Godskesen: Türkiye raporu iyileştirmemizi istedi, 15 Temmuz’da soru işaretleri var

15 Temmuz öncesi ve sonrasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) Türkiye raportörlüğü yapan Norveçli parlamenter Ingebjorg Godskesen, ziyaretlerinin ardından hazırladıkları raporların yumuşatılması konusunda Türk parlamenterlerden talep aldıklarını söyledi.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra Türkiye’ye iki ayrı resmi ziyarette bulunan Godskesen, Ankara’da bombalanan alanları gezdiklerini ancak önceden hazırlanmış olduğu düşünülen bir eylem için beklenenden çok daha küçük boyutlarda bir saldırının gerçekleştiğini söyledi. Godskesen, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki hasarın çok küçük boyutta olması ve Meclis’teki saldırının kimsenin olmadığı noktalara yapılması konusunda kendisinde soru işaretlerinin oluştuğuna dikkat çekti.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) eski Türkiye Eş-Raportörü Ingebjorg Godskesen, Türkiye’ye yapılan ziyaretlerin iletişim kanallarını açık tutmak için önemli olduğunu ancak Ankara’nın verilen sözleri yerine getirmediğini söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Robert Spano’nun Türkiye’ye gidişini euronews’e değerlendiren Godskesen, kendi ziyaretlerinde karşılaştığı ve onu şaşırtan durumları anlattı.

Gezilerin Türkiye tarafından planlandığı söyleyen eski raportör, kendilerine çizilen programdan çıkmak istedikleri durumda çoğu zaman bu taleplerinin kabul edilmediğini belirtti.

RAPORU İYİLEŞTİRMEMİZİ VE BAZI KISIMLARINI ÇIKARMAMIZI İSTEDİLER AMA BİZ BUNU YAPAMAZDIK

15 Temmuz darbe girişiminin öncesinde ve sonrasında AKPM’de Türkiye raportörlüğü yapan Norveçli parlementer Godskesen, ziyaretlerinin ardından hazırladıkları raporların yumuşatılması konusunda Türk parlamenterlerden talep aldıklarını söyledi.

Karşılaştıkları ihlallere karşı sessiz kalamayacaklarını ifade eden siyasetçi, “Raporu iyileştirmemizi ve bazı kısımlarını çıkarmamızı istediler ama biz bunu yapamazdık” dedi.

Bu nedenle AKPM’deki Türk üyelerle ilişkilerinin kötüleştiğini belirten Godskesen, “İlk raporumdan sonra Türkiye’de kendimi çok hoş karşılanmış hissetmedim, ikincisinden sonra durum daha da kötüleşti” açıklamasını yaptı.

SADECE SEÇİM DÖNEMİNDE CEZAEVİ ZİYARETİNE İZİN VERİLDİ

Türkiye’de hapishane ziyareti için yaptıkları başvuruların sürekli reddedildiğini belirten Godskesen, sadece son gidişinde seçim dönemine denk geldiği için bir cezaevini gezme imkanının kendilerine sağlandığını ifade etti.

MAHKUMLARA BASKI YAPILDI

Burada herkesin oy kullanmaya zorlandığını söyleyen parlamenter, bunun kendisini şaşırttığını söyledi. Godskesen, resmi bir ziyaret sırasında bile mahkumlara yapılan baskıların boyutunun fazla olduğu görüşünü dile getirdi.

15 TEMMUZ HAKKINDAKİ SORU İŞARETLERİ

Ingebjorg Godskesen, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra Türkiye’ye iki ayrı resmi ziyarette bulundu.

Kalkışmadan iki hafta sonraki ziyaretinde Ankara’da bombalanan alanları gezdiklerini açıklayan Godskesen, “Önceden hazırlanmış olduğu düşünülen bir eylem için bence beklenenden çok daha küçük boyutlarda bir saldırıydı” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki hasarın çok küçük boyutta olması ve Meclis’teki saldırının kimsenin olmadığı noktalara yapılması konusunda kendisinde soru işaretlerinin oluştuğunu söyledi.

Godskesen, Meclis’te ziyaretçi kısmındaki hasara rağmen başbakanlık ofisinin hasar görmediğine (sol), Saray’a atılan bombanın ise binaya isabet etmediğine işaret ediyor (sağ)

VERİLEN SÖZLERİN TUTULDUĞUNU DÜŞÜNMÜYOR

Eş-Raportör Marianne Mikko ile hazırladıkları raporda Ankara’ya çok sayıda eleştiri ve öneride bulunan Godskesen, “Türk temsilciler, bahsettiğimiz sıkıntılar hakkında adımlar atmaya söz verdiler. Ama hiçbir şey yaptıklarını düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

Daha önce Diyarbakır’a da uğradıklarını ve buradaki yetkililerin kendilerine olumlu bir imaj çizmeye çalıştığını söyleyen Godskesen, halk ile temaslarında yetkililer tarafından verilen sözlerin tutulmadığını gördüklerini ifade etti.

‘SPANO’NUN ZİYARETİ OLUMLU’

AİHM Başkanı Spano’nun Türkiye ziyaretini olumlu olarak değerlendiren Godskesen, “Bence bu gezinin gerçekleşmesi olumlu. Eğer ziyaretler yapılmazsa muhatap bulunamaz. Bu, oradaki halk için de önemli.” dedi.

Godskesen, “Umarım Avrupa Konseyi ve Türkiye arasındaki ilişkiler daha iyi olur. Çünkü bence Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne üye olması Türk halkı için en iyisi. Bu sayede sürekli Avrupa’dan Türkiye’ye bakan gözler olacaktır.” şeklinde konuştu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin