Hagi’yi herkes bilir, ya Nunweiller kim?

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK 

Süper Lig’de top koşturan Brezilyalılar deyince aklımıza hemen Alex, Roberto Carlos, Claudio Taffarel gibi isimler gelir. Peki ülkemize gelen ilk Sambacı kim? Romanya denince tabiki aklımıza ilk ‘Karpatların Maradonası’ Hagi gelir. Peki ülkemizde top koşturan ilk Romen oyuncu kim sorusuna cevabınız var mı? 

Süper Lig’de 18 kulübün kadrosunda bulunan 513 oyuncunun 259’unu yabancılar oluşturuyor. Bir anlamda ligimizde ter döken oyuncuların yarısı yabancı. Yabancı kuralının 14 olduğumu ülkemizde takımların iskeleti yerlilerden değil, yabancılardan oluşuyor. Örneğin son dönemde gol krallığında hep yabancılar adı var. Brezilya’dan 32 oyuncu Süper Lig’de ter dökerken, Portekiz’den 13 ve Senegal’den 11 oyuncu bulunuyor. 

Dünya futbolunun ‘panzer’ ülkesi Almanya’dan ülkemizde top koşturan oyuncular listesi yapılırken, ilk sıralara Toni Schmuacher, Lukas Podolski, Stefan Kuntz, Falko Götz, Mario Gomez adları yer alır. Ülkemize gelen ilk Alman futbolcu ise Rüdiger Abramczik oldu. 1984’de Nürnberg’den Galatasaray’a transfer olan Abramczik, sadece bir sezon top koşturduktan sonra yeniden Almanya’ya döndü. 

‘Her Brezilyalı çocuk, futbolcu olarak doğar’ sözünün darb-I mesel olduğu Samba ülkesi dünya çapında yetiştirdiği yıldız oyuncularla tanında. Yolu ülkemize düşen yüzlerle ifade edilecek Brezilyalı oyuncu var. Mevcut Süper Lig takımlarında 32 Sambacı bulunuyor. Ülkemize gelen Brezilyalılar denince, Alax de Souza, Roberto Carlos, Taffarel, Zago, Felipe Melo, Talisca, Mario Jardel ve Vagner Love isimleri gelir. Yolu ülkemize düşen ilk Sambacı’yı bulmak için oldukça gerilere gitmek gerekiyor. İlk geldiği takım ise futbolun dört büyükleri değil, Anadolu’dan bir ekip. 1987’de Denizlispor’a transfer olan Costudio Toledo, ülkemize ayak basan ilk Brezilyalı oldu. Sadece bir sezon top koşturan Toledo, tarihe geçip ülkemizden ayrıldı. 

Danimarkalı oyuncu denince akıllara ilk Fenerbahçe defansının başarılı ismi Jes Högh gelir. Nijeryalı Uche ile savunmada iyi bir ikili oluşturan Högh dışında Brian Steen Nielsen ve Frank Pingel yolu ülkemize düşüp, iz bırakan Danimarkalılar arasında yer alır. Türkiye’ye gelen ilk Danimarkalı ise 1969-71 arasında Göztepe formasını giyen John Nielsen oldu. 

Son Dünya Kupası’nı kaldıran ülke olan Fransa, onlarca yıldız isim yetiştirdi. Çok sayıda Fransız oyuncunun da yolu ülkemizden geçti. Fransız listesi yapılırken ilk çırpıda Pascal Nouma, Franck Ribery, Nicolas Anelka, Florent Malouda, Mathie Valbuena, Bafetimbi Gomis ve Gael Clichy isimlerini sayarız. Yolu ülkemize düşen ilk Fransız Didier Six oldu. 1987’de Galatasaray’a transfer olan dönemin ünlü isimlerinden Six, 52 maçta Fransa milli formasını giydi. Bir sezon Türkiye’de top koşturan Didier Six, yabancı kuralına takılmamak için bakanlar kurulu kararıyla bir gecede Galatasaray’da oynamak için Türk vatandaşı olup adını Dündar olarak değiştirmişti. 

Futbolda söz sahibi bir diğer ülke olan Hollanda’dan ülkemizde top koşturan oyuncular listesinin üst surasında Pierre van Hoojidonk, Wesley Sneijder, Frank de Boer, Dirk Kuyt ve Robin van Persie gelir. Özellikle Sneijder’in Galatasaray, Van Hoojidonk ve Kuyt’un Fenerbahçe ve Ryan Babel’in ise Beşiktaş  taraftarının kalbinde ayrı bir yeri var. Ülkemize gelen ilk Hollandalı, 1994-96 arasında Antalyaspor formasını giyen Lodewijk Roembiak oldu. 

Fenerbahçe’nin eski futbolcularından Rumen Ion Nunweiller, 2015 yılında 79 yaşında hayatını kaybetti.

Futbolun anavatanı İngiltere’den yolu ülkemize düşen futbolcu listesinde ilk sırada Les Ferdinand adı yer alır. 1988-1989 sezonunda dönemin teknik direktörü Gordon Milne tarafından Queens Park Rangers’tan kiralanan Les Ferdinand, İngiltere’nin yakın tarihinin de önemli golcülerinden biri olarak futbolu bıraktı. Sadece bir sezon kiralık olarak Beşiktaş formasını giyen Ferdinand, siyah-beyazlıların kalbinde silinmez iz bıraktı. Keza Trabzonspor’un 1998’de kadrosuna kattığı Kevin Campell ve bu sezon başında gelen Daniel Sturridge ilk etapta akla gelen İngiliz oyuncular olur. Ülkemize ilk gelen İngiliz oyuncu David Windrich, geldiği yıl 1987, takımı ise Ankaragücü oldu. 

Maradona ve Messi gibi iki futbol efsanesini yetiştiren Arjantin’den ülkemize yolu düşen oyuncular listesi yapılırken Ariel Ortega, José Ernesto Sosa, Pablo Batalla, Gustavo Colman, Matias Delgado isimleri aklımıza gelir. Beşiktaş’tan sonra şimdilerde Trabzonspor formasını terleten Sosa ve Bursaspor’la efsaneleşen Batalla’nın yeri Türk futbolseverler için oldukça farklıdır. Ülkemize yolu düşen ilk Tangocu Jorge Chaves olurken, geldiği takım Vefa idi. Chaves 1971-73 arasında ülkemizde top koşturdu. 

Romanya futbolu denince denince akla ilk gelen isim olan ’Karpatların Maradonası’ Hagi, 5 yıl Galatasaray’da ter döktü. Vatandaşı Popescu ile Türkiye’ye gelen en başarılı Romen oyuncular olarak tarihe geçti. Ülkemize gelen ilk Romen futbolcu ise 1968-70 arasında Fenerbahçe formasını giyen Ion Nunweiller oldu. Listede bir de futbolda fazla söz sahibi olmayan ülkelerden gelen isimler var. O isimler de bir başka yazı konusu olacak.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin