Erdoğan’a veda mitingi ve Erzurum saldırısı

YORUM | M. AHMET KARABAY

Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu Cumhur İttifakı, Pazar günü ilk turda kaybetme yolunda önemli bir adım attı. Millet İttifakı’nın liderliği ise başarılı bir sınav verdi. Buradan altını çizerek yazıyorum; muhalefet Pazar gününü kopyalayıp 4 gün daha aynısını yapsın ilk turda sonuç garanti olacak. 

Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 7 Mayıs Pazar günü bir hafta boyunca moral bulacağı bir miting yaptı. Mitingin daha bir saat bile keyfini çıkaramadan Erzurum’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ve mitinge katılanlara yapılan çirkin saldırı, iktidarın elinden bu övünme fırsatını aldı. 

Bu işin diğer tarafı Erzurum saldırısının Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’nin söylediği zehirli sözlerin hemen ardından gelmesi. Bu noktaya tırmandıran ise, muhalefeti düşmanlaştıran, “Bunlar daha iyi günleriniz” diye tehdit eden Erdoğan idi.

Bahçeli’nin Cumartesi günü Yalova mitinginde söylediği, “Hiçbir şey alamazlar, alsalar alsalar ya müebbet hapis ya da vücutlarına kurşun alırlar” sözü, aslında son bir haftanın nasıl geçeceği, ya da nasıl geçmesinin istendiğini gösteren bir işaret fişeğiydi.

ERZURUM’DA YAŞANANLAR MHP-HÜDA PAR İŞBİRLİĞİ Mİ?

Muhalefet kesimi, Erzurum’da Hüda Par ya da Hizbullahçıların da Ülkücülerle birlikte saldırıda bulunduğu iddialarını gündeme getirdi. Bunu saldırganların, saldırı öncesinde attıkları, “Ya Allah, Bismillah” sloganlarından hareketle söyledikleri anlaşılıyor.

Erzurum bölgesinde Hizbullah hareketi yok denecek kadar az. Yıllarını o bölgede geçirmiş biri olarak ifade ediyorum. Erzurum ve Erzincan bölgesinde MHP gençliği dini duyguları güçlü bireylerden oluşur. 

Yönlendirenlerin kimler olduğunu bilemiyorum. Şurası kesin, mitinge saldıranlar Ülkücülerden ibaret. Eğer varsa bile Hizbullahçılar bu saldırıda ön planda değiller.

SEÇMEN DAVRANIŞINI KILIÇDAROĞLU LEHİNE ETKİLER

Erzurum saldırısı, sadece propaganda fırsatını elinden almakla kalmadı, rakibin hanesine artı oylar olarak da kaydedildi. 

Siyasette şiddet mekanizması tersine işler. 

Bu saldırı, kayıtsız kalıp sandığa gitmek istemeyen seçmeni Kılıçdaroğlu lehine harekete geçirir. Oy vermekten korktuğu için sandığa gitmeyen kesimi muhalefet lehinde oy vermeye iter. Sandığa gitmek istemeyen varsa bunların Ekrem İmamoğlu’na yapılanlardan sonra Kemal Kılıçdaroğlu etrafında kenetlenmesine yol açar.

Halkın refleksinin nasıl çalıştığını 2019 yerel seçimlerinde, İmamoğlu’nun kazandığı seçimlerin iptal edilmesinde gördük. İlk turda sandığa şu veya bu nedenle gitmeyenler, hatta ilk turda İmamoğlu’nun karşısındaki aday Binali Yıldırım’a oy verenlerin bir kısmı bile tepkisel oy kullandı.

Saldırı aslında kaybetme korkusuyla sergilenen bir öfkeyi gösteriyor. Seçimi kazanacağından emin olan biri Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu gibi davranır.

Halkı sükunete davet eden Kılıçdaroğlu, seçmenden tepkisini sandıkta göstermesini istedi.

 

Sosyal medyada, Cumhurbaşkanına hâlâ iyi niyetini koruyan pek çok önemli isimden, İmamoğlu’na saldırının Erdoğan’a rağmen yapıldığı yorumlarına rastladım. Pazartesi günleri genel itibariyle yazmadığım için değinemedim.

Sadece bir ölçü olarak daha önce belirtmiştim. Türkiye’de muhalefete çirkin bir fiil yapılmışsa, bu Erdoğan’a rağmen yapılmaz. Bizzat bilgisi ve onayı ile yapılır. Nitekim, Erdoğan Erzurum saldırısını kınamak yerine doğru bir hareket olduğuna inandığı değerlendirmesinde bulundu:

“Milleti tahrik ederek, buna güçleri yetmeyince tahkir ederek yaşayacakları hezimete şimdiden kılıf arıyorlar. Aynı senaryoyu daha önceki seçimlerde de sahnelediler. Bu sefer de başaramayacaklar.”

