Ahmet Altan ve Mehmet Altan kardeşler ile Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 17 gazetecinin yargılandığı dava başlıyor.
Altanlar ve Ilıcak’la birlikte 17 kişinin daha yargılandığı dava gazetecilerin 15 Temmuz darbe girişimine “subliminal mesajlarla iştirak etmekle” suçlandıkları ilk dava olma niteliği taşıyor. Tutuklu sanıklar Altan kardeşler, Nazlı Ilıcak, eski Zaman Gazetesi Görsel Yönetmeni ile Zaman Tanıtım Pazarlama Müdürü Yakup Şimşek ile emekli polis Tuğrul Şengüler yaklaşık 10 ay sonra ilk defa mahkemeye çıkacak.
‘İddianamede haber ve yazılar dışında delil yok’
İddianamedeki suçlamaları hatırlatan Altan kardeşlerin avukatı Veysel Ok, “Bu iddianamede 7 yıl önce yayımlanmış bir haberle, yine köşe yazıları ve 14 Temmuz tarihinde Can Erzincan TV’de yayımlanmış programda darbe çağrıştırıcılığı yapmakla suçlanıyorlar. Soruşturma aşamasında Savcılık Altanların darbecilere subliminal mesaj verdiğini iddia etmişti. Ancak iddianamede bu cümleyi kullanmamış, onun yerine darbe çağrıştırıcılığı ifadesini kullanmış. İddianamede söz, yazı ve haber dışında herhangi bir delil yok. Bu iddianame somut delillerle değil niyet okuma ile yazılmış. Savcı Altanların söylemediği, hatta ima dahi etmediği 15 Temmuz darbesini bildiklerini iddia etmiş. Buna kanıt olarak da eleştirel yazıları ile programda kullandıkları cümleleri göstermiş. Üstelik bu iddianamede yer alan darbe çağrıştırıcılığı tamlaması Türk Ceza Kanunu’nda da yok. İddianame dünyada ilk kez “düşünce yoluyla darbe çağrıştırıcılığı” gibi hayatın olağan akışına aykırı bir temel üzerine inşa edilmiş” diye konuştu.
İnsan hakları örgütleri, siyasiler ve gazeteciler davaya destek için adliyede
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya aralarında Af Örgütü, Article 19, PEN International ve Index on Censorship gibi örgütlerin bulunduğu pek çok uluslararası ifade özgürlüğü kuruluşu katılıyor.
Gazeteci meslek örgütlerinin yanısıra Ertuğrul Özkök, Altan Öymen, Hasan Cemal, Tuğba Tekerek, Farih Polat başta olmak üzere çok sayıda gazeteci davayı izliyor. CHP Milletvekili Dursun Çiçek de adliyedeki isimler arasında. Çiçek, Tuğba Tekerek’e yaptığı açıklamada, ‘Kin içinde değiliz buraya da adalet aramak için geldik.’ dedi.
SUÇLAMA: DARBE
Dava kapsamında savcılık, Ahmet ve Mehmet Altan ile Nazlı Ilıcak hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışmak”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya çalışmak” ve “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya çalışmak” suçlamalarıyla üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçlamasıyla da 15 yıla kadar hapis cezası talep ediyor.
Ahmet Altan hakkında kapatılan Taraf gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptığı dönemde çıkan bazı haberler, üç köşe yazısı, 14 Temmuz tarihinde katıldığı bir televizyon programında yaptığı yorumlar, HTS kayıtları ve tanık ifadeleri gerekçe gösterilirken, Mehmet Altan hakkında ise iki köşe yazısı, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’la 14 Temmuz’da katıldığı televizyon programı, tanık ifadeleri, HTS kayıtları ve evinde bulunan altı adet 1 dolar delil olarak sunuluyor.
İddianamede diğer 13 kişi hakkında darbe suçlamalarına ek olarak “Terör örgütü yöneticisi olma” veya “Terör örgütü üyeliği” suçlamaları yöneltilirken Tibet Murat Sanlıman ise “Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” ile suçlanıyor.
Davada Altan kardeşler ve Ilıcak’a ek olarak Ekrem Dumanlı, Emrullah Uslu, Tuncay Opçin, Abdülkerim Balcı, Şemseddin Efe, Osman Özsoy, Faruk Kardıç, Fevzi Yazıcı, Mehmet Kamış, Şükrü Tuğrul Özşengül, Yakup Şimşek, Bülent Keneş, Ali Çolak ve Tibet Murat Sanlıman sanık olarak yargılanıyor.
Altanlar ve Ilıcak’la birlikte Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Yakup Şimşek tutuklu olarak yargılanırken Tibet Murat Sanlıman ise tutuksuz olarak yargılanıyor. Geri kalan 10 kişi hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.
DİĞER DAVA EYLÜL’DE
Aralarında kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarları Şahin Alpay, Mümtazer Türköne ve Ali Bulaç’ın da bulunduğu 30 kişinin yine “darbeye iştirak” etmekle suçlandığı bir başka davanın ilk duruşması Eylül ayında görülecek. “Terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılandıkları davada tahliye edildikten sonra “darbe” suçlamasıyla tekrar gözaltına alınan ve aralarında Atilla Taş ile Murat Aksoy’un da bulunduğu 13 gazetecinin ilk duruşma tarihi ise henüz belli olmadı.