Gel de inan!

Merkez Bankası’na göre 12 ay sonra dolar 6,30 TL

HABER-YORUM | SEMİH ARDIÇ

Dolar yeniden yükselişe geçince Türk Lirası’nın (TL) akıbeti daha fazla konuşulmaya başlandı. Yabancı yatırımcı seçimlerin körüklediği “popülizm ya da eyyamcılık” yüzünden Türkiye’nin 2019’da yine yangının üzerine benzinle gideceğinde ittifak ediyor.

Hadd-i zatında kur şoklarının merkez üssü Türkiye’de dolar bir evvelki seneye kıyasla yukarıda olsa bile tepe noktasından geriye geliş iktidar tarafından “zafer” edasında kutlanıyor.

2018 yılının ağustos ayında yüzde 35’e yakın eriyen TL’nin sene sonunda dolara mukabil yüzde 44 gerilediği hakikati unutturuldu. Gördünüz mü? Kur saldırısını bertaraf ettik…

Mevcut iktidar ne de olsa ölümü gösterip sıtmaya razı etmekte mahir.

SITMA NÖBETİNİN MALİYETİ

O sıtma nöbetinin maliyetini (Haftalık repo faizi yüzde 8,25’ten yüzde 24’e çıkmıştı) vatandaşın görüş mesafesinden uzakta tutan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın öfkesini celbedecek bir anket neticesi ilan edildi.

Anketin sahibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB). Ocak ayı beklenti anketinde 1 ABD Doları ile euronun 12 ay sonunda kaç TL olacağı ile enflasyon, büyüme ve cari açık gibi bazı göstergelere dair tahminler yer aldı.

Ankette en çarpıcı tahminlerden biri döviz kurları bahsinde geçiyor: Dolar sene sonunda 6,18 TL olacak. 12 ayın akabinde ise 6,30 TL’ye çıkacak. Euro ise 7,08 TL’ye yükselecek.

AKP’Lİ SEÇMEN BİLE “UMUT YOK” DİYOR

Şirketlerin patron ve idarecilerinin cevap verdiği ankette ham verilerin ne olduğu hakkında malumatımız yok. Mamafih TCMB’nin açıkladığı veriler iktisadî faaliyetin ahvalini vermekten hayli uzak.

İstanbul Araştırma’nın son anketinde 100 AKP seçmeninden 54’ü bile “ekonomi çok kötü” diyorsa TCMB’nin cari açık, enflasyon ve büyüme beklentilerini gözden geçirmesinde fayda var.

Devlet Bahçeli marifetiyle AKP’nin yedek lastiğine dönüştürülen Milliyetçi Hareket Partisi’ne rey veren seçmenin yüzde 84’ü de “kriz var” tespitinde bulunuyor.

IPSOS’un araştırması da vatandaşın birinci meselesinin “kriz ve işsizlik” olduğunun altını çizdi.

TERÖRDEN DERT YANANLARIN ORANI YÜZDE 51’DEN YÜZDE 13’E İNDİ

“Gelecek yıl genel olarak Türkiye ekonomisinin durumu sizce nasıl olur?” suâline, “Daha kötü olur.” diyenler 2017 sonunda yüzde 20 iken bu sene yüzde 35’e çıktı.

“Aile ekonomisi daha kötü olur.” diyenlerin oranı ise yüzde 29’dan yüzde 31’e yükseldi. Terör bahsinden dert yananların oranı yüzde 51’den yüzde 13’e geriledi.

Merkez Bankası’na bakılırsa enflasyon yüzde 15,91’e gerileyecekmiş. Cari açık 24,3 milyar dolar seviyesine inecekmiş. Üstelik ekonomi yüzde 1,4 büyüyecekmiş.

KUR VE FAİZ AYNI KALSA BİLE MÜMKÜN DEĞİL

Mevcut faiz ve kur seviyesiyle bile bahsedilen hedeflerin semtinden dahi geçilemeyeceğini söylese de TCMB işi pişkinliği vurabiliyor.

Kaldı ki 2019 dünyada belirsizliklerin arttığı bir sene olacak. Türkiye’nin kendi krizinin üstüne bir de dünyada artan riskler ilave olunacak. Para kıtlığını iliklerimize kadar hissedeceğiz.

Hazine ihaleleri “görünen köy kılavuz istemez” diyor. Hazine vatandaşa kâğıt satarak yüzde 7 faizle euro borcu talep ediyor.

Merkez’in tahminlerine “pişkinlik” demem sebepsiz değil. Her sene aynı nakarat. Sene başlarken “uçuyoruz” derken mütemadiyen yere çakılıyoruz.

MERKEZ BANKASI’NA GÖRE DOLAR 4,23 TL OLACAKTI

2018 yılı ocak ayında açıklanan sene sonu tahminlerine göz gezdirdim. Güya dolar sene sonunda 4,11 TL, 12 ayın akabinde 4,23 TL olacaktı.

O gün bugün oldu ve dolar 5,50 TL. TMCB’nin verdiği rakam ile dolar/TL kurunun tahakkuk ettiği seviye arasında 1,27 TL fark var.

2018 için tüketici enflasyonu (TÜFE) “yüzde 9,3” diye ilan edilmişti. Hükûmetin Türkiye İstatistik Kurumu’nda çevirdiği dolaplara rağmen TÜFE yüzde 20,30’a çıktı.

ÇETİNKAYA’YI ÇOKTAN KOVMUŞLARDI

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, Anadolu’da 3-5 milyon liralık hasılat geliri olan küçük bir işletmenin mali işler müdürü olsaydı çoktan kapının önüne konulmuştu. Patronu, “Böyle tahmin mi olur?” diyerek tazminatını eline tutuşturuvermişti.

Şirketi batıracak kadar hatalı hesap yapan bir müdürü kim, ne yapsın?

Merkez Bankası’na itimat edip borçlanan, kur riskini kale almayanlar şimdi Ziraat Bankası’nın kapısında hükûmet destekli kurtarma paketi için sabahlıyor.

Ziraat’in o paraları nereden bulacağı kimse bilmese de 31 Mart’a kadar su almış bütün şirketler yüzdürülecek. Zira anketlerin haber verdiği seçimin şakası yok.

31 MART KÖPRÜSÜNDEN GEÇİNCEYE KADAR

Erdoğan nezdinde Ankara ve İstanbul belediyelerini kaybetmekten daha beter bir hezimet olamaz. Halktan toplanan poşet paraları ile alınmış file ve pazar çantaları seçime kadar bedava dağıtılsın, gerisi kolay.

Halk uyanana dek Erdoğan, 31 Mart köprüsünden çoktan geçmiş olur. Ondan sonrası tufan!

Merkez Bankası doların 6,30 TL olacağını tahmin ediyorsa bundan nasıl bir mana çıkarılabilir? Cevabı az evvel yukarıdaki satırlarda vermiştim.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin