HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN
Koronavirüs salgınında kontrol tamamen kaybedildi. Pandemide günlük vaka sayısı 26 bini aştı. 23 Mart’ta ölenlerin sayısı 138 olarak açıklandı. Sağlık Bakanlığı’nın illerin 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık koronavirüs vaka sayılarını içeren haritasında 39 il tamamen kırmızıya döndü. İlk haritada söz konusu sayı 17’ydi. 14 olan ‘düşük’ riskli il sayısı ise 1’e düştü; Şırnak. Aşılama konusunda da ciddi bir belirsizlik var. Aşı olmadığı için ikinci doz aşılamada ciddi sarkmalar yaşanıyor. İktidar, pandemi süreciyle ilgili tatmin edici bir açıklama yapmıyor. AB’den Türkiye’ye gönderildiği ortaya çıkan 1,5 milyon doz Biontech aşısının kimlere yapıldığı da belli değil. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, söz konusu sorulara cevap vermek yerine sosyal medya hesabından ‘tavsiyelerde’ bulunarak pandemiyle savaşıyor!
1 Mart itibariyle ‘kademeli normalleşme’ sürecine giren Türkiye, koronavirüs salgınında kontrolü tam anlamıyla kaybetmiş durumda. Vaka sayılarının arttığı dönemde ekonomik kaygılarla verilen ‘normalleşme’ kararı, felakete de kapı araladı. Aşılama başladıktan sonra ocak ayı sonlarında 5 binlere kadar düşen günlük vaka sayıları dün itibariyle 26 bini aştı. Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı verilere göre son 24 saatte 26 bin 182 kişinin testi pozitif çıktı, 138 kişi hayatını kaybetti. Ay başında günlük vaka sayısı 9 binlerdeydi. Üç haftadaki artış oranı yüzde 300’e yakın!
HASTANELERDE DOLULUK ORANI ARTIYOR
Türkiye’nin her yerinden hastanelerde yoğun bakım doluluk oranlarının arttığı açıklamaları geliyor. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk’ün açıklamasına göre, yoğun bakım doluluk oranının yüzde 66’ya çıktı. Oğuztürk, “Yüzde 80’leri geçerse daha ciddi bir alarm söz konusu olacaktır.” dedi. Sağlık Bakanlığı, hastanelere ‘Pandemi Genelgesi’ gönderdi. Belirtilen özelliklere sahip özel ve vakıf hastanelerin hepsi pandemi hastaneleri ilan edildi.
İSTANBUL’DA VAKA SAYISI TIRMANIYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün vaka sayısının en fazla arttığı illeri de açıkladı. Buna göre, son hafta 100.000 nüfusta vaka görünme oranı en çok artan iller Kastamonu, Çankırı, Yalova, İstanbul ve Erzincan olarak sıralandı. Mart ayının ilk haftasında İstanbul’da 100 bin nüfusta vaka görünme sayısı 90 olarak açıklanmıştı. Bugün bu sayı 251’e yükselmiş durumda. Metropolde günlük vaka sayısının üç haftada neredeyse 3 kat arttığı görülüyor. Ankara’da 39 olan rakam ise 107’ye fırladı. Ankara da ‘çok riskli iller’ grubuna katıldı. İzmir’de de rakam 53’ten 111’e çıktı.
SAĞLIK BAKANLIĞININ AŞI SUSKUNLUĞU
İktidar temsilcilerinin açıklamalarının aksine, aşı tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Ocak ayı sonuna kadar 40 milyon aşı gelmesi gerekiyordu. Ancak şu ana kadar gelen aşı miktarı 13,5 milyon doz. Süreç şeffaf yürütülmediği için ne kadar aşı geldiği bile net olarak bilinmiyor. Bakanlığın ‘Aşı Tablosu’na göre 15 Ocak’tan bu yana yapılan aşı sayısı 13 milyon 831 bin. İlk doz kapsamında 8 milyon 119 bin aşı yapılmış. İkinci doz uygulaması kapsamında ise şu ana kadar 5 milyon 711 bin kişi aşılanmış. Günlük 30 binlere düşen aşılama sayısının 500 binlere çıkarılması gerekiyor. Ancak ortada aşı yok! Bu konuda sorular sorulara ise cevap bile verilmiyor.
1,5 MİLYON DOZ BİONTECH AŞISI KİMLERE YAPILDI?
AB’nin Türkiye’ye 1,5 milyon doz Pfizer-Biontech aşısı gönderdiği ortaya çıkmıştı. Söz konusu aşıların ne olduğu belli değil. Bu konuda sorulan sorulara da hiç bir cevap verilmiyor. İyi Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, aşıların imtiyazlı bazı AKP yöneticilerine ve kesimlerine yapıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Koca’ya cevaplaması için soru önergesi verdi. Şu soruların cevaplanmasını istedi: “1,5 milyon doz Pfizer/Biontech aşısı kimlere yapılmıştır? Bu kişileri kim, hangi risk ölçütlerine göre belirlemiştir?”