Eski AİHM yargıcı Türmen: Gazetecilerin infaz paketi dışında kalması ceza adaletiyle bağdaşmıyor

TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülecek olan infaz yasasını değerlendiren eski AİHM yargıcı Rıza Türmen, ‘‘Gazetecilerin kapsam dışı kalması ceza adaletiyle bağdaşmıyor, mahkûm oldukları ceza maddeleri ise zaten bir hukuk devletinde bulunmaması gereken maddeler.’’ dedi.

AKP ve MHP’nin ortak hazırladığı 70 maddelik Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildikten sonra TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmeye başlanacak.

Devlet yetki alanı içindeki bireylerin yaşam hakkını korumakla yükümlü olduğunu söyleyen  eski AİHM yargıçlarından Rıza Türmen devletin önceliğinin infaz düzenlemesi değil, risk grubundaki tüm mahpusların tahliyesini sağlamak olduğunun altını çizdi.

Gazeteci Elif Akgül’e konuşan Rıza Türmen infaz yasa tasarını değerlendirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüsten ölenlerin yüzde 85’inin 60 yaş üstü olduğunu yönünde açıklamalarını hatırlatan Türmen, “Sağlık Bakanı korona virüsten ölenlerin %85’inin 60 yaşının üstünde ve kalp yetmezliği gibi kronik rahatsızlığı bulunan kişiler olduğunu söylemiştir. O zaman devletin cezaevlerinde yatan 60 yaş üstü ya da kronik rahatsızlığı bulunan hükümlü ve tutukluları öncelikle tahliye etmesi gerekli. Devletin önceliği, sorunlu bir infaz yasasını yürürlüğe koymak yerine hastalığın bulaşma riski en fazla olan hükümlü ve tutukluların serbest bırakılmasını sağlamak olmalıydı.” dedi.

TÜRMEN: YASA KAMUOYU VİCDANINDA BÜYÜK YARA AÇACAKTIR

Siyasi tutukluların kapsam dışına bırakılmasını eleştiren Rıza Türmen şöyle devam etti: “Siyasetçiler, öğrenciler, gazeteciler, insan hakkı savunucularının infaz yasası dışında bırakılmasını ceza adaletiyle bağdaştırmak olanaksızdır.Bu kişilerin mahkûm oldukları ceza maddeleri zaten bir hukuk devletinde bulunmaması gereken, belirsiz ve öngörülemediği için oldukça sorunlu maddeler. Bunlar arasında Venedik Komisyonu’nun da değiştirilmesini gerekli gördüğü halkı düşmanlığa tahrik, Cumhurbaşkanına hakaret, Türk milletini aşağılama, silahlı örgüt kurma, örgüte üye olmamakla beraber örgüt adına suç işleme, terör örgütünün propagandasını yapmak gibi maddeler var. Bunun yanında, bu maddeleri muhalif sesleri bastırmak için kullanan bir siyasal iktidar ve ona alet olan bir yargı bulunmakta. Tutuklamaların ne denli hukuka aykırı olduğunu anlamak için ise, AİHM kararlarını okumak yeterli. Bu durumda gerçek suç işlemiş suçlular serbest kalırken, muhalif olduğu, düşüncesini açıkladığı ya da halkı bilgilendirdiği için cezaevinde yatan kişilerin infaz yasası dışında bırakılması kabul edilemez. Böyle bir yasa kamuoyu vicdanında büyük bir yara açacaktır.”

“YASANIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI OLDUĞU GEREKÇESİYLE AYM’YE BAŞVURULABİLİR”

AYM’ye yasanın anayasanın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal davası açılabileceğini hatırlatan Türmen bunu yapacak olanın da muhalefet partisi olduğuna dikkat çekiyor. Burada güçlük çıkaracak durumun ise siyasi suçlular için açılacak iptal davasında, siyasi suçlular ile yasanın kapsamı dışında kalan cinsel istismar ya da uyuşturucu suçluları arasında bir ayrım yapabilmek olduğunun altını çizdi.

“Yasanın kapsamı dışında kalanlar AYM’ye bireysel başvuru yapabilirler. Bunda sonuç alamazlarsa AİHM’e gidebilirler” diye hatırlatan Türmen, bireysel başvuruda, ayrımcılık şikayetinin tek başına ileri sürülemeyeceğini, başka bir şikayetle birlikte ileri sürülmesi gerektiğini ekliyor.

RIZA TÜRMEN KİMDİR?

Hukukçu ve siyasetçi. Demokrasi için Birlik platformunda yer alıyor. Eski AİHM yargıcı (1998-2008) ve eski CHP Milletvekili.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitim gördü, Kanada’da yüksek lisans eğitimi aldı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde doktorasını tamamladı.

Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde bulundu, 1985’te Singapur’a atanarak Türkiye’nin en genç büyükelçilerinden oldu. 1995-1996 yıllarında da Bern Büyükelçisi ve 1996-1998 yılları arasında da Avrupa Konseyi daimi temsilcisi oldu.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin