Ermenistan hükümeti Perşembe günü, ülkenin Avrupa Birliği’ne katılmak için girişimde bulunmasını öngören bir yasa tasarısına onay verdi. Bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Ermenistan, Azerbaycan ile yaşanan çatışmaların ardından Rusya ile arasına mesafe koymuştu.
Başkent Erivan’da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında Nikol Paşinyan, hükümetinin parlamentoya sunulan ve Ermenistan’ın AB’ye üye olma teklifini etkili bir şekilde başlatacak yeni bir tasarıyı destekleyeceğini söyledi.
Ermenistan Başbakanı kabineye, halkın hızlı bir katılım beklememesi gerektiğini ve her halükarda AB üyelik sürecinin referandumla onaylanması gerekeceğini vurguladı. Paşinyan 2023 yılında Avrupa Parlamentosu’na Ermenistan’ın AB’ye mümkün olduğunca yaklaşmaya hazır olduğunu söylemiş ancak tam üyelik söylemlerinden kaçınmıştı.
Bu açıklamalardan bir gün önce de Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, ülkenin “önümüzdeki aylarda” Brüksel ile vize serbestisini de içeren “kapsamlı” yeni bir ortaklık gündemi imzalayabileceğini açıkladı.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya’nın Brüksel’in tutumunu anlaması gerektiğini ve Ermenistan’ın bazı eski Sovyet ülkelerinden oluşan bir ticaret bloğu olan Avrasya Ekonomik Birliği’nin bir üyesi olarak kalırken AB’ye katılamayacağını söyledi. Peskov AB üyelik sürecini takip etmenin Ermenistan’ın bir egemenlik hakkı olduğunu belirtirken aynı zamanda Türkiye örneğini verdi ve onlarca yıldır süren başarısız üyelik sürecine dikkat çekti.