Fransa’da Covid-19 sertifikasına karşı direniş büyüyor

HABER | ENSAR NUR, STRAZBURG, TR724

Covid-19 ile mücadele kapsamında Covid sertifikası (pass sanitaire) uygulamasını genişletecek olan hükümete tepkiler devam ediyor.

Anayasa Konseyi’nin düzenlemeyi onaylamasından sonra büyük hayal kırıklığı yaşayan aşı karşıtları ile bu uygulamanın özgürlükleri sınırlandırdığını düşünen binlerce Fransız, bu cumartesi de kararı protesto etmeye devam etti. Ülke genelinde gösteriler düzenleniyor. Dün ve bugün, #Manifs7aout (7 agustos eylemeri)  hashtagi ülkede  en çok konuşulan konular arasında.


Strazburg’da yağmura rağmen yoğun kalabalık 

Öğle saatlerinden itibaren Strazburg halkı şehrin en büyük meydani olan Kléber meydanında toplanmaya başladı. Yoğun yağışa rağmen gösteriye katılanların sayısı dakikalar ilerledikçe arttı. Yaklaşık 2 bin kişiye ulaşan kalabalık, sloganlar atarak hükümetin özgürlüklerine müdahale etmesinden ve Covid sertifikası uygulamasından rahatsızlıklarını dile getirdi. Öfkeli kalabalık, bu düzenlemenin ayrımcılık oluşturduğunu ve Fransız demokrasisinin tehlikede olduğunu dile getirdi. Özellikle sağlıkçılara getirilen zorunlu aşı uygulaması sert bir şekilde eleştirildi. Sağlıkçıların iki yıldır kahramanlar olarak görülürken bugün getirilen düzenleme yüzünden işten atılma riskiyle karşı karşıya oldukları vurgulandı. 


Covid sertifikası nedir ? 

Covid sertifikası (pass sanitaire), bir kişinin Covid olmadığını ya da yaymadığını ispatlamasına yarayan bir sertifika. 2 doz aşı olanlar, son 48 saat içerisinde negatif testi olanlar veya son 6 ay içerisinde hastalığı geçirenler Covid sertifikasını alabiliyor. 

Sertifika ulusal düzeyde yeniden açılma planının bir parçası olarak uygulanıyor. Salgının yayılma riskini sınırlandırmayı, riskli durumlarda bulaşma olasılığını ve dolayısıyla sağlık sistemi üzerindeki baskıyı en aza indirmeyi amaçlıyor. 

Covid sertifikası uygulaması 21 temmuzda 50 kişiden fazla kişinin toplandığı kültür, sanat ve eğlence yerlerinde (sinemalar, tiyatrolar, kütüphaneler, müzeler,…)  zorunlu hale geldi.

Ancak uygulamanın 9 ağustos itibariyle genişleyecek olması büyük tepki çekmeye devam ediyor. Barlar, restoranlar, alışveriş merkezleri, uzun mesafeli toplu taşıma ve hastaneler Covid sertifikası olmadan girilemeyecek yerler arasında. Kısacası, hükümet aşıyı zorunlu tutmuyor ancak aşı olmayanlar için rahat hareket etme şansını ortadan kaldırıyor.  

Merakla beklenen karar : Anayasa Konseyi uygulamayı birkaç değişiklikle onayladı 

Uygulamayı özgürlüklerin ihlali olarak  değerlendiren muhalefet, uygulamanın iptal edilmesi umuduyla Anayasa Konseyi’ne itiraz etti. Ancak Anayasa Konseyi perşembe günü düzenlemenin esas noktalarını onayladı, sadece detaylarda değişikliğe gitti. 

Anayasa Konseyi, bir süreli veya geçici sözleşmenin işveren tarafından Covid sertifikası olmaması nedeniyle “süresinden önce” feshedilebileceğini öngören hükümleri iptal ederken, diğer yandan iş sözleşmesinin ücretsiz olarak askıya alınması prosedürünü onayladı.

Bu karar ile birlikte Covid sertifikası uygulaması 9 ağustos Pazartesi günü genişletilmiş tedbirleriyle yürürlüğe girecek. Muhalefet partileri ise konseyin kararına tepkili. Aşırı sağcı Rassemblement National partisi lideri Marine Le Pen konseyin kararını ikiyüzlülük olarak nitelendirdi : 

“Yasal ve yasadışı göçe karşı alınan herhangi bir katı önlemi iptal etmekte çok hızlı olan Anayasa Konseyi, Fransızların kendi ülkelerinde aşılama adı altında hareket özgürlüğünü engelleyen bir yasada kusur görmüyor. Tam bir ikiyüzlülük!” 

France Insoumise lideri solcu Jean-Luc Melanchon da kararı eleştirdi : 

“#Anayasa Konseyi’nin kararı oldukça hayal kırıklığı yaratıcı. Konsey #PassSanitaire tarafından tehdit edilen özgürlüklerin hiçbirini korumuyor.

Kara mizah: Belirli süreli bir sözleşme kesintiye uğratılamaz, ancak maaşı askıya alınır.”

Emmanuel Macron ise Paris Match’a verdiği demeçte, mevcut durum hakkında diktatörlük eleştirisi yapan muhalefeti ve protestocuları ciddi olmaya davet etti. Macron su ifadeleri kullandı : 

“Parlamento hayatını hiçbir zaman askıya almadık ve tüm kısıtlayıcı tedbirler kanunla kabul edildi. Kriz döneminde bu kadar çok parlamenter denetime sahip tek ülkeyiz. Avrupa’da kriz zamanlarında bakanları yargıç önüne çağrılan tek ülkeyiz. Ve diktatörlükten mi bahsediyoruz? Hükümet, meclis araştırma komisyonlarına, Cumhuriyet Adalet Divanı’na ve hakimlerine yanıt veriyor. Salgın ile ilgili veriler herkese açık ve günlüktür. Son olarak, ciddi olalım! ” 

Öte yandan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkede aşılarını tamamlayanların sayısı 37 milyona ulaşırken (yüzde 50’den fazla), aşının ilk dozunu olanların sayısı 44 milyonu geçti. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin