Amerika Birleşik Devletleri, Temmuz ayında darbeyle iktidarı ele geçiren Niamey rejiminin talebi üzerine Nijer’deki askeri birliğini geri çekmeyi dün kabul etti. Fransa da cunta yönetiminin talebiyle ülkedeki askeri varlığını sonlandırmıştı. Bu karar ile birlikte Rus paramiliter grup Wagner ülkedeki hakim yabancı aktör oldu.
ABD, Cuma günü aldığı kararla Niamey’in talebi üzerine Nijer’deki 1,000 kadar askerini geri çekme kararı aldı. AFP’ye konuşan ABD’li yetkililer, ABD Dışişleri Bakanı yardımcısı Kurt Campbell’ın Başbakan Ali Mahamane Lamine Zeine ile Washington’da yaptığı görüşmede Nijer yetkililerinin talebini kabul ettiğini söyledi.
Uzlaşmaya göre, cihatçı terörizme karşı mücadele eden birliklerin geri çekilmesinin ayrıntıları üzerinde anlaşmaya varmak üzere önümüzdeki birkaç gün içinde Nijer’e bir Amerikan heyetinin gönderilmesi planlanıyor.
ABD varlığı yasadışı olarak nitelendi
Seçilmiş başkan Muhammed Bozoum’u 26 Temmuz’da deviren darbenin ardından, yeni askeri rejim hızla eski Fransız sömürge gücünün askerlerinin ülkeden ayrılmasını talep etti ve cuntacılar tarafından yönetilen komşu ülkeler Mali ve Burkina Faso gibi Rusya’ya yaklaştı.
Niamey Mart ayında, 2012 askeri işbirliği anlaşmasının Washington tarafından “tek taraflı olarak dayatıldığını” ve Amerikan varlığının “yasadışı” olduğunu iddia ederek askerlerin çekilmesini istedi.
Nijer Rusya’ya teslim
Nisan ayı içerisinde, Rus askeri eğitmenler Niamey’e varırken, Nijer Moskova ile yeni güvenlik işbirliğinin bir parçası olarak ilk Rus askeri teçhizat sevkiyatını teslim aldı. Bu sure zarfında Afrika’da Wagner paramiliter şirketinin halefi olarak görülen Africa Corps ülkeye geldi.
Nijer basınına göre Rusya Federasyonu Nijer’e hava sahasının tam kontrolünü sağlayabilecek bir uçaksavar savunma sistemi kuracak.