Ev baskınlarıyla gözaltına alınan 35 kişi için tutuklama talebi

18 Şubat Salı günü ev baskınlarında gözaltına alınan ve emniyet işlemleri tamamlanan 54 kişiden 51’i savcılık ifadeleri için adliyeye getirildi. 35 kişi, tutuklama talebiyle, 13 kişi ev hapsi istemiyle mahkemeye sevk edildi.

18 Şubat’ta İstanbul merkezli 10 ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 51 kişinin emniyet işlemleri tamamlandı. Savcılıkta ifadeleri alınan kişilerden 35’i tutuklama, 13’ü ‘ev hapsi’, 2’si ise haklarında karakolda imza atma ve yurt dışına çıkma yasağı şeklinde adli kontrol tedbirleri uygulanması istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.​​​​​​​ İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Salı günü HDK’ye yönelik soruşturma kapsamında gözaltında alınam 54 kişinin sevk edildiği İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Basın açıklamasında ilk sözü HDK Eş sözcüsü Meral Danış Beştaş aldı. “Neden 14 yıl sonra HDK hedef alındı? Bu ülkede yargı bağımsız ve tarafsız değil ama özgür de değil; hakimler de özgür değil.” diyen Beştaş, konuşmasının devamında şunları söyledi:

  • Hiçbirimizin özgür olması onların işine gelmez. Belediye başkanları daha kürsüden inmeden İstanbul Başsavcılığı soruşturma açılıyor. Yıllardır devam eden bir mahkeme Van Belediyesi’ne kayyım atamak için apar topar sonuçlandırılıyor. Türkiye’de Kürt meselesi ve demokrasi birbirinden ayrı düşünülemez. HDK sadece meclislerden ibaret değil, HDK milyonlardır ve biz demokrasi mücadelesinden bir adım geri atmayacağız.
  • Adalet Bakanı Tunç’a buradan sesleniyorum: kayyımlara yönelik açıklamanız hukuksuzdur. 2011’de kuruluşuu ilan eden HDK’ye 2025’te soruşturma açılmasındaki acizliği görüyoruz. Mihalefet güçlerini parçalamaya çalıştıklarını görüyoruz. Tüm arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar durmayacağız, soluklanmayacağız, direneceğiz.

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada HDK’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 60 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği belirtilmişti. Yapılan açıklamada İstanbul merkezli operasyonda 10 ilde 53 kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti. Dosyada gizlilik kararı olduğu söylenerek, gözaltındakilerin avukatlarıyla görüşmesinin de 24 saat boyunca kısıtlandığı bildirilmişti.

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan gözaltıların binlerce kişiyi kapsayan bir operasyonun ilk halkası olduğunu söylemiş ve şunları aktarmıştı: “Altı bin civarında kişiyi kapsayan bir HDK davası ve HDK soruşturma süreci olduğunun bilgisini öğrendik. Bunun bin altı yüzünü İstanbul’da yaşayan yurttaşlarımız oluşturuyor.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin