HABER | ERSAN AY
2018 yılının sonunda Fransa’da kilisenin talebiyle kurulan ve hakimler, sosyologlar, ilahiyatçılar, hukuk profesörleri ile farklı inanç gruplarındaki insanlardan oluşan komisyon1950’den bu yana 216 bin çocuğun Katolik kilisesi tarafından cinsel istismara maruz kaldığını duyurmuştu. Kilise, pazartesi günü cinsel istismar mağdurlarına tazminat ödemeyi kabul ettiğini ve bunun için kilisenin gayrimenkul varlıklarını satmayı veya kredi çekmeyi planladığını duyurdu.
Raporu hazırlayan komisyonun başkanı Jean-Marc Sauve, din adamlarına ek olarak kilisenin sıradan çalışanlarının da dahil edilmesi durumunda kurban sayısının 330 bine yakın olduğunu belirtmişti.
Lourdes Katolik tapınağında toplanan Fransa Piskoposlar Konferansı’nın (CEF) 120 üyesi, rapora verilecek cwvabı ve alınacak önlemleri kapalı kapılar ardında tartıştıktan sonra kararlarını açıkladı. CEF başkanı Eric de Moulins-Beaufort yaptığı konuşmada kilisenin “onlarca yıl süren istismarın kurumsal sorumluluğunu” kabul ettiğini ve “kurbanların arabuluculuk ve tazminat imkânı elde etmelerinin önünü açacak olan bir tanıma ve onarım yoluna gitmeye karar verdiğini” söyledi. Moulins-Beaufort, “Bu kadar insanın ne kadar çok acı çektiğini ve hala çekmekte olduğunu fark ettiğimizde içimizde tiksinti ve korku hissettik” dedi.
Raporu hazırlayan bağımsız komisyonun kurbanlara tazminat ödenmesi gerektiğini şiddetli bir şekilde önerdiğini ve inanan insanların rapordan duydukları utanç içinde kiliseden beklentilerinin bu olduğunu belirten Moulins-Beaufort, piskoposların kilisenin maddi tazminat ödeme sorumluluğunu kabul ettiklerini söyledi. Kilise, teklif edilecek tazminat miktarı hakkında ayrıntı vermedi.
Moulins-Beaufort, günah çıkarmanın gizliliğinin cumhuriyet yasalarının üzerinde olduğu yorumunu yaptıktan sonra Ekim ayı başlarında Fransa’da tartışmalara yol açmıştı. İstismar raporunun açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Moulins-Beaufort’un raporu görüşmek üzere İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ile toplantı yapmasını talep etmişti. İçişleri Bakanı sonrasında yaptığı açıklamada “Laik Cumhuriyette hiçbir yasa Cumhuriyetin yasalarından üstün değildir… çocuklarımızı kesinlikle korumalıyız” dedi.
Jean-Marc Sauve, geçen ay açıklanan raporun ardından 20 yıl öncesine kadar kilisenin kurbanlarına karşı tutumunun derin ve acımasız bir kayıtsızlık olduğuna dikkat çekmişti. Fransa’da saygın bir Katolik gazetesi olan La Croix’in genel yayın yönetmeni Jérôme Chapuis, Kilise’nin kurumsal sorumluluğunu ve tazminat ödemeyi kabul etmesini olumlu bir gelişme olarak görürken kırılgan bir sürecin henüz başlangıç aşamasında olduklarının da altını çizdi. 13 yaşındayken bir rahip tarafından cinsel istismara uğrayan Savignac, kilisenin sorumluluğu alan ve tazminatı ödeyen kurum olduğunu ve umdukları şeyin de bu olduğunu söyledi.