Ekonomideki kötü gidişi engellemek için bir çıkış yolu olarak görülen ve AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat reklamını yaptığı yastık altı altınlarda hayal kırıklığı yaşandı. 100 milyar dolar olduğu tahmin edilen altınları ekonomiye kazandırılması için çıkarılan ‘Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasına’ ise ilk gün sadece 15 milyon liralık talep geldi.
Türkiye’de yastık altında bulunan ve ekonomiye kazandırılmayı bekleyen 2 bin 200 ton civarında, 100 milyar dolara denk gelen altın olduğu tahmin ediliyor. Bu değerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik ‘Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası’ talepleri hafta başında toplanmaya başlandı. Söz konusu uygulamalara dair ilk rakamları katıldığı bir televizyon programında paylaşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ilk gün yaklaşık 15 milyon liralık talep geldiğini söyledi.
Şimşek, “Ülkemizde çok ciddi atıl tasarruf var. Bankalarımızda, sermaye piyasalarında olmadığı için atıl duruyor. Bir taraftan da Türkiye’nin kaynak ihtiyacı büyük. Türkiye gidiyor, dışarıdan borçlanıyor. Bankaların 100 liralık mevduatı varsa 125 liralık kredi vermek zorunda kalıyor çünkü mevduat yetersiz” diye konuştu.
Vatandaşın, “yastık altı” altınlarını Hazine garantisinde Ziraat Bankası’na teslim edebileceğine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti: “Ziraat Bankasındaki eksperler bakacaklar, kaç ayar, değeri ne? Teslim ettiğinizde karşılığında faiz istemiyorsanız altına dayalı bir kira sertifikası, kar-zarar hesabı gibi bir şey olacak. Faiz konusunda hassasiyetiniz yoksa altına dayalı tahvil vereceğiz. Bu tahvilin reel getirisi yüzde 2,4. Altınınıza ihtiyacınız olursa altına dayalı tahvil hesabınızdan altınınızı geri de alabileceksiniz. Ufak tefek bir masraf söz konusu ama onun dışında likidite olacak.”
Varlık Fonu’nda mucize beklememek gerekir
Mehmet Şimşek, Türkiye Varlık Fonu’nun izleyeceği stratejiye ilişkin soru üzerine de fon kurulalı henüz bir yıl bile olmadığını ve beklentilerin yüksek tutulduğunu söyledi. Singapur benzer fonu 300 milyon dolarla kurarken Türkiye’nin 40 milyar doların üzerindeki değeri fona aktardığına dikkati çeken Şimşek, fonun başkanının belirleneceğini dile getirdi. Şimşek, “CEO’dan sonra gerek strateji ve gerekse var olan imkanların harekete geçirilmesinde inanıyorum ki daha hızlı yol katedilir. Beklentileri makul tutmak lazım. Bu mucizevi değnek filan değil. Zamanla Türkiye bu konuda mesafe katedecek, katma değer ortaya konulacak. Var olan şirketlerin yeniden yapılandırılması, buradaki imkanların uzun vadeli kaynaklara dönüştürülmesi, diğer ülkelerle iş birliği dolayısıyla Türkiye’ye imkanların aktarılması gibi işin birçok boyutu var ama bunlar iki günde olmuyor. Beklentiler makul düzeyde tutulmalı. Zamana ihtiyaç var, inanıyorum ki yakında bu konuda adımlar atılacak” diye konuştu.
Yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip (5.888.926 Temmuz-2017) Singapur’un GSMH’sı tahmini 500 milyar dolar. (492.6 milyar USD-2016) Adamların kişi başına düşen geliri 87.900 dolar. 80 küsur milyon nüfusumuza karşın (Singapur’dan yaklaşık 23 kat fazla) 2016 GSMH’mız sadece 4 kat yüksek. (1.988 trilyon dolar). Sen kalk hem de ekonominin bugünkü durumunda iki ülkenin Varlık Fonlarını kuruluş değerleriyle karşılaştır. Nasılsa yemeğe hazır bir güruh var…
Tabii açıklamadaki esas oyun: “faiz konusunda “hassasiyette” yatıyor. Nasılsa esas kanan, elinde bir kaç çeyrek altın kalan nenem ve dedem. Onlar da “bir ayağımız zaten çukurda, giderayak faize bulaşmayalım” derdinde. Singapur Varlık Fonu onların neyine. Mübarek zannettikleri insanlar, “faizsiz, kar payı, devlet güvenceli, sadece ufak-tefek bir masrafı var ama “vatan, millet, Sakarya” için katlanıverin” deyip gaza getirmeye çalışıyorlar. Şimdi kalkıp zavallı dedem: “evlat, sen benim paramın üzerinden faiz alıp, bana daha düşük kar payı mı verecen?” diye nasıl soracak?
Tabii bir ülkenin Bilim Bakanı, ses kasetlerinin montaj olup olmadığını “hisleriyle” anlar, Aile Bakanı öğrencilerin yokluk sebebiyle yaptıkları basit pratik işleri, “yaratıcı innovasiya” diye alkışlarsa, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı da böyle açıklamalarda bulunur…
Singapur’dan nüfus yönüyle 23 değil 13 defa büyüğüz. Düzeltir, özür dilerim.