ABD’deki Purdue Üniversitesi’nden araştırmacıların ‘Scientific Reports’ adlı bilimsel yayında yer verdiği çalışmaya göre hamam böcekleri ve yavruları böcek ilaçlarına karşı bağışıklık kazanıyor.
Independent Türkçe’nin haberine göre, bu böcekler hiç maruz kalmadıkları ilaçlara karşı da direnç geliştirebiliyor. Bilim insanları bu duruma “çapraz direnç” adını veriyor.
Böcekleri ve onların insanlarla ilişkisini inceleyen entomoloji Profesörü Michael Scharf “Böyle bir şeyin bu kadar hızlı gelişebileceğine ihtimal vermezdik” dedi.
Scharf sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu direncin sadece bir nesilde dört ya da altı kat arttığını görüyoruz.
Dişi hamam böcekleri her üç ayda bir bağışıklıklarını aktardığı 50 yavru üretebiliyor. Bu nedenle nüfusun yalnızca bir kısmının kimyasallara karşı çapraz direnç kazanması popülasyonu büyük oranda artırabilir. Scharf’a göre aynı anda birden fazla böcek ilacına karşı direnç kazanan hamam böcekleri bu haşereleri kimyasalla kontrol altına almayı imkansız hale getirecek.
Öte yandan bilim insanları böcek ilaçlarının hamam böceği popülasyonlarının kontrolünde hala önemli bir bileşen olduğunu söyledi.
Buna göre ilaçların işe yaramadığı durumda haşerelerden kurtulmanın en önemli yolu tuzak kurmak ya da evi temiz tutmak.