HABER | TÜRKMEN TERZİ
Güney Afrika’da 21 yaşındaki beyaz çiftçi Brendin Horner’in iki siyah tarafından 1 Ekim’de işkence ile öldürülmesi ile başlayan ırksal gerilim artarak devam ediyor.
3 Ekim’de yakalanan 32 yaşındaki Sekwetje Isaiah Mahlamba ve 44 yaşındaki Sekola Piet Matlaletsa 6 Ekim’de genç çiftçi Horner’i idarecisi olduğu Free State eyaletinin küçük bir tarım kasabası olan Paul Roux’ın dışında yer alan DeRots çiftliğinde bir direğe bağlayıp, bıçaklayarak öldürmek şuçlarından 6 Ekim’de Senekal kasabasındaki mahkemede hakim karşısına çıktılar. İki siya duruşmada bulundukları esnada, bir grup beyaz çiftçi, güvenik görevlilerinden cinayet zanlılarının hesap sorulmak üzere kendilerine teslim edilmelerini istemiş, kızgın çiftçiler polisin engel olması üzerine polis aracını devirerek ateşe vermis ve duruşma salonuna girmeye çalışmışlardı.
Artan gerginlik üzerine dün Güney Afrika Polis Polis Bakanı Bheki Cele ve Devlet Güvenlik Bakanı Ayanda Dlodlo bölgedeki gerginliği düşürmek için dün kızgın beyaz çiftçilerle ve Horner’in ailesi ile görüşürken, siyahların haklarını savunduğunu söyleyen radikal sol parti Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF), Güney Afrika emniyetinin her zaman siyah protestoculara çok sert davrandığını ama beyazlara karşı güç kullanmadığını söyleyerek, katil zanlısı iki siyahın tekrar mahkeme çıkacağı Cuma günü Senekal kasabasına akın edeceklerini ve kamu malını beyaz protestoculardan koruyacaklarını anons etmesi üzerine ülkede etnik gerilim arttı.
Güney Afrika’da beyazların aşırı sağ Özgürlük Cephesi Artı partisi (FF+) ve anamuhalefet Demokratik İttifak (DA) Horner’in cinayetini kınayıp, suçluların yakalamasını memnuniyetle karşılarken, beyazların lobi grubu AfriForum genç çiftçinin öldürülmesini “bir çeşit terör eylemi” ifadesi ile tanımladı. Öte yandan bir çok sivil toplum kuruluşu ve önemli isimlerin yanında Polis Bakanı Cele, Adalet ve Islah Hizmetleri Bakanı Ronald Lamola, Free State Başbakanı Sisi Ntombela beyaz çiftçilerin mahkeme baskınını ve polis aracını yakmasını kınadı.
Güney Afrika Devlet Başkanlığı’ndan yapılan resmi açıklamada ise, çiftçi cinayetlerinin diğer cinayetler gibi bir suç eylemi olduğunu, Senekal mahkemesi önünde yaşanan protestoların, geçmişteki ırkçı rejim döneminin ırksal bölünmüşlüğünden ve güvensiz ortamından kurtulunamadığının dışa vurumu olduğunu belirterek, kızgınlığın anlaşılabilir olduğu ama yasal yetkisi olmadan kendi çıkarına göre zorla düzen sağlamaya çalışmanın edilemez olduğu konusunda beyaz protestocular üstü kapalı uyarıldı.
Güney Afrikalı beyaz gruplar, birbirleri ile devamlı cep telefonu ile iletişim halindeki bazı provokatörlerin mahkeme önündeki protestoları amacından saptırarak ortadan kaybolduklarını iddia ederken, Senekal Sulh Ceza Mahkemesi, dün verdiği kararla, 6 Ekim’de mahkeme önündeki protestoda yer alıp, cinayete teşebbüs, mala zarar verme ve kamuoyunda şiddet suçlamalarıyla yargılanan 51 yaşındaki Andre Pienaar’ın kefaletle serbest bırakılmasını reddetti. Pienaar mahkeme binasında bir bayan polis memuruna saldırmış ve bina içinde silahla ateş açınca bazı tutuklular yaralanmıştı.
Güney Afrika’da 1994’te beyaz azınlığın ırkçı rejimi (apartayt) sona erdi ve 27 yıl hapis yatan Nelson Mandela’nın önderliğinde demokratik Güney Afrika Cumhuriyeti kuruldu. Ülkede 26 yıllık demokratik idareye ragmen, ekonomik eşitsizlikler, arazilerin büyük kısmının halen beyazlara ait olması ve geçmişte yaşanan kanunsuzluklardan hesap sorulmaması gibi etkenlerden dolayı etnik gerginlikler sona ermiyor.