Çocuğunuzun görme yetisi iyi durumda değilse okuldaki performansı, davranışları, gelecekteki hedefleri de aynı oranda etkilenir. Bu yüzden her anne baba çocuğunun doğumunu takiben, bebeklik, anaokulu ve ilkokul dönemlerinde görme düzeyini kontrol ettirmeli. Zira iyi bir görmek, çocukların fiziksel gelişimini, genel sağlığını ve okuldaki başarısını etkileyen önemli bir unsurdur.
Çoğu anne baba, düzeltilmemiş görmenin olası sonuçlarını önemsemiyor. Oysa ki, bazı göz rahatsızlıkları erkenden yakalanması için yapılması gerekenler var. Nedir bunlar? Uzmanlara göre, öncelikle yeni doğan bir bebeğin gözleri incelenmeli ve kırmızı refle testi yapılmalı. Bebek prematüre veya başka tıbbi problemlerden dolayı yüksek risk altında ise, kapsamlı bir göz muayenesi ihmal edilmemeli.
Çocuk, göz muayenesinde iş birliği yapacak seviyeye geldiğinde görme keskinliği test edilmeli. Unutulmayın, çoğu çocuk hipermetroptur. Uzak ve yakını göremez. Bu durum gözlük ile görme düzeltmesini gerektirmez. İlk taramada şaşılık, göz tembelliği, miyop, hipermetrop, astigmat ya da başka bir odaklama problemi ortaya çıkarsa, çocuk detaylı muayene edilmelidir.
Gözlük ve lens takmakla iş bitmiyor
Okul döneminde gözlük veya lens kullanan çocuklarda göz kontrolü yılda en az bir kez, göz sorunu olmayanlarda iki yılda bir yapılmalı. Çocuğun okul başarısında bir yetersizlik, görme zaafından kuşkulanıldığında veya gözlerinin kaydığı görüldüğünde bir göz hekiminin muayenesi gerekir.
Peki başka hangi durumlarda doktora başvurulmalı? Down sendromu, prematüre, juvenil idiopatik artrit, nörofibromatoz gibi tıbbi sorunları olan çocuklar veya ailede ambliyopi, şaşılık, retinoblastoma, konjenital katarakt, konjenital glokom öyküsü olanlar hekime gitmeyi ihmal etmemeli. Bunun yanında çocuklarınızda öğrenme güçlüğü, gelişimsel gecikme, nöropsikolojik durum ya da davranışsal sorunu, anormal görme davranışları gözlemliyorsanız gecikmeden uzmanlardan destek alın.
Görme taraması mı, göz muayenesi mi?
Görme taraması, bilinenin aksine yüzde 100 bir sonuç vermeyebilir. Bu sebeple görme problemlerin teşhisi için kapsamlı göz muayenesi yapılması gerekir. Gözün ve görsel sistemin genel sağlığının araştırılması için göz bebeğinin damlalar ile büyütülerek muayene edilmesi tercih edilmeli.