Erdoğan’dan ‘hukuk krizine’ dair yeni açıklama: Ağırlık Yargıtay’da ama kavganın tarafı olacak halim yok!

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AYM ile Yargıtay arasındaki ‘kriz’e dair yeni bir açıklama daha yaptı. Ağırlığın Yargıtay’da olduğunu söyleyen Erdoğan, “Buradaki kavganın tarafı olacak halim yok, o ayrı bir şey. Ama işin hakemliğine gelince bu hakemliği yapma konusunda tabii bize görev düşebilir.” dedi. Erdoğan, konuyla ilgili ilk açıklamasında AYM’yi eleştirmiş ve Yargıtay’dan yana tavır almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi’nin yapıldığı Suudi Arabistan’dan dönüşünde uçakta gazete ve televizyon çalışanlarıyla sohbet etti.

BİDEN’I ARAMAM ŞIK OLMAZ

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın ziyaretine değinen Erdoğan, “ABD Dışişleri Bakanı Blinken daha yeni buradaydı. Herhalde bizi bundan sonra Biden ağırlar. Benim Biden’ı aramam şık olmaz.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki gösteren Erdoğan, “Ülke yönetimleri emperyalist çıkarları için İsrail yönetimiyle kucaklaşma yarışına girse de toplumların nezdinde İsrail artık bebek katili bir ülkedir.” diye konuştu.

HAYIR ARKADAŞ, HAMAS TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİR

Hamas ile ilgili de konuşan Erdoğan, “Şimdi oradaki seçimi kazanan bir Hamas var, o zaman bir siyasi parti, öyle bakılıyor. Şimdi ise bizi öyle bir yere getirmek istiyorlar ki “Hamas bir terör örgütüdür” diyelim istiyorlar. Hayır arkadaş, terör örgütü değildir ama aksine topraklarını koruma mücadelesi veren, müdafaa eden, vatanları için savaşan insanlardır. Aramızdaki bakış açısı bu kadar farklı.” ifadelerini kullandı.

ANAYASA MAHKEMESİ’Nİ HAZIR HALE GETİRMEMİZ LAZIM

Erdoğan, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin AYM’nin kararını tanımamasına ilişkin de konuştu:

  • Yani bireysel başvuruyla ilgili yasal düzenlemeye gitmek zor bir olay değil. Bütün iş Cumhur İttifakı’nın alacağı karara bağlı, atacağı adıma bağlı. Fakat bireysel başvuruyu hallettikten sonra iş bitmez. Bundan sonra bu bireysel başvurunun dayandığı kapı neresi olacak? Yine Anayasa Mahkemesi olacak. Önce Anayasa Mahkemesi’nin buna hazır hale gelmesi lazım. Zira birçok yasal düzenlemeler Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. Anayasa Mahkemesi’nde ters yüz ediliyor.
  • Bir önceki seyahatimizde ben bir ifade kullanmıştım. Demiştim ki Yargıtay üyeleri sadece hukukçulardan oluşuyor. Ama Anayasa Mahkemesi üyelerinin içinde hukukçular olduğu gibi bunların yanında valiler vardır, bunların yanında iktisatçılar vardır, sosyologlar vardır vesaire böyle de olması zaten gerekir.
  • Ama misyonu noktasında ağırlık nerededir? Yargıtay’dadır. Orada Anayasa’dan tutun, Ticaret Hukukuna, İş Hukukuna varıncaya hepsi Yargıtay’da. Buradaki kavganın tarafı olacak halim yok, o ayrı bir şey. Ama işin hakemliğine gelince bu hakemliği yapma da tabii bize görev düşebilir. O da bize yine Anayasa’nın yüklediği bir görevdir.
  • Cumhurbaşkanı olarak. Temennimiz odur ki tabii böyle bir gerilim olmasaydı. İki yargı kurumunun başkanlarıyla görüşme konusuna gelirsek. Gerekirse her ikisiyle de görüşürüm. Yargıtay Başkanı’yla zaten görüştük. Anayasa Mahkemesi Başkanı’yla da gerekmesi halinde görüşürüz. Görüşmemek diye bir şey söz konusu değil. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin