Hangi saatte ders çalışırsam daha çok verim alırım?

Ders çalışmak kadar, hangi zamanda neyi çalışacağını bilmek çok önemli. İdeal ders çalışma saat aralıkları kişiden kişiye değişiklikler gösteriyor. Ancak araştırmalara göre, en verimli zaman dilimi birçok insan için sabah saatleri. Sabah vakti zihin dinlenmiş ve beyindeki algılama üst düzeyde oluyor. Yeterli uyku alındığından dolayı çalışma sırasında uyuma ihtimali oldukça düşük. Ayrıca, çevresel dış uyaranlar da etkin değil. Tüm bu bileşenler sabah yapılan çalışmalardan en üst düzeyde verim alınmasına zemin oluşturuyor.

Günün hangi saatinde neyi çalışacağını tespit edenler daha az çalışarak daha çok verim alabilir. Kişiye göre değişmekle birlikte anlama ve dikkat yoğunlaşması günün belli saatlerinde artar ve azalır. Bu saatleri yakalamak için birey kendini ve bir gününü gözlemeli. Günün en verimli saatleri yakalamak için bir gün içinde kendinizi adım adım takip etmelisiniz. Günün hangi saatlerinde çalışıldığında daha kolay anladığınızı, hangi saatlerde anlamakta zorlandığınızı test etmelisiniz. Bu şekilde kişisel verim saatinizi öğrenebilirsiniz.

DERS VERİMİ İÇİN UYGUN SAATLER

Peki günün hangi saatlerinde hangi dersi çalışmanız gerektiğini biliyor musunuz?

08.00-11.00: Ders için en uygun zaman dilimi kortizon gibi uyanıklık veren ve kişinin dinamik olmasını sağlayan hormonlar en çok bu zaman diliminde salgılanıyor. Bu saat aralıkları; planlama, düzenleme ve ileriye dönük yapıcı fikirler üretmek için en verimli zamanlar. Öğrencileri zorlayan matematik ve fen gibi dersleri bu saatler arasında çalışmak en doğrusu.

16.00-18.00 Tekrar saati: Bu zaman dilimi zihnin yeniden canlandığı, bilgilerin kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya aktarıldığı bir dönem.

19.30-22.30: Beyin yine öğrenmeye hazır: Bu zaman diliminde yenilen yemeklerin sindirimi kısmen yapılmış, beyin yeni bir öğrenme ve tekrarlar için hazır hale gelmiştir. Bu zaman aralığı yaklaşık 3 saat sürer.

22.30 sonrası ölü dönem: Günün bu saatinden sonra yapılan çalışmalarda verim düşer. Bunun nedeni zihnin yorulması ve uyku ihtiyacı duymasıdır. İlla ki çalışılması gerekiyorsa bu zaman diliminde zihni yormayan tekrarlar yapılabilir.

Ders çalışırken bunları unutmayın!

  • Dikkatinizin en yoğunlaştığı saatlerde en çok zorlandığınız dersleri çalışın
  • Herhangi bir dersle ilgili plan yaparken o dersin sınıfta işlendiği güne yakın olmasına dikkat edin.
  • Çalışma saatlerini mümkün olduğunca her gün aynı saatlere koyun.
  • Yemekten sonra derse hemen başlanmamalı. Çünkü yemekten hemen sonra beyne gitmesi gereken kanın bir kısmı sindirim sistemine gittiğinden kişi halsiz kalabiliyor.
  • Ders çalışma süresini 1,5 saate sabitleyin. Sonra mola yapın.
  • Ulaşım araçlarında zamanı daha verimli kullanın.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin