Tekirdağ T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan bir mahpusun denetimli serbestlik hakkı, gazeteciler Taha Akyol ve Sedat Ergin’e mektup gönderdiği gerekçesiyle keyfi olarak engellendiği ortaya çıktı. Tekirdağ T Tipi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun aldığı skandal kararı önce infaz hakimliği sonra da ağır ceza mahkemesi kararı hukuka uygun buldu.
Tekirdağ T Tipi Cezaevi yönetimi, denetimli serbestlik hakkından yararlanmak isteyen bir mahpusu, Hürriyet ve Karar yazarları Sedat Ergin ile Taha Akyol gibi isimlere yaşadığı hak ihlallerini anlattığı mektupları gerekçe göstererek tahliye etmedi.
Kurul, aynı mahpusun Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Namık Kemal Varol’a yazdığı mektubu da ‘örgütsel faaliyet’ kapsamında değerlendirdi.
Kronos‘tan Sevinç Özarslan’ın haberine göre, cemaatle irtibatlı olduğu suçlamasıyla 6 yıl 3 ay ceza verilen ve adının açıklanmasını istemeyen mahpus, infazın 4/3’ü tamamladıktan sonra şartlı salıverilmesine 1 yıl kala denetimli serbestlik hükümleri gereği tahliyesini talep etti. Ancak Tekirdağ T Tipi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu söz konusu isimlere ‘örgütsel faaliyet’ sayarak bu talebi reddetti.
Mahpusun önce infaz hakimliğine sonra da Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itirazlar da aynı gerekçelerle kabul edilmedi. Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2021 tarihli red kararında Ceza İnfaz Kurulu’nun gerekçeleri sıralanarak, “Mahkememizce yapılan inceleme neticesinde, dosya içerisindeki kurum tarafından yapılan incelemeye dair İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla; hükümlünün terör örgütüne üye olma suçundan hükümlü Süheyla Kılıçarslan, Ersin Kuşku, Oğuz Aslan Özen, Numan Altay, Doğan Sefer ile Taha Akyol, Sedat Ergin ve Namık Kemal Varol ile mektup şeklinde görüşmelerinin olduğunun tespit edildiğinin ve bu kişiler ile görüşmelerinin örgüt kapsamındaki bağlılığı devam niteliğinde olacağı kabul edilmekle sanığın atılı fetö/pyd silahı terör örgütünden ayrılış durumunun tespit edilemeyeceği şeklinde durum dikkate alınmakla, verilen kararın usul ve yasaya uygun olduğu görülmekle hükümlü/ tukuklu …’in itirazının reddine karar verilmiştir.” denildi.
“HER NE KADAR SUÇ UNSURUNA RASTLANMASA DA”
Öte yandan Tekirdağ T Tipi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun (İGK) red kararında mahpusun 6 aylık değerlendirme sonucunda ‘iyi halli’ olduğunun ve mektup okuma biriminin suça rastlanmadığının belirtilmesi dikkat çekti.
Kararda “Her ne kadar içeriklerinde herhangi bir suç ve suç unsuruna rastlanmadıysa da örgüt üyeleri ile irtibatının devam ettiği ‘örgütten ayrılmadığı kanaati’ oluştuğu ifade edildi. Kararda bu nedenle denetimli serbestlik hakkında yararlanarak tahliye edilmeyeceği bildirildi.
İnfaz Hakimliğine başvuran mahpus İdare ve Gözlem Kurulunun kararının iptal edilmesini istedi ancak yine red cevabı aldı. İnfaz hakimliği de mahpusun bazı hükümlülerle birlikte Taha Akyol ve Sedat Ergin’e mektup yazılmasını örgütsel faaliyet olarak niteledi.
KEYFİ KARARLAR VERİLİYOR
Pes etmeyen mahpus bir üst mahkeme olan Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesine başvurdu. Cezaevi İGK kararının evrensel hukuk ilkelerine aykırı olduğunu, soyut ve delilsiz olduğunu anlatmasına rağmen mahkeme de kararı yerinde buldu. Mahpus böylelikle cezaevi yönetiminin tamamen keyfi, soyut, delilsiz ve özensiz olarak yazdığı karar nedeniyle sıralı hukuk yollarında yaptığı tüm itirazlarda kapılar yüzüne kapandı. Mahpus ancak verilen cezanın tamamını cezaevinde yatarak geçen yıl tahliye olabildi.