Erzincan İliç’te bulunan Çöpler Altın Madeni’nde cevher döküm sahasında toprak kayması yaşandı. Görüntüler dehşet verici. Milyonlarca ton toprağın bir ayda kaydığı görülüyor. Siyanürlü solüsyon ve toprak etrafa saçılıyor. Cevher döküm sahasının üçte ikisinin kaydığı belirtiliyor. Siyanür boruları patladığı için geçtiğimiz yıl söz konusu maden 3 ay için kapatılmıştı. 25 ton siyanür Fırat’a doğru akmıştı. Anagold Madencilik’ten yapılan açıklamada ise ‘acil durum planının devreye alındığı’ belirtildi.
Söz konusu madende yılda 11 bin ton siyanür, 122 bin ton sülfürik asit kullanılıyor. Topraktaki altını açığa çıkarmak için söz konusu madende açık alanda toprağa yağmurlama sistemiyle siyanür püskürtüldüğü iddiaları daha önce de gündeme gelmişti. Bununla ilgili görüntüler de sosyal medyada yayılmış ve haber olmuştu. 1 ton ham altın elde edebilmek için 5 milyon ton taş ve toprak parçalanıyor, üzerinden siyanür ve sülfürük asit gibi maddeler geçiriliyor!
Son dönemde kapasite artırımına gidilen söz konusu madende üç vardiya olarak 2 bin 500 kişini çalıştığı öğrenildi.
Ali Yerlikaya: 9 işçiye ulaşılamıyor
Vali Hamza Aydoğdu, 18.00 sıralarında yaptığı açıklamada, “Şu anda Fırat’a bir siyanür sıması söz konusu değil. Toprak kaymasının dışında herhangi bir problem yok.” dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise 667 çalışandan 9’una ulaşılamadığını açıkladı. Savcıların soruşturma başlattığını, ihmal olup olmadığının araştırıldığını anlattı. 400 kişilik kurtarma ekibinin çalışmalara başladığı açıklandı.
AFAD: Gelişmeleri takip ediyoruz
Arama kurtarma ekipleri de olay yerine sevk edildi. AFAD’dan yapılan açıklamada, “Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz. ” denildi.
Siyanürlü toprak Fırat Nehri’ne ulaşırsa felaket olur!
Çöpler Altın Madeni’ni Anagold Madencilik Şirketi işletiyor. Anagold’un yüzde 80’i Kanadalı altın maden şirketi SSR Mining’e, yüzde 20’si ise Çalık Grubu bünyesinde bulunan Lidya Madencilik’e ait.
Söz konusu alanda bir göçük ihtamali yıllardır çevreciler tarafından dile getiriliyordu. Konuyla ilgili yargıya intikal etmiş dosyalar da var ancak uyarılar dikkate alınmadı. Kayan siyanürlü toprağın Fırat nehrine ulaşmasının korkunç bir felakete neden olacağı belirtiliyor.
Erzincan İliç'i daha önce TBMM'de gündem etmiş, uyarmıştık!
Ve sonuç…
Allah o işçilerin yardımcısı olsun, umarım en kısa sürede kurtarılırlar.
Tam da bu hafta TBMM'de itiraz ettiğimiz Maden yasası görüşülecekti! https://t.co/a36MY9pDJL
— Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) February 13, 2024
“İçimizdeki beyinsizler yüzünden bizi helak etme.”