Ertuğrul Günay: Ancak hakkaniyetli bir ‘af’ yasası adaletsizliğin yaralarını kısmen de olsa sarabilir

Kültür ve Turizm eski Bakanı, hukukçu Ertuğrul Günay, ülkede kapsamlı, insaflı ve adil bir ‘af yasası’na ihtiyaç olduğunu söyledi. İnsanların ‘af’ değil ‘adalet’ beklediğini anlatan Günay, “Suçun mağduru bir insansa, prensip olarak devletin suçluyu affetmek yetkisi yoktur. Ancak, suç bir insana karşı değil de, devlete karşı işlenmişse, şiddet kullanılmamış ve kişilere zarar verilmemiş olması kaydıyla devlet onu affedebilir. Bu açıdan Meclisin, bazı cezaları tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırması anlamında bir ‘genel af yasası’ yapması, ancak bu genel affın, öldürme kastıyla işlenen suçları, kadınlara ve çocuklara karşı işlenen cinsel içerikli suçları, uyuşturucu ticareti, gasp ve nitelikli dolandırıcılık gibi bazı suçları kapsam dışı bırakması açısından ‘kısmi’ olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Gündemdeki yeni infaz düzenlemesi ve ‘genel af’ iddialarıyla ilgili Yeni Asya gazetesine konuşan Ertuğrul Günay, toplumun önemli bir kesiminin af değil, ‘adalet’ istediğini hatırlattı. Şunları söyledi:

  • Bu yeni yasa cezaevlerinin yoğunluğunu azaltmaya çalışıyor; ancak yine birçok adi suç hükümlüsü yasadan yararlanırken, siyasi hükümlüler ve yargılaması yıllardır süren siyasi tutuklular içerde kalacak gibi görünüyor. Oysa ülkede daha kapsamlı, insaflı ve adil bir düzenlemeye, kapsamlı ve iyi düşünülmüş bir ‘af yasası’na ihtiyaç var.
  • Bu konuda bazı yurttaşlarımız haklı olarak suç işlemediklerini, af değil, adalet istediklerini söyleyeceklerdir ki, bu talep gerçekten çok haklıdır. Çünkü ülkemizde son 5-6 yılda on binlerce insan suç olmayan, ancak siyasetin suç saydığı gerekçelerle hüküm giydi ve cezaevlerini dolduruyor.
  • Ancak bu haksız ve siyasi baskıyla verilmiş cezaların yargı yollarıyla düzeltilmesi neredeyse imkansız hale gelmiştir. O nedenle ‘af’ hiç olmazsa mağduriyetleri kısmen de olsa düzeltme vesilesi olabilir.

KHK’LILARIN MAĞDURİYETİNİ GİDERMEK İÇİN AF ÇIKMASINA BİLE GEREK YOK!

  • Öte yandan, haklarında cezai bir hüküm, hatta işlem bulunmayan KHK’lıların işlerinde dönmesi için bir ‘af’ yasasına ihtiyaç da yoktur. Bu kişilerin idari bir kararla işlerine dönmesi, bu yapılmadığı takdirde bütün haklarının tazmin edilmesi anayasa ve hukuk kurallarının doğal gereğidir.
  • Umarım cumhuriyetin 100. yılında Türkiye, baştan beri aradığı en büyük ihtiyacına, adalete kavuşur. 100 yıldır, bir çok konuda sil baştan yapmamızın ve işlerin bir türlü yolunda gitmemesinin birinci sebebi adalet yokluğudur çünkü.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin