Ana Sayfa Dünya Fransa | Göç yasası Meclis’te reddedildi, İçişleri Bakanı istifasını verdi

Fransa | Göç yasası Meclis’te reddedildi, İçişleri Bakanı istifasını verdi

ENSAR NUR | TR724 HABER

Fransa’da hükümetin hazırlamış olduğu yeni göç yasası muhalefet partileri tarafından reddedildi. Hükûmet çıkmaza girerken, İçişleri Bakanı Gérald Darmanin istifasını sundu. Ancak Macron istifayı kabul etmedi.

Başbakan Elisabeth Borne önderliğindeki hükûmet bitmek bilmeyen krizlerin ardından şimdi de yeni göç yasası kriziyle boğuşuyor.

Hükûmetin hazırlamış olduğu yeni göç yasası tasarısı geçtiğimiz haftalarda Senato tarafından daha sert düzenlemeler eklenerek Meclis’e gönderilmişti. Meclis’te yasa tasarısının nispeten yumuşatılmasının ardından tasarı oylamaya sunuldu.

Aşırı sağ, aşırı sol ve merkez partilerden milletvekilleri Pazartesi günü yasa tasarısını reddetmek üzere oy kullandı. Sol, önlemlerin çok baskıcı olduğunu savunurken, sağ ise yeterince sert olmadığını söyledi. Tasarı 265’e karşı 270 oyla reddedildi.

Yenilginin ardından İçişleri Bakanı Gérald Darmanin istifasını sundu. Göçmenlik konularında sertlik yanlısı olarak görülen Darmanin yasa tasarısını güçlü bir şekilde desteklemişti. Ancak Macron istifasını reddetti.

Hükümet tasarının hem göçü kontrol edeceğini hem de göçmenleri daha iyi entegre edeceğini savunuyordu. Tasarı, hükümetin 5 yıl veya daha uzun süreli hapis cezasına çarptırılan göçmenleri sınır dışı etmesini kolaylaştıracak ve göçmenlerin aile üyelerini Fransa’ya getirmesini zorlaştıracaktı.

Bununla birlikte, Meclis’te düzeltilen versiyon sağın hakim olduğu parlamentonun üst kanadı Senato tarafından önerilen ve göçmenlerin sağlık hizmetlerine ve sosyal yardımlara erişimini ciddi ölçüde azaltacak olan taslaktan çok daha yumuşaktı.

Hükümet Meclis’teki oylamanın ardından geri adim atmayacağını duyurdu ve tasarıyı yeniden düzenlemeye çalışacağını söyledi.

Hükümet sözcüsü Olivier Véran bugün yaptığı açıklamada, göç yasa tasarısının Ulusal Meclis tarafından reddedilmesinin ardından bir çözüm bulmak amacıyla milletvekilleri ve senatörlerden oluşan bir ortak komitenin (CMP) “mümkün olan en kısa sürede” toplanacağını duyurdu.

HENÜZ YORUM YOK