Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, mühimmat yüklü MİT TIR’ları haberlerine ilişkin mâhkumiyet kararı veren mahkemenin dosyadan ayrılmasına hükmettiği “silahlı terör örgütüne, üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım” davası kapsamında bugün yeniden hakim karşısına çıktı. Savcı Enis Berberoğlu davası ile Erdem Gül’ün yargılandığı davanın birleştirilmesini istedi. Avukatlar ise talebe davayı uzatacağı gerekçesiyle karşı çıkarak beraat talep etti. 11.30’da ara verilen dava 16 Kasım’a bırakıldı. Enis Berberoğlu’nun dosyası ile Erdem Gül ve Can Dündar’ın yargılandığı MİT Tırları davası birleştirildi. Gizlilik kararının devam edeceği davada Enis Berberoğlu dinlenmek için çağırılacak.
Almanya’da bulunan ve OHAL sona erene kadar ülkeye dönmeyeceğini açıklayan Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar duruşmaya katılmıyor. 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma gizlilik kararı nedeniyle kapalı yapılıyor.
Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül duruşmadan önce basına konuştu. Gül açıklamasında “Biz OHAL altında yaşıyoruz ama bizim davamız OHAL’den önceydi. Türkiye’de basın ifade özgürlüğü ve gazetecilerin adliye mesaileri bir süre önce başlamıştı ve bugün daha da sıkılaşarak devam ediyor. Bizim bugünkü dava züerinde söylersem adına ne denirse densin bu bir gazetecilik davasıdır, gazeteciliğin yargılanmasıdır. Bugün bir süğrü gazetcei burda yargılanıyor bunların son bulması gerekir. Gazeteciler bir an önce adliyeden, gözaltından, hapishanelerden çıkarılıp kendş işlerini yapmalıdırlar. Gazeteciler artık haber olmamalı haber yapmalıdırlar” dedi.
Erdem Gül’e destek için gelen Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı ise, “Yargılanan gazetecilik değil demokrasi” dedi.
MİT TIRLARI DAVASI
Adana’da Ocak 2014’te durdurulan mühimmat yüklü MİT TIR’ları haberleri nedeniyle Cumhuriyet eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül 92 gün tutuklu kalmıştı. 6 Mayıs tarihli karar duruşmasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan Dündar’a 5 yıl 10 ay, Gül’e ise 5 yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme Dündar ve Gül’e yöneltilen “darbeye teşebbüs” suçundan beraate hükmederken, “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” iddiasına ilişkin ise dosyanın ayrılarak başka bir dosya numarası üzerinden yürütülmesine karar vermişti.