YORUM | CEMİL TOKPINAR
Geçtiğimiz günlerde erkek bir okuyucumdan email aldım. Eşinin namaz kılmadığını belirtiyor, onu namaza teşvik etmek için neler yapması gerektiğini soruyordu.
Bir an hayalim yıllar öncesine gitti. Bir namaz konferansından sonra okurlarıma kitap imzalamaya başlamıştım. Sırası gelen bir hanım okuyucum kitabını uzatırken:
“Hocam, çocuklarımı namaza nasıl teşvik edebilirim? Bazen kılıyorlar, bazen kılmıyorlar. Çok isteksizler” dedi.
Birkaç tavsiyede bulunduktan sonra:
“Eşinizle birlikte cemaat yapsanız teşvik edici olabilir, dedim.
Gözleri doldu ve yutkunarak cevap verdi:
“Kocam namaz kılmıyor ki…”
Bugüne kadar kadın veya erkek birçok okuyucumdan, “Eşim namaz kılmıyor, ne yapabilirim?” şeklinde şikâyetler aldım. Hatta evlenmeden önce kesin söz veren eşlerden bile daha sonra sözünü tutmayanlar var.
Aile hayatı cennetin küçük bir örneğidir. Bu cennette dini yaşamak, bilhassa namaz kılmak, cennette birlikte olmayı hedefleyen eşler için çok önemlidir.
Eşlerden birisinin namaz kılmaması, hem anne babayı hem de çocukları olumsuz etkilemektedir.
Eğer siz de bu dertten muztaripseniz sunacağımız uzun ve etkili yöntemleri sabırla uygulayabilirsiniz.
Önce önemine inanın
İster kadın olun, ister erkek, eşinizin hapse girmesine razı olur muydunuz? Eğer başına böyle bir musibet gelseydi kurtarmak için kim bilir ne fedakârlıklara katlanmaz mıydınız?
Peki, affolmazsa kesinlikle cehenneme götürecek namazsızlık günahından kurtulması için bunun bin katını yapmak gerekmez mi? “Cennetin anahtarı” olan namazla şereflenmesi için sonuç alıncaya kadar her gün gayret etmeye değmez mi?
Unutmayın ki, katlanacağınız fedakârlık ve yapacağınız gayret, eşinizin namaz kılmasına vereceğiniz önem ve değerle doğru orantılıdır.
Mükemmel bir model olun
Siz namazı hakkıyla kılıyor musunuz? Namazı hiçbir vaktini kaçırmadan, tam vaktinde, tâdil-i erkân ve huşuyla, aşk ve şevkle, her rüknün hakkını vererek mi kılıyorsunuz yoksa geciktirerek, özenmeden, isteksiz ve hızlı bir şekilde baştan savma mı kılıyorsunuz? Namaz konusunda önce kendinizi geliştirmeye ne dersiniz?
Namaz tavsiye ettiğiniz eşiniz şeytandan aldığı dersle, “Sanki sen çok mu iyi kılıyorsun” diyebilir. Gelin, Kur’an ve hadiste anlatılan namazı, onu mükemmel kılan büyüklerimizin namazdaki hallerini inceleyin, bu konuda yazılmış kitapları okuyup uygulayarak namazı keşfedin. Böylece hem siz kazanacaksınız, hem de fiilî dua yapmakla eşinizi etkileyeceksiniz.
Namazı güzelce anlatın
Eşinizi namaza teşvik için sadece “Haydi namaz kılalım” demek, etkisiz olduğu kadar bıktırıcı ve rahatsız edici olabilir. Bunun yerine “namaz kılmanın gerekçelerini” güzel ve tatlı bir üslûpla anlatmak gerekir.
Ne yazık ki, insanların çoğu kendi eşinin dinî tavsiyelerine karşı fazla ilgili değildir. Bunun için başka bir kimseye anlattırmak, namazı teşvik eden kitaplardan hediye etmek, mümkünse onun adına yazarına imzalattırmak, hatta okumasını teşvik için ciddi ödüller koymak gerekebilir.
Namazlarını kılan bir arkadaş çevresi ve sohbet grubu edinmesine yardımcı olursanız çevresinden etkilenecektir. Sadece namaz kitaplarıyla yetinmeyin. İnternet sitelerinde namazla ilgili bol miktarda etkili video, resim, fotoğraf, sohbet bulabilirsiniz. Hatta evinizin uygun yerlerini namazla ilgili ayet, hadis ve güzel söz yazılı afişlerle süsleyebilirsiniz.
Evdeki namazları cemaatle kılın
Eğer erkekseniz imam olup evde kıldığınız namazları cemaatle kılın, hanımsanız kocanızı veya gerekli şartları taşıyorsa oğlunuzu imam olmaya teşvik edin. Kılsın kılmasın evdeki herkes için seccade serin.
Herkesin cemaatle namaz kılması, kılmayanları vicdanen rahatsız edip nefis muhasebesine sevk eder, sonunda onların arasına katılmaya teşvik eder.
Namaz faaliyetlerine katılın
Bütün dünyada yaşanan salgının elverdiği ölçüde ve tedbirlere uyarak ailece şehir içi veya şehir dışı geziler düzenleyip özel nitelikli camilerde namaz kılın. Eğer Türkiye’de yaşıyorsanız, Eyüp Sultan, Süleymaniye, Sultan Ahmed, Selimiye, Hacı Bayram, Ulu Cami gibi özel ve üstün nitelikli yüzlerce camiden birkaçını bu maksatla gezip yemek ve benzeri faaliyetlerle namazı cazip hâle getirin.
