bitti.

2003 yılında uzman doktor maaşı 1 milyon 34 bin TL’ydi. Paradan henüz 6 sıfır atılmamıştı. Bir uzman doktorun maaşı 4,5 asgari ücrete denk geliyordu. Yine aynı maaşla doktor o gün 35 adet çeyrek altın alabiliyordu.

2010 yılında uzman doktor maaşı 2 bin 357 liraya yükseldi. Asgari ücret se 576 liraya çıktı. Uzman doktorun maaşı artık 4,1 asgari ücrete denk geliyordu. Alabildiği çeyrek altın sayısı se 20’ye geriledi.

2015 yılında uzman doktor maaşı 4 bin 324 liraya çıkarıldı. Asgari ücret aynı yıl 1.300 lira olarak açıklandı. Uzman doktorun maaşı artık 3,3 asgari ücrete düşmüştü. Alabildiği çeyrek altın sayısı ise 14’e indi.

Bu yıl uzman doktorlar 13 bin 312 TL maaş alıyor. Söz konusu maaş 3,1 asgari ücrete, 8,6 çeyrek altına tekabül ediyor.

Doktorların maaşları dolar bazında da eridi. 2010 yılında bir uzman doktorun maaşı 1,570 dolar civarındaydı. 2015’te rakam 1590 dolara çıktı. Bugün doktor maaşı 910 dolar civarında.

Pratisyen hekimler ise bugün 9 bin lira civarında maaş alıyor. Bekçilerle aralarında yaklaşık 2 bin lira fark var. Bu hızla giderse muhtemelen bir kaç seneye bekçi maaşları pratisyen hekimleri geride bırakacak…

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin