CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat’la 15 Temmuz öncesi ve sonrasında görüştüğü ortaya çıkan eski MİT Basın Danışmanı Nuh Yılmaz’ın adı geçtiğimiz yıllarda kızını ‘baskıyla İstanbul Lisesi’ne kayıt ettirdiği iddialarıyla gündeme gelmişti. Gazeteci Cevheri Güven’in kirli ilişkilerini deşifre ettiği Nuh Yılmaz’ın kızı Z. Yılmaz, İstanbul Erkek Lisesi’ne kontenjan dışından, 181’inci öğrenci olarak ‘yurtdışı öğrenci’ statüsünde kaydedilmişti.
İstanbul Erkek Lisesi’ni 1950 yılından sonra bitiren 1020 mezun da konuyu yargıya taşımıştı. İstanbul 10. İdare Mahkemesi, velilerin başvurusu üzerine kayıtla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
OKUL MÜDÜRÜ: BASKI YAPILDI, İKİ KEZ REDDETTİM
Şu anda MİT İstihbarata Karşı Koyma Dairesi Başkanı olan eski SETA’cı Nuh Yılmaz’ın, kızını 180 kişilik kontenjanı dolmasına rağmen İstanbul Lisesi’ne kaydeden Lise Müdürü Sakin Öner de iddiayı doğrulamıştı. Öner, söz konusu dönemde yaptığı yazılı açıklamada, kendisine yapılan baskıya rağmen kayıt talebini iki kez reddettiğini anlatmıştı.
İstanbul Lisesi’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, 40 yıllık kariyerini riske ederek, birçok müdürün yapamayacağı şekilde resmi emre iki defa uymadığını belirten Öner, şunları söylemişti:
Kendimi riske ederek 8 Eylül 2011 ve 19 Eylül 2011 tarihlerinde iki defa reddetmeme rağmen, yasal olarak engelleyemediğim bir nakil olayını, hukuki yollardan ve yasal mevzuata ayrıcalıklarımızı yansıtma yönünde mücadele ederek düzeltme yerine, tamamen şahsımın yıpratılması ve güzide okulumuzun eğitim ve öğretimini felç etme yönünde örgütlü bir provokasyonla karşı karşıya bulunduğumuzu bildirmek durumundayım.
İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DEVREYE GİRİYOR
Kırk yıllık meslek kariyerimi riske ederek, birçok müdürün yapamayacağı resmi emre iki defa uymayan da benim. Eğer sorun benim ayrılmamla çözülecekse bir gün bile görevde durmam. Sorun yasal mevzuatla ilgili bir sorundur ve hukuki mücadele süreci ile çözüme kavuşturulacaktır.
Okul Müdürü aynı dönemde Vatan Gazetesine de şu açıklamayı yapmıştı: “Milli Eğitim Bakanlığının beni muhattap almayarak Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığı ile okula bir yazı gönderiyor. Yazıda, Z.’nin kaydını yapın ve sonucunu da bize bildirin diyor. Kaydı ondan sonra yaptık.”
Lisenin okul aile birliği kaydın yasal olmadığını açıklamıştı. Dönemin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ise, Z. adlı öğrencinin kaydının yasal olduğunu savunmuştu. Kayıt yasal ise neden okul müdürüne baskı yapıldığı sorusu ise hiç bir zaman cevaplanmadı.
KONU YARGIYA TAŞINDI
Tepkiler nedeniyle ilk günler okula gönderilmeyen Z.Y. daha sonra derslere girmeye başladı. Bunun üzerine İstanbul 10. İdare Mahkemesi’ne dilekçe veren veliler, yürütmenin durdurulmasını ve kaydın iptalini istediler.
İstanbul 10. İdare Mahkemesi, 3 Şubat 2012’de kararını açıkladı. Yönetmelikleri inceleyen mahkeme heyeti, her yıl sınıf başına alınacak 30 öğrenci sayısı kontenjanının Bakanlıkça belirlendiğini vurgulayarak, öğrenci için ABD’nin Washington Büyükelçiliği’nden alınan denklik belgesinin, öğrencinin Amerika’da ilköğretim seviyesinde bir okul bitirdiğini gösterdiğini hatırlattı: “Anadolu Lisesi’ne kayıt yaptırabilmek için öncelikle merkezi sınava girilerek başarılı olunması gerekiyor. Öğrenci Z.Y., Amerika’da Laner Middle School’da 8. sınıfı bitirmiş. Bitirdiği okulun ilköğretim seviyesinde olup, Anadolu Lisesi seviyesinde bir okul olmadığı anlaşılmıştır. Öğrencinin, merkezi sistemle yapılan sınava da girip başarılı olma şartını taşımadığı, kayıt yapılan okulda kontenjan değişikliği ise yönetmeliğe aykırı olarak kontenjan yayımlandıktan sonra kaydının yapıldığı görülmüştür.”
‘HUKUKA VE HAKKANİYETE AYKIRI’
Bakanlığın belirlediği kuralların dışına çıkılarak, kontenjan olmamasına rağmen Z.Y.’nin İstanbul Lisesi’ne kaydedilmesinin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu belirten mahkeme; “Davalının durumuna uygun bir okula kaydının yapılması gerekirken, yarışma sınavıyla öğrenci kabul eden ve Anadolu Lisesi statüsündeki İstanbul Lisesi’ne yapılan kayıt işleminde ilgili düzenlemelere, hukuka ve hakkaniyete uygunluk bulunmamaktadır. Hukuka aykırılığı açık olan kayıt işleminin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.”