15 Temmuz darbe girişimi sonrası yayınlanan ilk OHAL kararnamesi ile kapatılan YARSAV’ın eski Başkanı Murat Arslan bu sabah Ankara’daki evinden 07.30’da gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında Sayıştay’daki görevinden de açığa alınan Arslan Emniyet’e götürüldü.
YARSAV, 26 Haziran 2006’da 501 kurucu ile Ankara’da kurulan YARSAV, başkanlığını sırasıyla Ömer Faruk Eminağaoğlu, Emine Tarhan ve Murat Arslan yapmıştı. Yargı alanında yargıç ve savcıların oluşturduğu ilk sivil örgütlenme olan dernek, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 23 Temmuz 2016 tarihinde çıkarılan Olağanüstü Hal (OHAL) kararnamesi ile kapatılmışı. YARSAV kapatılma kararına ilişkin ‘Yarsav Ruhu Kapatılamaz’ başlıklı basın bildirisini, ‘667 sayılı KHK ile kapatılan YARSAV Yönetim Kurulu’ imzası ile paylaşılmıştı. Bildiri şöyleydi:
“YARSAV RUHU KAPATILAMAZ
YARSAV, Olağanüstüsü Hal İlanından sonra çıkartılan ilk KHK ile kapatılmıştır.
KHK ile ülke demokrasisine haince darbe girişiminde bulunan örgüt ile irtibatlandırılmak istenen, YARSAV; Örgütün yargıyı kuşattığının ayak sesleri olan paralel yapı operasyonlarında tepkisini tüm kamuoyunun gözü önünde yüksek sesle dile getirmiş, paralel yapı mağduru yargı mensuplarının yanında korkusuzca durmuştur.
Örgütün siyasi iktidar ile ortak hareket ettiği, yargının cemaat tarafından kuşatılmasının tescili olan Eylül 2010 Anayasa değişikliğine açıkça hayır diyerek duruşunu göstermiştir.
Örgütün HSYK ve kamu kurumlarında etkin olduğu dönemde dahi hukuk dışı bu yapıya dikkat çekmiş ve itirazları nedeni ile başta yöneticileri olmak üzere cumhuriyet değerlerine bağlı, hukukun üstünlüğüne inanan üyeleri ile birlikte hedefe konulmuş ve mağdur edilmiştir.
Eksiksiz demokrasi, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı mücadelesi yürüten YARSAV hukuk dışı hiçbir faaliyette bulunmadığı gibi, ulusal ve uluslararası alanda mücadeleyi destekleyen toplantı, panel ve sempozyumlar düzenlemiştir.
Tüzüğü gereği yargıç ve cumhuriyet savcısı olan herkesin üye olabildiği YARSAV, üyelik başvurusunda bulunanlardan yargıç ve savcı kimliği dışında referans aramadığı gibi üye başvurusunda bulunan kişilerin hiyerarşik başka bağları veya özel yaşamı ile ilgili bilgilere erişme olanağı da olmamıştır. Şimdiye kadar YARSAV üyesi olan ve herhangi bir örgüt ile bağından kuşkulanılan, kamuoyuna mal olmuş üyelerini de ihraç etmiştir.
Tüm faaliyetlerini, şeffaf ve kamuoyuna açık yürüten YARSAV’ın FETÖ ile irtibatlandırılması anlamına gelen bu kapatma tasarrufu kabul edilemez. İçinde cemaatci üye olan her kurum kapatılacak ise açık kalan hiç bir kamu kurumu kalmayacaktır.
Yarsav’ı “içinde cemaatci üye olmakla” suçlayanlara, en yakın çalışma arkadaşlarının darbe girişimi içindeki rolünü hatırlatmak isteriz.
Bilinmelidir ki YARSAV; kurulduğu günden beri Cumhuriyetin kurucu değerlerine bağlı, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına inanmış ve bu doğrultuda ülkemizi uluslararası alanda temsil eden tek yargı örgütüdür.
KHK’nin hazırlandığı süreçte eşzamanlı olarak YARSAV Başkanı Murat Arslan’ın görevden uzaklaştırılması, siyasi iktidarın tasfiye iradesinin açık göstergesidir. YARSAV yönetim kurulu ve Başkan’ı ile birlikte ilk yola çıktığı tarihten beri yürüttüğü mücadelesine devam edecektir. YARSAV’ın kapatılması YARSAV ruhunun kapatılması anlamına gelmeyecektir.
YARSAV’ın kapatılması, aydın ve demokrat sivil toplum örgütlerine, bilim insanlarına, basına ve bütün muhalif kişi ve gruplara karşı başlatılan susturma ve sindirme operasyonunun başlangıcıdır.
Gelinen bu aşamada;Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne inanan evrensel hukuk değerlerini benimsemiş tüm kişi ve kurumları, YARSAV ruhunun yanında yer almaya ve mücadeleye çağırıyoruz.Kamu oyuna saygı ile duyurulur. 23.07.2016
667 sayılı KHK ile kapatılan YARSAV YÖNETİM KURULU”