Harvard’da doktora yapan Furkan Öztürk geçtiğimiz ay üniversitenin fizik bölümündeki en seçkin deneysel ve teorik doktora öğrencilerine verilen Gertrude ve Maurice Goldhaber Ödülü’ne layık görüldü. Furkan Öztürk, ödülü yaşamın başlangıcına dair önemli problemlerin başında gelen homokiralite problemine bu zamana kadarki en makul çözümü sunan çalışması ile kazandı.
“Origin of biological homochirality by crystallization of an RNA precursor on a magnetic surface” isimli makalesiyle bu ödüle layık görülen Furkan Öztürk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Goldhaber Ödüllü doktora çalışmam, yaşamın kökenine ilişkin en önemli sorunlardan biri olan ‘homokirallik sorununa’ bugüne kadarki en makul çözümü sunuyor. Matematiksel hesaplamalar ve deneylerle desteklenen bu çözümün jeokimyasal bir arka planı var.” dedi.
Öztürk’e ödülü kazandıran çalışma geçen yıl yayımlandı ve yaşamın kökenleri hakkında Nobel ödüllü bilim insanı Jack Szostak tarafından “çığır açıcı” olarak tanımlandı.
Haberler yanıltıcı ve abartılı
Furkan Öztürk, Türkiye medyasında “bilimin 175 yıldır çözemediği 4 milyar yıl önce yaşamın nasıl başladığına dair gizemi ortaya çıkardığı” şeklinde yapılan haberler ile ilgili olarak da “Haberlerin sunuluş biçimi yanıltıcı ve abartılı olabiliyor. Ne yazık ki bu beni de rahatsız eden bir şey. Yaptığımız şey yaşamın nasıl başladığını ortaya çıkarmak değil, yaşamın nasıl başladığına dair en önemli problemlerden birine çözüm getirmek.” dedi.
Gectigimiz sene kisisel YouTube kanalimda paylastigim bu videoda homokiralite problemi uzerine olan calismamizin kapsamli bir ozetini yapmistim:
Homokiralite Problemi: Araştırmalar, Makaleler ve Süreç https://t.co/u03SDE0Rrs via @YouTube
— Ş. Furkan Öztürk (@SFurkanOzturk61) April 19, 2024
En seçkin doktora öğrencilerine verilen Gertrude ve Maurice Goldhaber Ödülü’nü kazanan ve yaptığı çalışma ile birçok bilim insanının takdirini kazanan Furkan Öztürk, çok önemli bir çalışma ortaya koymuş olsa da birçok Türkiye medyasının aktardığı gibi “yaşamın sırrını” bulmadı.