Eğer yurt dışında bulunuyorsanız yaşadığınız ülkenin, oturduğunuz şehrin güzel ve ilgi çekici camilerine, maneviyat merkezlerine gidebilirsiniz.
Sağlık şartları müsait olduğu zamanlarda hep beraber namazla ilgili seminer, sohbet ve konferanslara gidin, hatta bazen siz organize edin veya edenlere yardımcı olun. Namazla ilgili bir hizmet yapmak namaz aşkınızı katlayacaktır.
Şu anda koronavirüs tedbirleri olduğundan dolayı şartlar düzelinceye kadar online sohbetlere katılabilir, hatta siz de organize edebilirsiniz.
Her konuda eşinize örnek olun
Sadece namazda değil, salih amelin bütün dallarında, ihlâs ve takvada, ahlâkta ve bilhassa aile içi huzur, saadet ve iletişimde eşinizin takdirini kazanın. Eşinizin gözünde “iyi bir Müslüman” ve “iyi bir eş” değilseniz, namaz konusundaki tavsiyeleriniz etkili olmayacaktır. Çünkü nefis ve enaniyetin tahrikiyle eşiniz, “Sen namaz kılıyorsun da ne oluyor sanki? Şu şu günahları işliyorsun, bana olumsuz davranıyorsun?” diyebilir.
Evde namaz programı yapın
Bunun için kandilleri, kutlu doğum haftasını, Muharrem ayını ve aşure gününü, Üç Ayları ve Ramazanı, Zilhicce ayını fırsat bilip evinizi süsleyip güzel yemekler ve pastalar hazırlayarak namazı gündeme getirebilirsiniz.
Ancak namaz kılmayanları muhatap almadan sözü başta nefsiniz olmak üzere tüm aile fertlerine yöneltin.
Özel fırsatları değerlendirin
Namaz için bazı özel şartları değerlendirin. Mesela, eşiniz ağır bir problemle karşılaşınca, “Merak etme, Rabbimiz büyüktür. Gel hacet namazı kılıp yalvaralım”, sevinçli bir haber alınca “Gel şükür namazı kılalım ki, sevincimiz daimî olsun”, yapacağı bir iş konusunda seçim yapmakta zorlanırken, “İstihare namazı kılıp dua edelim, Allah hayırlısını gösterir” gibi her nafile namazı farzlara başlamak için vesile edebilir- siniz.
Asla olumsuz davranmayın!
Dikkat ettiyseniz bu tavsiyelerimiz içinde asla “ceza, azarlama, alay etme, küçümseme” gibi olumsuz yaptırımlar yok. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v.) daima nefret ettirmekten, soğutmaktan kaçınmış, sürekli müjdelemeyi ve sevdirmeyi tercih etmiştir. Olumsuz söz ve davranışlara dayanan yöntemler soğutmaktan ve nefret ettirmekten başka bir şeye yaramaz.
Eşinizle umreye gidin
Şu anda dünyadaki salgın yüzünden umre ibadeti yapılamayabilir. Ancak şartlar uygun olduğu zaman eğer imkânınız varsa eşinizle umreye gidip hem dolu dolu namaz kılın hem de namaza başlaması için bol bol dua edin. Mukaddes yerlerin manevî havası ve bütün duygularımızı sarıp sarmalayan feyzi inşallah tesirli olur. Eğer maddî imkânınız yoksa bile umreye gitmek için dua ederek, hacet namazı kılarak, az da olsa para biriktirmeye çalışarak gayret ederseniz bunlar birer vesile hükmüne geçebilir.
Kapsamlı ve sürekli dualar edin
Dua muhteşem bir güçtür, hakkını vermediğimiz ve yeterince istifade etmediğimiz muazzam bir sermayedir. Eşinizin namaza başlaması için ihlasla, geniş kapsamlı, derinlikli ve sürekli dua edin. Hazreti Íbrahim (a.s.) bile, “Ya Rabbi! Beni ve neslimi namazı dosdoğru kılan kullarından eyle! Duamı, lütfen kabul buyur ey Rabbimiz!” diye yalvarmıştır. Eşinizin namaza başlaması ve hakkıyla kılması için Yasinler, salat-ı tefriciyeler, Fetihler okuyun, kurbanlar kesip sadakalar dağıtın, hacet namazları kılın.
Eşinizin namaz gibi “imandan sonra en büyük hakikat olan” muhteşem bir ibadetle şereflenmesi için burada saydığımız on madde çok değil, belki de azdır. Çünkü namaz, iki cihan saadetine vesiledir.
Buradaki tavsiyelerimizden uygun olanları çocuklarınıza ve arkadaşlarınıza da uygulayabilirsiniz.
Yazımızı iki ayet mealiyle bitiriyoruz:
“Ailene ve ümmetine namaz kılmalarını emret, kendin de namaza sabırla devam et! Biz senden rızık istemiyoruz, bilakis senin rızkın Bize aittir. Güzel âkıbet, takvâdadır, yani Allah’ı sayıp haramlardan korunmaktadır.” (Taha Suresi: 132)
“Ey iman edenler! Kendilerinizi ve ailenizi, yakıtı insanlarla taşlar olan o müthiş ateşten koruyun. Onun başında kaba yapılı, sert ve şiddetli melekler olup onlar asla Allah’a isyan etmez ve kendilerine verilen bütün emirleri tam yerine getirirler.” (Tahrim Suresi: 6)
Rabbimiz bu ayetlerin gereğini hikmet ve sabırla uygulamayı nasip etsin.