Göz seğirmesi toplumda yaygın olarak bilinenin aksine manevi olaylara işaret edecek bir durum değil, önemli sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Barış Sönmez, “Sağ gözüm sağlığa, sol gözüm varlığa” şeklinde yorumlanan ve önemsenmeyen bazı göz seğirmesi vakalarının, görmeyi engelleme noktasına kadar gelebileceği konusunda uyarıyor.
Seğirmenin göz kapaklarında ortaya çıkan spazm olduğunu belirten Sönmez, kısa süreli spazmlardan hızlı bir şekilde kurtulmak için yapılacakları şöyle sıralıyor:
- Yeterli sürede ve kaliteli uykuya önem verin.
- Kardiyo yapın.
- Gevşeme ve germe egzersizlerini ihmal etmeyin.
- Kahve ve çay tüketimini azaltın.
Kafein süreyi uzatıyor
Sönmez, yoğun çay ve kahve tüketiminin göz seğirmelerini tetiklediğine dikkat çekiyor ve ekliyor: Keyif için içilen kahvenin dozu günde 3-4 fincanı geçmemelidir. Yorgun ve stresli zamanlarda ister istemez daha sık ve yoğun miktarda çay kahve içilmektedir. Bu da göz seğirmelerinin sıklığını ve süresini artırabilir.
Hırslı ve stresli kişilerde daha çok görülüyor
Göz seğirmesini sıklıkla aktif hayatın içerisinde, hırslı – mücadeleci ve stresli genç erişkinlerde görülmektedir. Ruhsal ve bedensel aşırı yorgunluk en önemli göz seğirmesi nedenleri arasında yer alır. Son birkaç hafta içerisinde yaşadığınız üzüntüler, kafanızı taktığınız ve uykunuzu kaçıran duygusal sıkıntılar da gözlerde seğirmeye neden olabilir.
“Dışarıdan görünüyor mu?” endişesi de atakları tetikliyor
Bazen göz seğirmesi günler hatta haftalarca sürebilir. Bu durum gerçekten can sıkıcıdır. Sosyal hayatınızı etkilemeye başlar ve bulunduğunuz ortamda “Acaba dışarıdan görünüyor mu?” endişesi yaşanır. İşte bu endişede de strese katkıda bulunur. Seğirme birkaç haftadan uzun sürüyor ve alınan basit önlemlere rağmen rahatlamıyorsa bir göz doktoruna muayene olmanızda fayda vardır.
Uzun süren göz seğirmesi can sıkıcı olabilir ve uzun dönemde yüzdeki diğer kasların da birlikte kasılmasıyla seyredebilir. Blefarospazm adı verilen bu hastalıkta seğirmeler, bir veya iki gözü birden kapatacak ve görmeyi azaltacak seviyeye kadar ulaşabilir. Daha çok 40 yaş üzerindeki kadınlarda ortaya çıkan bu durum ilerleyici olabilir ve tedavi gerektirir. Göz kapaklarındaki bu kas spazmı bazı nörolojik hastalıkların belirtisi olabilir.