Filistin’in Avrupa Birliği’ndeki dostu: İrlanda

ENSAR NUR, TR724 HABER

Geçtiğimiz haftalardan bu yana Birleşik Krallık ve ABD ve AB Komisyonu başta olmak üzere pek çok Batılı ülke İsrail’e “koşulsuz şartsız” destek açıklamaları yaparken, iki AB üyesi devlet İrlanda ve İspanya Filistinlilerin bombalanmasına karşı seslerini yükseltip, İsrail’e tepki gösterdi.

Hamas’ın vahşi terör saldırıları ile başlayan ve İsrail’in aynı vahşilikte cevap vererek devam ettirdiği ve 10 binden fazla sivilin ölümüne neden olan saldırıların ardından Batı ülkelerinin büyük bir çoğunluğu İsrail’e “kayıtsız şartsız” destek vermeyi tercih etti.

Ancak AB üyesi İrlanda, İspanya ile birlikte Filistinlilerin maruz kaldığı vahşete dikkat çeken ve İsrail’e mesafeli duran iki ülke oldu. İrlanda’nın Filistinlilere desteği ise eskiye dayanıyor.

Irish Times köşe yazarı Una Mullally, The Guardian için kaleme aldığı yazısında İrlanda’nın Batı dünyasının takındığı tutumdan ayrılmasının sebeplerine değindi.

İrlanda’nın Filistin davasına verdiği desteğin sebebi İrlandalıların uzun yıllar süren sömürgecilik, mezhepsel şiddet ve barış deneyimleri.

Mullally, “tarihi nedeniyle pek çok İrlandalı özellikle emperyalizm ve sömürgecilik çerçevesinde, marjinalleştirilmiş ulusal kimliklere sahip, ezilmiş olarak algıladıkları kişileri destekleme eğiliminde” diyor.

İrlandalılar, İngilizlerin yönetimi altında ciddi acılar çekmiş ve zorlu bir mücadelenin ardından bağımsızlıklarına kavuşmuşlardı. Sonrasında ise İngilizlerin de provoke etmesiyle farklı Hristiyan mezheplerinden olan İrlandalılar arasında uzunca bir süre mezhep çatışmaları yaşanmıştı.

FİLİSTİN’E DESTEĞİN UZUN BİR GEÇMİŞİ VAR

Yazara göre, her ne kadar İrlanda’da aklı başında herkes Hamas’ın 7 Ekim’de sivilleri katletmesini kınasa da bununla beraber İsrail’in yıllardır uygulamış olduğu ayrımcılığa ve şiddete karşı sert bir tepki sergiliyor. İrlanda’nın Filistinlilerin özgürlüğü ve bölgede barışın sağlanması için verdiği desteğin uzun bir geçmişi var:

“İrlanda, 1980 yılında bir Filistin devletinin kurulmasını destekleyen ilk Avrupa Birliği üyesi olmuştu. İrlandalı siyasetçiler 1999 ve 2003 yıllarında Yaser Arafat ile önemli görüşmeler gerçekleştirmişti. 2010 yılında İrlanda, Hamas yetkilisi Mahmoud al-Mabhouh suikastında şüpheliler tarafından sahte İrlanda pasaportlarının kullanıldığının ortaya çıkması üzerine İsrailli bir diplomatın Dublin’den sınır dışı edilmesini emretti. Aynı yıl abluka sırasında Gazze’ye insani yardım götürmeye çalışan bir İrlanda gemisi İsrail güvenlik güçleri tarafından durduruldu. 2017 yılında, İsrail’in Batı Şeria’yı işgalinin 50. yılı münasebetiyle Dublin Belediye Binası üzerinde Filistin bayrağı dalgalandırıldı.”

İsrailli diplomatlar uzun zamandır İrlanda’yı Avrupa’da davalarına en az sempati duyan ülke olarak görüyor. Hem halk hem de siyaset nezdinde Filistin davasına olan yakınlık sürekli olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin