Ana Sayfa Güncel Hangi basına özgürlük?

Hangi basına özgürlük?

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN

Önce Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un için, “Sayın Macron kendisinin eleştirilmediği, gerçeklerden kopuk bir dünya hayal ediyor; gazetecilerin, kendisinin keyfini kaçıran haberler yapmadığı bir düzen istiyor.” ifadelerini kullandı. Ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Anadolu Ajansı çalışanlarının hedef gösterilmesine ilişkin Yunanistan’a tepki gösterdi: “Faşistlerden mi basın özgürlüğünden mi yana olduklarını netleştirmeliler.” 

TÜRKİYE CEZAEVLERİ GAZETECİLERLE DOLU

Söz konusu iki ismin açıklamaları kamuoyunda geniş yankı buldu. Zira AKP’nin iktidar olduğu 18 yıl boyunca yüzlerce gazeteci tutuklandı. Türkiye cezaevleri gazetecilerle dolu. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) verilerine göre 125 gazeteci cezaevinde.  Çağdaş Gazeteciler Derneği’ne (ÇGD) göre ise 140 gazeteci tutuklu ve hükümlü olarak yargılanıyor. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) verilerine göre de cezaevindeki gazeteci sayısı 161. Bağımsız Gazetecilik Platformu P24’ün internet sayfasında ise en az 184 gazeteci ve medya çalışanının cezaevinde olduğu aktarılıyor. İsveç merkezli Stockholm Center for Freedom (SCF) adlı sivil toplum kuruluşunun isim isim belirlediği listeye göre ise 228 gazeteci cezaevinde tutsak alınmış durumda.

180 MEDYA KURULUŞU KHK’YLA KAPATILDI

Militan AKP’li hakimler demokrasinin canına okudu. Bireysel hak ve özgürlükler kısıtlandı. İfade hürriyeti askıya alındı. Anayasal haklar yok sayıldı. Freedom House (Özgürlük Evi) “Dünyada Özgürlükler 2020” raporuna göre Türkiye, geçen yıl olduğu gibi gibi bu yıl da “Özgür Olmayan Ülkeler” kategorisinde yer aldı. Freedom House’un geçtiğimiz yılki raporunda, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Olağanüstü Hal (OHAL) süreciyle birlikte yaklaşık 150 medya kuruluşunun kapatıldığı, yüzlerce gazetecinin hukuki dayanak olmaksızın teröre destek suçlamasıyla yargılandıkları hatırlatıldı. Aynı raporda yer alan ‘Küresel Özgürlük Skoru’nda 49 ülke “özgür olmayan” kategorisindeydi. Bu kategoride listelenen Türkiye 210 ülke arasında 153. sırada yer alıyor. Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre ise özellikle 15 Temmuz sonrasında 180’den fazla medya kuruluşu kapatıldı. 

ÇİN VE KUZEY KORE’NİN ÜZERİNDE!

Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Dünya Basın Özgürlüğü 2020 Endeksi’nde 180 ülke arasında 154’üncü sırada yer aldı. Belarus ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti Türkiye’nin üst sıralarında bulunuyor. Türkiye’yi 155’inci sırada Ruanda takip ediyor. Raporda, Türkiye’de son yıllarda onlarca basın kuruluşunun susturulduğu belirtiliyor. Türkiye’nin cezaevlerinde en çok gazeteci bulunduran ülkeler arasında bulunduğu ifade ediliyor. İnternet üzerinden sansürün artmasının ise endişeye yol açtığı söyleniyor. Aynı raporda Çin 177., Kuzey Kore ise son sırada yer aldı. 

4 BİNE YAKIN BASIN KARTI İPTAL EDİLDİ

AKP rejimi muhalif hiç bir habere tahammül edemiyor. Son 5 yılda 4 bine yakın muhalif gazetecinin basın kartı iptal edildi. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 119 basın yayın kuruluşu kapatılırken son 5 yılda 3 bin 804 gazetecinin basın kartının iptal edildiğini söylemişti. Sertel’in soru önergesine cevap veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 1 Ocak 2016 ile 29 Kasım 2018 tarihleri arasında tam 1.954 gazetecinin basın kartının iptal edildiğini açıkladı.

HENÜZ YORUM YOK