Bu ifadelerde ve zihinde saldırıyı kınama yok, tam tersine onaylama söz konusu.

ERDOĞAN’A VEDA MİTİNGİNİ GÖLGELEDİ

Partilerin seçim dönemlerinde yaptığı İstanbul mitingleri hep gövde gösterilerinin zirveye çıktığı ortamlara dönüşür. Kılıçdaroğlu ve Erdoğan, İstanbul’da Cumartesi ve Pazar günü art arda mitingler yaptı. 

Kılıçdaroğlu kendilerine gösterilen Maltepe’de, Erdoğan kendi arzu ettiği Atatürk Havalimanı’nda…

Havalimanındaki miting tartışmasız daha kalabalıktı. Katılan insanların sayısı Erdoğan’ın iddia ettiği gibi 1 milyon 700 bin miydi bilmiyorum. Medyada yer alan haberlere ilişkin doğruluk araştırması yapan teyit.org önemli bir analiz yaptı. Sayıyı merak edenler bakabilir. 

Kaç kişinin katıldığı ayrı bir konu. Ancak iki miting arasında şöyle bir fark vardı. Atatürk Havalimanı’ndaki miting kamunun bütün imkanlarının kullanıldığı bir tür devlet mitingiydi. Maltepe ise İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nün gitmeyi zorlaştırmak için her türlü yola başvurduğu, buna rağmen hayata geçirilen bir halk mitingiydi. 

Erdoğan’ın mitingine insanların bir kısmı;
♦️ Patronunun, yöneticisinin zorunlu kılmasından dolayı oradaydı.
♦️ Bir kısmı, ne olur ne olmaz işinin bozulmaması için orada bulunmayı doğru gördü.
♦️ Bazıları anne babasının hatırını kıramadığı için gitti.

Emin olun, Erdoğan’ın mitingine gitmek durumunda kalan pek çok seçmen, oyunu Kılıçdaroğlu’na ya da öteki adaylardan birine verecek.

Konu hangi mitingin daha kalabalık olduğu tartışması değil, biz kaldığımız yerden devam edelim. 

Erdoğan, bu ülke için yapacağı bir şey kalmamış bir siyasetçi. İstanbul mitinginde 90 dakika boyunca platformda kaldı. Gündeminde dört temel konu başlığı vardı. 

👉 İstanbul’a yaptıklarını anlattı,
👉 Türkiye’de neleri hayata geçirdiklerini sıraladı,
👉 Bundan sonra yapacaklarını paylaştı,
👉 Kılıçdaroğlu ve muhalefete karalamalarda bulundu. 

Aslında ilk üç konuda paylaştıklarına ayırdığı zaman çok azdı. Zamanının büyük bölümünü Kılıçdaroğlu’nu aşağılamaya ayırdı. Bu tavır bile tek başına Erdoğan’ın muhalefetin konumunu ne kadar güçlü gördüğünü ortaya koyuyor. 

ERZURUM SALDIRISI MİTİNGİ UNUTTURDU

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu dinlemeye gelenlere yönelik saldırı ve sonrasında otobüsünün taşlanıp tahrip edilmesi, Erdoğan’ın mitingini gölgeledi. 

Gölgeledi eksik tabir. Daha ötesi, son hafta moral bulacakları tek malzemenin etkisini yok etti. 

AK Partililerle ne kadar temasınız var bilmiyorum. Ben yaptığım iş icabı sürekli farklı insanlarla görüşüyorum. Konu bir şekilde siyasete geliyor. Konuşmaktan çok konuşturmayı sevdiğim için özellikle AK Parti’ye gönül vermiş seçmeni dinlemeye özen gösteriyorum. 

Daha önceki seçimlerde “Bu iş tamam” duygusunu hemen her AK Partilide görürdüm. Bu kez birinci turda kazanma ihtimalini gören hiç yok desem yanlış olmaz. Hemen hepsi umutlarını ikinci tura saklamış durumda. “Reis ne yapar eder ikinci turda kazanır” diyorlar.

Saray ve Süleyman Soylu’nun yaptığı plan tutmadı. AK Parti’nin gövde gösterisi mitingi, Erdoğan’a veda mitingine dönüştü. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin