Ana Sayfa Güncel Galatasaray buraya nasıl düştü?

Galatasaray buraya nasıl düştü?

HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK 

Üç büyüklerin hüsran yaşadığı sezonda Galatasaray düşme hattının hemen üstünde yer alıyor. Ligin 4 yıldızlı tek ekibi olan sarı-kırmızılar, tüm kulvarları dikkate aldığımızda en başarılı takım. 22 lig şampiyonluğunu, 18 Türkiye Kupası ve 16 Süper Kupa ile süslenen müzelerinde hiçbir Türk kulübüne nasip olmayan UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupa bulunuyor. Bu sezon fırtınaya tutulan sarı-kırmızıların yüzü Fatih Terim’in yerine gelen Domenec Torrent’le de gülmedi.

Takım, Muslera’nın sakatlığıyla kalede büyük sıkıntı yaşadı. Yedek kaleciler derde deva olmadı. Kaleci sorununu henüz çözemeyen Galatasaray, forvet hattını eski oyuncusu Befetimbi Gomis’le takviye etti. 4 yıl önce giden Gomis’ten sonra bir türlü aranan golcü bulunamamıştı.

ÜÇ BÜYÜKLER KÜME DÜŞER Mİ?

1959 yılında başlayan profesyonel lig serüvenimizin yazılı olmayan kurallarından biri şudur: İstanbul’un üç büyükleri lig düşmez. Bu kurala 1974 yılında o yıllardaki adıyla 1. Lig’e terfi eden Trabzonspor da dahil oldu. 63 yılı geride bırakmaya hazırlanan ligimizde Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor küme düşmeyen ekipler. Küme düşmediler ama düşme korkusunu enselerinde hissettikleri sezonlar oldu. 1970’li yıllarda Beşiktaş, 1980’li yılların başında Galatasaray ve Fenerbahçe, 2000’li yıllarda Trabzonspor sezon sonuna doğru korkulu rüyalar gördü.

TERİM KENDİ KENDİNİ BİTİRDİ

Bu sezon üç büyükler içinde en sıkıntılısı Galatasaray. Kulüp tarihine adını altın harflerle yazdıran Fatih Terim’in dördüncü dönemi sancılı bitti. Kulüp müzesine lig, kupa ve Avrupa’dan 20 kupa taşıyan Terim’in gönderilmesi, beraberinde bitmeyen tartışmalarını da getirdi. Tribün desteğiyle başkanlık koltuğuna oturan Burak Elmas, bu kez tribünlerin “yönetim istifa” temposu tuttuğu isim hâline geldi. Terim yanlıları, yönetimi hedef alırken, başarısızlığın faturasını Terim’e kesenlerin sayısı hiç de az değil.

1990’dan sonra teknik adamlık serüveni A Milli Takım ile Galatasaray arasında geçen Terim’in, dördüncü döneminin bu yılı adına yakışmadı. UEFA Avrupa Ligi’nde grup liderliği başarısı, ligdeki hüsranı unutturmadı. Dahası Terim’in sezon başında “Gençlere yer vereceğim” sözünün de bir kıymeti olmadığı anlaşıldı. Dördüncü döneminde 4 yılını geride bırakmış birinin kuracağı bir cümle değildi.

TRABZON’UN ŞAMPİYONLUĞU UNUTULUR

20 takım arasında 15. basamağa kadar gerileyen Galatasaray, son 12 maçının sadece birini kazandı. Tablo hüsran ötesi. Son 12 maçı baz aldığımızda sadece Altay ve Yeni Malatyaspor’u geçebiliyor. 18. basamağa kadar inip, lig düşüyor. Hatırlatalım, bu sezon ligden 4 takım düşecek.

Galatasaray lig düşerse, futbol tarihimizin en sıradışı gelişmesi yaşanır. Henüz matematiksel olarak ilan edilmese de, sarı-kırmızıların lig düşmesi 38 yıl sonra şampiyonluğa ulaşan Trabzonspor’un başarısını da gölgede bırakır. Her iki durum şimdilik muhtemel. Trabzonspor’un şampiyonluğu hiç olmadığı kadar yakın, Galatasaray’ın küme düşmesi ise uzak ihtimal.

GOMİS’İN GİDİŞİ DE GELİŞİ DE SÜRPRİZ

Galatasaray’ın 2018’de şampiyonluğun arifesinde 29 golle sezonu gol kralı tamamlayan Befetimbi Gomis’i gönderip, boşluğunu bir türlü dolduramaması kulübün bugün geldiği noktanın tesadüf olmadığını gösteriyor. Daha ilk sezonunda 29 gol atan bir forveti hem de 6 milyon Euro gibi düşük bir rakama göndermenin mantığını anlamak zor. Bu transfer öncelikle Terim’in karşı çıkması lazımdı.

Gomis’ten gelen 6 milyon Euro’yu kasaya koyan kulüp, sadece 5 ay sonra Mbaye Diagne için 13 milyon Euro ödedi. Diagne, tam 3 yıldır kurtulmak için uğraşılan bir isim. Ligin ilk devresinde Kasımpaşa formasıyla 20 gol atan Diagne, Galatasaray’da sadece 10 gol attı. Bunun yarıdan fazlası penaltıdan geldi. Diagne, Radamel Falcao, Mustafa Muhammed, Halil Dervişoğlu (kiralık), Konstantinos Mitroglou (kiralık) ve Adem Büyük, Gomis sonrası gol için kadroya katılan isimler oldu.

147 MAÇTA 107 GOL AMA SUUD LİGİNDE

36 yaşının ikinci yarısına girmeye hazırlanan Gomis, 3,5 yıl aradan sonra yeniden sarı-kırmızılı formaya döndü. Sezon sonuna kadar kiralanan Gomis’in artı bir yıllık opsiyonu bulunuyor. Bir sezon formasını giydiği 2017-18 sezonunda 42 maçta 32 gol atan Gomis, Suud liginde Al-Hilal formasıyla gollerini devam ettirdi. 147 maça çıkıp, 107 gol kaydetti. Ancak iki lig arasındaki kalite farkı ve Gomis’in ilerlemiş yaşı Galatasaray’daki ilk döneminden uzak kalacağını bariz bir şekilde ortaya koyuyor.

PANİK HÂLİ HÂKİM

Galatasaray’ın Domenec Torrent ve Gomis hamlesi panik halinin dışa vurması. Gomis gol sorununu çözse bile, kalede sıkıntı devam ediyor. Son yıllarda birkaç isim hariç transferde isabet kaydedilemedi. Karavana transferlerin faturası oldukça ağır oldu. Kulüp borç batağında yüzüyor. Bunun sorumlusu yönetim olduğu kadar, transferde tek belirleyici olan Fatih Terim. Terim’in şansı başarılarının, transfer fiyaskolarının üstünü örtmesidir. Bu sezon küme düşerse, yıpranan isimlerin başında Fatih Terim gelecek. İmparator imajına derin darbe inecek. Geri dönmesinin yolu da büyük oranda kapanacak.

HENÜZ YORUM YOK