Rus senatör Sergey Tsekov, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçildikten sonra Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin ‘kötüleştiğini’ söyledi. Tsekov’un açıklamalarına göre bu konu Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 4 Eylül’de gerçekleşmesi beklenen görüşmesinde ele alınacak.
Rusya, Putin ile Erdoğan arasında pazartesi Soçi’de gerçekleşecek görüşmeye hazırlık yapıyor. Bu konuda hem dışişleri yetkilileri çalışıyor hem de uzman katkıları alınıyor. Hakan Fidan’ın Moskova’da iki gün süren temasları Ankara’nın beklentilerini tam karşılamadı. Özellikle ikinci gün yapılan Savunma Bakanı Sergei Şoygu görüşmesinde Hakan Fidan hiç bir şekilde sonuç alamadı. Kremlin’in yaptığı açıklamalarda bunu görmek mümkün. Zaten bu manada Türk medyasında yayınlanmış pek bilgi yok.
Ayrıca klasik bir metod olarak Erdoğan gelmeden önce bazı mesajlar basın üzerinden verilmeye başladı.
Bilimsel Kalkınma İşbirliği Enstitüsü (MIRNAS) Genel Müdürü Arif Asalıoğlu, konuyla ilgili TR724’e şu değerlendirmelerde bulundu:
Senatör Sergey Tsekov’un basın yoluyla ‘Seçildikten sonra Türkiye-Rusya ilişkileri kötüleşti’ demesi ve TV Center’in Erdoğan hakkındaki eski bir belgeseli yeniden 27 Ağustosta yayınlaması gibi hamleler Erdoğan’a mesaj verme içeriği taşıyor.
Zira son zamanlarda ve özellikle seçim sonrasında Erdoğan ekonomik sıkışmışlığını rahatlatma adına Bat’ya gülücükler dağıtmaya başladı. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine izin vermek, Ukrayna NATO üyesi olsun demek, Azak komutanları Zelenski’nin uçağında göndermek ve benzer tutumların sebepleri Batı fonlarına bir şekilde ulaşabilmek.
Ama bu ikircikli tutum haliyle Moskova’yı rahatsız ediyor. Bu nedenle Senatör Sergei Tsekov, iki ülke liderinin Soçi görüşmesi sonrasında Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin dramatik bir şekilde değişmeyeceğini söyledi.
http://NEWS.ru’ya verdiği röportajda Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından Türkiye’nin Rusya’ya karşı manasız davranışlar sergilemeye başladığını kaydetti.
Benzer bir yayında, 27 Ağustosta, Rusya’nın federal kanallarından TV Center tarafından yapıldı. Erdoğan belgeseli ve Erdoğan profili yayınlandı. 25 dakikalık belgeselde Türkiye’nin radikal dönüşümü, 15 Temmuz darbesinde yaşananlar, on binlerce bilim ve devlet adamının darbe ile suçlanması, IŞID petrollerinin aile çevresi tarafından satılması, Erdoğan’ın diktatörlüğü ve kendi halkına ayrışma yapması… gibi konular anlatılıyor.
Rus ve yabancı uzman görüşleri alınarak hazırlanan “ablojka-kapak” adlı programın belgeselinde yabancı yayınların manşet ve kapakları da örnek olarak anlatılmış.
Erdoğan gelmeden önce Medya ve bazı uzmanların tutumları böyle olsa bile o gün Putin’in yaklaşımında çok değişiklik olmayacak.
Kremlin maksimum şekilde Erdoğan’dan yine istifade etmeye çalışacak. Tahıl koridoru, nükleer santral ve gaz merkezi gibi onlarca konu her iki lider için önemli başlıklar. Bazı başlıklarda Erdoğan bir kaç adım öne giderken, bazı başlıklarda ise Putin onu ikna etmiş olacak.
Sonuç itibarıyla Erdoğan G-20’ye giderken çantasında Putin’le paylaştığı ve tartıştığı bazı gündemleri de götürecek.