Güney Afrika İşçi Sendikaları’ndan Türkiye’ye ‘KESK’ uyarısı

HABER | TÜRKMEN TERZİ, JOHANNESBURG Tr724

Güney Afrika’nın İşçi Sendikaları Konfederasyonu (COSATU) yayınladığı resmi bildiride, Türk hükümetini, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) içişlerine karışmaması konusunda uyardı.

Merkezi Johannesburg’da bulunan COSATU, yayınladığı bildiride, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kamudan ihraç edildikleri gerekçesiyle KESK Eş Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Aysun Gezen’in toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Konfederasyonu temsil etmelerinin engellenmesini eleştirdi.

Güney Afrikalı sendika bildirisinde, Türkiye’nin, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) örgütlenme özgürlüğüne ilişkin olan ve her çalışanın sendika kurma ve istediği sendikaya üye olma hakkını açık bir şekilde düzenleyen 87 Nolu Sözleşmesini onayladığından bahsetti. COSATU, 87 Nolu Sözleşme’nin 3. maddesinin “Çalışanların ve işverenlerin örgütleri tüzük ve iç yönetmeliklerini düzenlemek hakkına sahiptirler ve kamu makamları bu hakkı sınırlayacak veya bu hakkın yasaya uygun şekilde kullanılmasına engel olacak nitelikte her türlü müdahaleden sakınmalıdırlar” maddelerini hatırlatarak, Türk hükümetini sendikalara karşı baskı kurmamaya davet etti.

COSATU yazılı uyarısında, “ILO Standartları Uygulama Komitesi’nin geçen Haziran ayında Türkiye’nin 87 Nolu Sözleşme bakımından durumunun görüşüldüğü oturumda, 87 Nolu Sözleşme’nin 3. Maddesine aykırı olarak kamu makamlarının sendikaların iç işleyişine aşırı müdahalesi ile ilgili Türk hükümetine defaatle, Sözleşme ve Tavsiye Kararlarının Uygulanmasına ilişkin Uzmanlar Komitesi’nin tavsiyelerine uyması çağrısında bulunulduğunun” altı çizildi.

COSATU Ulusal Sözcüsü Sizwe Pamla bildiride şu ifadeleri kullandı “Türkiye’nin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nı (ve ofisini) KESK’in iç işlerine karışmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Bizler (COSATU), Türk hükümetinin uluslararası düzeyde yaptığı taahhütlere aykırı olarak, sendikal hakları sistematik olarak ihlal etmesi konusunda ciddi endişelerimizi dile getiriyoruz.” Pamla, kaygılarını Türk bakana ilettiklerini ve bakandan, KESK’in karar verdiği kişileri iş sözleşmelerini yürütmek için aday gösterebileceğini teyit etmesini dört gözle bekliyoruz.” dedi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC)  Genel Başkanı Ayuba Wabba ve Genel Sekreter Sharan Burrow’un Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yazdığı mektupta, Türkiye’nin KESK’e müdahelesinin kabul edilemez olduğunu söylemişlerdi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin