FAO Uluslararası Gıda İsrafı ve Politikaları Uzmanı Camelia Bucatariu, dünyada tarladan satış aşamasına kadar giden süreçte gıdaların yaklaşık yüzde 14’ünün israf edildiğini söyledi. Türkiye’de ise bu oran yüzde 53!
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Uluslararası Gıda İsrafı ve Politikaları Uzmanı Camelia Bucatariu, Gıda Kaybı Endeksi’nin ilk küresel tahmininin bu yıl açıklandığını söyledi. Bucatariu’nun verdiği rakamlar israfın boyutlarını göstermesi açısından önemli. Buna göre dünyada tarladan satış aşamasına kadar giden süreçte gıdaların yüzde 13,8’i kaybediliyor. Söz konusu oran Türkiye’de ise korkunç boyutlarda. Bucatariu, “Türkiye’de yılda yaklaşık 26 milyon ton gıda israf oluyor ve bunların çoğunu meyve ve sebzeler oluşturuyor. Ülkede üretilen meyve ve sebzelerin yüzde 53’ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor.” ifadelerini kullanıyor.
İSRAFIN NEDENİ: PLANSIZ ALIŞVERİŞ
Camelio Bucatariu, gıda kaybı ve israfının nedenleri ve çözümlerinin bir gıda zincirinden diğerine farklılık gösterdiğini anlatıyor: “Ticaret Bakanlığının yürüttüğü bir araştırmaya göre, Türkiye’de tüketicilerin yüzde 5,4’ü kalan yemekleri attıklarını, satın aldıkları gıdanın yaklaşık yüzde 23’ünün ise tüketilmeden çöpe gittiğini belirtiyor. Aynı çalışmaya göre, tüketicilerin sadece yüzde 31’i önceden hazırlanmış bir listeyle alışverişe gidiyor. Plansız ve fazla miktarda yapılan alışveriş alınan gıdaların bozulmasına neden oluyor. Bir başka çalışmaya göre, hane halkının en çok attığı yiyecek grubunu yüzde 42 ile meyve ve sebzeler oluşturuyor, ikinci sırada yüzde 41 ile süt ve süt ürünleri geliyor.”