Olağanüstü Hal İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun yayımladığı verilere göre 21 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamında yayımlanan KHK’lar ile 2 bin 761 tüzel kişilik hakkında kapatma işlemi gerçekleştirildi. Söz konusu tüzel kişiliklerin malları ise Hazine’ye devredildi; bir nevi AKP iktidarı tarafından uyduruk gerekçe ve muğlak ifadelerle gasp edildi.
Mülkiyet Hakkı İhlalleri İzleme Projesi Grubu, söz konusu gasplar ve kanunsuz KHK’larla ilgili önemli bir rapor hazırladı. Raporda, tüzel kişilerin kapatılıp malvarlıklarının hazineye devir edilmesinin ‘tedbir değil, ceza olduğu’ belirtiliyor. Söz konusu raporun sonuç kısmında şu ifadelere yer veriliyor:
1. 2016-2018 döneminde çıkarılan KHK’lar ile tesis edilen tüzel kişilerin kapatılıp malvarlıklarının hazineye devir edilmesi işlemleri AİHS’nin 7. ve Anayasa’nın 38. Maddesi anlamında bir cezadır.
2. Bu ceza, savunma hakkı tanınmadan, adil ve tarafsız bir yargılama olmaksızın, bağımsız ve tarafsız bir yargı organı yerine idare tarafından verilmiştir.
3. Verilen ceza süresiz olmakla insan onuruna aykırı sonuçlar üretmektedir.
4. Ceza geriye yürütülerek verilmiş, kanunla düzenlenmemiş aidiyet, irtibat, iltisak, bağlantı gibi durumlar cezaya gerekçe yapılmıştır.
5. Cezaya gerekçe gösterilen aidiyet, irtibat, iltisak, bağlantı gibi durumlar, muğlak olup KHK’lar bu yönüyle Sözleşme kriterlerine uygun bir “kanun kalitesi” (quality of law) taşımamaktadır.
6. Kanun yerine KHK ile suç ve ceza ihdas edilmiş, ayrıca bu hükümler geriye yürütülerek uygulanmıştır. Böylelikle derogasyona tabi olmayan, “jus cogens”, “kanunilik” ve “geriye yürümezlik” kuralları ihlal edilmiştir.
RAPORUN TAMAMI LİNKTE:
https://mulkiyetihlali.org/2019/12/19/malvarliklarina-el-konulmasi-tedbir-degildir/