TR724 | HABER İNCELEME
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tutuklu milletvekili Can Atalay’ın tahliye edilmemesi nedeniyle verdiği “hak ihlali” kararını tanımayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, kararda imzası bulunan üyeler hakkında da suç duyurusunda bulundu. 3. Ceza Dairesi’nin başkanlığını Muhsin Şentürk yapıyor. Muhsin Şentürk, AKP iktidarı tarafından kurulan Yargıda Birlik Platformu’nun ilk üyelerinden. Esasında Yargıtay’ın kararın altında imzası olan 5 üyesinin tamamı YBP üyesi…
Yargıtay’a 2012 yılında seçilen Şentürk, 1968’de Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra Ankara hakim adayı olarak mesleğe başlayan Şentürk, sırasıyla Kars Susuz, Sivas Koyulhisar Cumhuriyet Savcılığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tetkik hakimliği, Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulundu.
Yargıtay üyeliğine 2012’de seçilen Muhsin Şentürk, Yargıtay’ın terör davalarına bakan 9. ve 16. dairelerinde de görev yaptı. Yargıtayın daha önce 23’erden 46 olan daire sayısının 12 hukuk, 12 ceza olmak üzere 24’e indirilmesi hedefi doğrultusunda terörle yetkili olan Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin adı Yargıtay 3. Ceza Dairesi olarak değiştirilmesi sonucu bu daire görev yapmaya başladı
Muhsin Şentürk’ün başkan olarak görev yaptığı 16.Ceza Dairesi’nin 15 Temmuz sonrasında onadığı dosyalarının tamamına yakını hakkında geçtiğimiz günlerde AİHM tarafından hak ihlali karar verildi. Bu kapsamda, darbe ve terör örgütü kapsamındaki dava dosyalarının temyiz incelemelerini sürdüren Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 2022’de 10 bin 373 dosyada hüküm tesis etti.
Daire, 2022’de temyiz incelemesini yaptığı Hizmet Hareketi davalarından 3 bin 802’sinde onama, 658’inde düzeltilerek onama, 2 bin 812’sinde bozma kararı verirken, diğer dosyalarda ise kısmen onama/kısmen bozma, birleştirme, iade ve çeşitli kararlara hükmetti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 2023’e devreden 48 binden fazla derdest dosya ile Yargıtaydaki en fazla iş yükünün bulunduğu daire olarak biliniyor. Geçen yıl 40 bin 532 dosyanın geldiği Daire, 20 üye ve 61 tetkik hakim ile Yargıtaydaki en kalabalık mevcuda sahip daireler arasında yer alıyor.
KAFTANCIOĞLU’NA SİYASİ YASAK GETİRDİ
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na 4 yıl 11 ay 20 günlük hapis cezasını onamıştı. Aynı daire Kaftancıoğlu’na ayrıca siyasi yasak getirdi.
Şentürk’ün başında bulunduğu ceza dairesinde daha önce polisleri tahliye eden hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer hakkında hapis cezası verdi. Gazeteci Mehmet Baransu’nun hapis cezası da bu daire tarafından onandı.
Dairenin Bylock, Banka Asya, sendika üyesi olduğu gerekçesiyle terör örgütü üyesi olarak binlerce kişinin cezasını onadı. Bu cezaların bir kısmı AİHM’den döndü.
DAİRENİN ÜYELERİNİN TAMAMI YARGIDA BİRLİK PLATFORMU ÜYELERİ
Kararın altında 5 isim bulunuyor. Başkan Muhsin Şentürk ve üyeler Hakan Yüksel, Mustafa Doğru, Şeraffetin Saka, Mustafa Karayıldız . Söz konusu isimlerin tamamı iktidara yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Platformu üyesi ve bu üyelerden 4’ü CHP’nin de desteğiyle 2014’te oluşturulan HSYK tarafından seçildi.
AKP’nin ‘kurşun askeri’ gibi hareket eden Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyelerinin, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması normal şartlarda mümkün değil. Şentürk’ün başında bulunduğu dairenin Saray’dan onay almadan böyle bir karara imza atması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması da pek akla yatkın bir seçenek gibi durmuyor.
Dolayısıyla Yargıtay’ın söz konusu hamlesinin Saray’ın ‘olur’u sonrası yapılmış olma ihtimali göz ardı edilmemeli. İktidar ortağı MHP’nin lideri Devlet Bahçeli’nin, AYM hakkında daha önce yaptığı sert açıklamalar da göz önüne alındığında bu ihtimal daha anlamlı hale geliyor…