Ana Sayfa Dünya Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, parlamento tarafından görevden alındı; gözler Anayasa Mahkemesi’nde

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, parlamento tarafından görevden alındı; gözler Anayasa Mahkemesi’nde

Güney Kore parlamentosu, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’u başarısız sıkıyönetim girişimi nedeniyle görevden aldı. Yaklaşık 10 gün süren siyasi krizin ardından Devlet Başkanı’nın yapılan oylamada görevden alınmasına karar verildi.

Parlamentoda yapılan oylamada 300 milletvekilinden 204’ü ayaklanma suçlamasıyla başkanın görevden alınması yönünde oy kullanırken 85’i karşı oy kullandı. Üç oy çekimser kalırken sekiz oy da geçersiz sayıldı.

Azil kararının geçmesi için en az 200 oy gerekiyordu. Muhalefet, Devlet Başkanı’nın partisinden bazı milletvekillerini ikna ederek istediği sonuca ulaştı.

Azil kararıyla birlikte Yoon, Güney Kore Anayasa Mahkemesi oylamayı görüşene kadar görevden uzaklaştırılmış oldu. Mahkemenin Yoon’un geleceği hakkında karar vermek için 180 günü bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi’nin onay vermesi halinde Yoon, Güney Kore tarihinde başarılı bir şekilde görevden alınan ikinci başkan olacak.

Şu anda ülkenin geçici lideri olan Başbakan Han Duck-soo gazetecilere yaptığı açıklamada “istikrarlı bir yönetim sağlamak için tüm gücümü ve çabamı vereceğim” dedi.

Muhalefetteki Demokrat Parti taban lideri Park Chan-dae oylamanın ardından yaptığı açıklamada “Bugünkü azil kararı halkın büyük zaferidir” dedi.

Oylamanın yapıldığı sırada ise yüz binler sokaklardaydı. En az 200 bin kişinin başkanın görevden alınmasını desteklemek üzere parlamento önünde toplandığı belirtiliyor.

Öte yandan Seul’ün diğer yakasında, Gwanghwamun meydanı yakınlarında, polisin tahminine göre 30 bin kişi de Youl’ü desteklemek için toplandı.

Anayasa Mahkemesi kararı reddedebilir

Parlamentonun vermiş olduğu kararın Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Kararın onaylanması beklense de Mahkemenin görevden almayı engellemesinin emsali de var.

2004 yılında dönemin Devlet Başkanı Roh Moo-hyun seçim yasasını ihlal ettiği ve yetersiz kaldığı iddiasıyla parlamento tarafından görevden alınmış, ancak Anayasa Mahkemesi daha sonra Roh Moo-hyun’u görevine iade etmişti.

Mahkemede şu anda sadece 6 yargıç bulunuyor, bu da kararın oybirliğiyle alınması gerektiği anlamına geliyor.

Oylamanın ardından Meclis Başkanı Woo Won-shik, meclisin en kısa zamanda mahkemeye 3 yargıç daha atamaya çalışacağını söyledi, “Güney Kore’nin geleceği kendi halkında yatıyor” dedi.

 

HENÜZ YORUM YOK