MURAT KANİ, HAARLEM Tr724
Süs bitkileri ticaretinin merkezi olan Hollanda, dünyaki ihracatın yüzde 49’unun sahibi. 4 milyar avronun üzerindeki üretim hacmi ile Avrupa’daki en büyük üretici ülke konumunda. Süs bitkileri üretiminde 8.241 hektar alana sahip ülkede, 6 bin işletme faaliyet gösteriyor. Üretim alanları ve üretici sayısında son dönemlerde azalma yaşanmasına rağmen, üretimde verimlilik nedeniyle ihracat miktarında bir kayıp yaşanmıyor. Süs bitkilerinin en önemli dağıtım kanalı ise mezatlar. Uluslararası ticaretteki kesme çiçeklerin yüzde 60’ından fazlası ve bitkilerin yüzde 40’ı Hollanda’daki mezatlar aracılığıyla satılıyor.
Kenya, Belçika, Almanya, Ekvador ve İtalya’dan tedarik ettiği süs bitkilerini işleyip, başta ülkeler Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa olmak üzere yurtdışına satan Hollanda, dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda.
DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇİÇEK MEZADI
Üreticilerin sahibi olduğu bir tür kooperatif teşkilatları olan mezatların ilki Hollanda’da 1930 yılında kuruldu. Kooperatifin üyeleri ürünlerinin tümünü mezat üzerinden satmak zorunda. Böylece alıcılar aynı anda binlerce ürün çeşidine ulaşılabiliyor, ihracatçılar da aldıkları çiçekleri perakende zincirine, çiçekçi dükkanlarına ve cash & carry’lere daha seri şekilde gönderebiliyor.
FLORAHOLLAND MEZATI
FloraHolland mezadı bitki ve çiçek satışlarında uluslararası pazar lideri konumunda. FloraHolland, üretici ve müşterilerine ulusal ve uluslararası 6 farklı mezat biriminde hizmet veriyor. Mezat, günde 20 bin farklı çeşit ile müşterilerine çok geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Her gün dünyanın farklı yerlerindeki 7 binden fazla üretici ürünlerini bu mezatlara gönderiyor. Yıllık hasılası 4,5 milyar Euro olan FloraHolland mezatının yaklaşık 3 bin 500 çalışanı, 4 bin 500’ün üzerinde üyesi, 2 bin 400 devamlı müşterisi var.
GEÇEN YILA GÖRE BİTKİ VE ÇİÇEK İHRACATINDA YÜZDE 6 ARTIŞ
Çiçek ve bitki ihracatında bu yılın (2017) ilk sekiz ayına ait rakamlar geçtiğimiz günlerde açıklandı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artış verimlilik politikasının doğruluğunu bir kez daha teyit etti. Resmi verilere göre, çiçek ihracatının yüzde 7’sinden elde edilen gelir 2,6 milyar avro oldu. Bitki ihracatı ise yüzde 4 artışla 1,6 milyar avroya çıktı.